psuxotherapia

Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας: Η σεξουαλική «απελευθέρωση» ενός «ψυχικά παρθένου» άνδρα

Θα θυμάμαι πάντα την πρώτη μου συνάντηση με τον Λ. Άνοιξα την πόρτα και ένας αδέξιος γίγαντας εισήλθε στο γραφείο διερευνητικά. Στη χειραψία που κάναμε το χέρι του έτρεμε. Ένιωσα την ενέργεια ενός φοβισμένου μικρού παιδιού στο θεραπευτικό δωμάτιο. Ήξερα ότι ήταν εκεί για θέματα στυτικής δυσλειτουργία, καθώς η συρρικνωμένη στύση του διαγραφόταν σε όλη του τη φιγούρα.

Γράφει η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Ο. Λ., ήταν το τέταρτο παιδί μιας βαθιά θρησκευόμενης οικογένειας, παντρεμένος από την ηλικία των 22 ετών με μια γυναίκα που επίσης δεν είχε εμπειρία στο σεξ. Οι στύσεις του εξαφανίστηκαν όταν του ασκήθηκε πίεση για την απόκτηση ενός παιδίου ενώ ήταν ήδη τότε παντρεμένοι για οκτώ χρόνια. Ωστόσο, τις λίγες φορές που έκαναν σεξ κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ο Λ., ξεκίνησε με μια πολλά υποσχόμενη στύση, η οποία δεν μπορούσε σχεδόν ποτέ να διατηρηθεί.

Ο ρόλος της συζύγου

Η σύζυγός του ήταν λεκτικά κακοποιητική, αποκαλώντας τον άχρηστο ή/και ανίκανο μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια. Ο ουρολογικός και ορμονολογικός έλεγχος ήταν χωρίς παθολογικά ευρήματα, και ως εκ τούτου διαγνώστηκε με ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία. Η θεραπευτική αγωγή της στυτικής δυσλειτουργίας εδώ, ήταν ανορθόδοξη αλλά επιτυχής.

provlima sto sex

Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως η επίμονη ανικανότητα να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί μια ικανοποιητική στύση για σεξουαλικές επιδόσεις που κατέχουν κυρίως ή αποκλειστικά ψυχολογικούς ή/και διαπροσωπικούς παράγοντες (Rosen, 2001).

Η περίπτωση του Λ. ήταν απλή. Το να κάνει ένας άντρας σεξ με μόνο με μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής του, συνήθως δεν τον αφήνει να αισθανθεί αρκετά ικανός και άντρας. Και είχε δίκιο.

Είχε αρκετές ανεξερεύνητες σεξουαλικές φαντασιώσεις συμπιεσμένες από το άκαμπτο, θρησκευτικό σύστημα της οικογένειάς του. Ποτέ δεν είχε ένα δικό του δωμάτιο για να αυνανιστεί ή να αγγίξει τον εαυτό του, να εξερευνήσει το σώμα του και τη δυνατότητα του να προσφέρει ικανοποίηση στον εαυτό του. Επιπλέον, ένιωθε αμηχανία και ντροπή ακόμη και να αναφέρει τα παραπάνω, γεγονός που επιτεύχθηκε μετά από αρκετές συνεδρίες, όταν ένιωσε οικεία και ασφαλής μαζί μου. Ο Λ., ως βαθιά θρησκευόμενο άτομο, δυσκολεύόταν να εκφράσει σκέψεις και φαντασιώσεις εύκολα εξαιτίας της ντροπής, της ενοχής, και του φόβου που υπαγορευόταν μέσω των άκαμπτων θρησκευτικών, πολιτισμικών, κοινωνικών αναστολών του. Επιπλέον, οι σεξουαλικές αναστολές του και οι αρνητικές σκέψεις αναφορικά με τη σεξουαλική πράξη που προωθούσαν για χρόνια την «ψυχική του παρθενιά», συζητήθηκαν και ανακατασκευάστηκαν μέσω της σεξουαλικής ψυχοθεραπείας.

Επιπλεόν, στο θεραπευτικό πλάνο του Λ., κύριο ρόλο έπαιξε η κλινική υπνοθεραπεία για σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ως συμπληρωματικό αλλά πολύ χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο. Πιο συγκεκριμένα, βοήθησε στην ενίσχυση και τόνωση της σεξουαλικής του αυτοεκτίμησης, καθώς και στην προώθηση της χαλάρωσης την οποία εκπαιδεύτηκε να χρησιμοποιεί και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης με τη γυναίκα του. Στο επίκεντρο αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης (υπνοθεραπεία), τίθεται η βαθιά χαλάρωση, και όταν το άτομο βρίσκεται σε αυτή την ψυχική θέση, μπορούν να εισαχθούν θετικές και αισιόδοξες προτάσεις.

Η υπόθεση του Λ., ήταν μια πρόκληση, αλλά με δέσμευση και σωστές κινήσεις κατόρθωσε ο Λ., να πραγματοποιήσει τις «ψυχικές του μετατοπίσεις» και απαλλάχτηκε μια για πάντα από το στίγμα του «ψυχικά παρθένου». Αυτός και η γυναίκα του απέκτησαν δίδυμα αγόρια τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Case closed!

 

Βιβλιογραφία:

Rosen, R. C. (2001, 05). Psychogenic Erectile Dysfunction. Urologic Clinics of North America, 28(2), 269-278. doi:10.1016/s0094-0143(05)70137-3

 

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Σεξολόγος Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: smay.kyriazidi@gmail.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς μπορεί να ξεπέρασει ο άνδρας τη στυτική δυσλειτουργία;

Στυτική δυσλειτουργία: «Μου συνέβη μια φορά και το σκέφτομαι συνέχεια. Τι μπορώ να κάνω»;

Στυτική δυσλειτουργία: Ενώ είμαι ερεθισμένος, η στύση μου χαλαρώνει. Μπορεί να φταίει η κούραση που έχω;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X