Πώς μπορεί να ξεπέρασει ο άνδρας τη στυτική δυσλειτουργία;

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας ικανοποιητικής στύσης για μια επιτυχή σεξουαλική επαφή. Το ποσοστό ανδρών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στυτική δυσλειτουργία, ποικίλλει από έναν στους δέκα (10%) άνδρες και πάνω από το πενήντα τοις εκατό (50%) για τους πιο ηλικιωμένους.

Γράφει η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Τύποι στυτικής δυσλειτουργίας

Η στυτική δυσλειτουργία, θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο τύπους, πιο συγκεκριμένα σε εκείνους που είναι «απενεργοποιημένοι», έτσι ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία, όπως γλαφυρά περιγράφεται «σα να γυρνάς το κλειδί στη μίζα και να μην παίρνει μπροστά η μηχανή» (Joannides, 2002, σελ.670) και εκείνοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να κρατήσουν μια αρκετά ικανοποιητική στύση καθ’ όλη τη διάρκεια της ερωτικής πράξης (Britton, 2005).

Πού οφείλεται η στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προέρχεται από δυο πηγές: Η μια είναι τα σωματικά αίτια και η άλλη τα ψυχικά.

  • Η πρώτη περίπτωση αφορά ιατρικούς λόγους (ορμονολογικά, νευρολογικά, κ.ά ζητήματα που περιγράφονται παρακάτω), ενώ η δεύτερη πηγή έχει ψυχογενή αιτιολογία.
  • Στη δεύτερη περίπτωση, χρειάζεται ένας έμπειρος και άρτια καταρτισμένος θεραπευτής/θεραπεύτρια σεξουαλικών δυσλειτουργιών/αιτημάτων, ο οποίος/α με κατανόηση και σεβασμό, θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει με επιτυχία και ακρίβεια ένα τόσο σύνθετο ζήτημα με στόχο να αυξήσει την ποιότητα της σεξουαλικής του ζωής και υγείας.

Τα συνηθέστερα αίτια

Αναφορικά με τα αίτια που είναι συνήθως υπεύθυνα για τη στυτική δυσλειτουργία, ορισμένα φαίνεται να είναι καθαρά φυσικά, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις ή/και η υψηλή αρτηριακή πίεση (Feldman, Johannes, Derby, Kleiman, Mohr, Araujo & Mckinlay, 2003), η υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια (Wei, Macera, Hornung, Nankin, & Blair, 1994), η παχυσαρκία (Saigal, 2004), ο διαβήτης (Chawla, 2012), τα νευρολογικά νοσήματα, όπως κακώσεις του νωτιαίου μυελού, νόσος του Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Barrisfold & O’Leary, 2008; Hussain, 2001), οι θεραπείες για καρκίνο του προστάτη (ορμονικές, ακτινοθεραπεία, ριζική προστατεκτομή), η υπερπλασία του προστάτη (συνυπάρχει συχνά με στυτική δυσλειτουργία), οι χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο, όπως επεμβάσεις στο παχύ έντερο και στην κύστη ή στον προστάτη (Albaugh, 1994; Nayadev & Kraft, 2016, Tzortzis et al. , Wayment & Köhler, 2010), ενώ άλλες αιτίες για τη στυτική δυσλειτουργία, έχουν ψυχολογικό υπόβαθρο, όπως η σεξουαλική ντροπή, οι σεξουαλικές αναστολές, οι ενοχές, η ανασφάλεια σχετικά με την αρρενωπότητα/αντρικό ρόλο αλλά και τη σεξουαλικότητα γενικότερα (Britton, 2005, σελ. 113).

Οι ψυχολογικοί παράγοντες

Στις ψυχολογικές αιτίες σχετιζόμενες με τη στυτική δυσλειτουργία επίσης, περιλαμβάνονται το γενικευμένο άγχος (αγχώδεις διαταραχές), αλλά και αυτό που σχετίζεται με τη σεξουαλική επίδοση, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα στην οικογένεια ή στη σχέση, η δυσκολία στην επίτευξη μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, η φτωχή σεξουαλική επικοινωνία με την ερωτική σύντροφο, η κατάθλιψη, αλλά και άλλες ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια (Britton, 2005 · “Στυτική δυσλειτουργία”, 2017; Levine, 2004; Rosen, 2001).

Τέλος, μπορεί να διαγνωστεί ότι για μια περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας είναι δυνατόν να ευθύνεται ο συνδυασμός τόσο ψυχολογικών, όσο και νευρολογικών, και ορμονικών παραγόντων (Lue, 1991).

Τρόποι αντιμετώπισης στυτικής δυσλειτουργίας

Ως επιλογές για τη θεραπεία και επίλυση της στυτικής δυσλειτουργίας, οι άνδρες φαίνεται να έχουν πολλά βέλη στη φαρέτρα τους, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, που λαμβάνονται από το στόμα, όπως το Sildenafil (Viagra), το Tedanafil (Cialis), το Vardenafil (Levitra), το Avanafil (Stendra). Επίσης, φυτικά συμπληρώματα όπως το yohimbe, ένα φυσικό σεξουαλικό διεγερτικό από φλοιό του ομότιτλου αφρικάνικου δένδρου (Britton, 2005, Joannides, 2002).

Επίσης, οι αντλίες πέους, οι χειρουργικές επεμβάσεις και τα εμφυτεύματα. Στην περίπτωση όμως (αρκετά συχνά) που το υπόβαθρο της στυτικής δυσλειτουργίας έχει ψυχολογικό χαρακτήρα (ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία), η σεξουαλική ψυχοθεραπεία, η ατομική συμβουλευτική αλλά και η θεραπεία ζεύγους θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποτελεσματικούς παράγοντες επιτυχίας (Britton, 2005, “Στυτική δυσλειτουργία”, 2017).

Στο συγκεκριμένο άρθρο, έχω επιλέξει να παρουσιάσω εκτενώς τέσσερις (4) διαφορετικές περιπτώσεις ανδρών που έχω συναντήσει στην κλινική μου πορεία με διαφορετική υπεύθυνη αιτία για στυτική δυσλειτουργία και την πιο κατάλληλη θεραπεία που ακολουθήθηκε ανά περίπτωση.

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Σεξολόγος Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στυτική δυσλειτουργία: «Το αγόρι μου, μόλις βάζει προφυλακτικό, χάνει την στύση του…»

Στυτική δυσλειτουργία: «Μου συνέβη μια φορά και το σκέφτομαι συνέχεια. Τι μπορώ να κάνω»;

Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας: Η σεξουαλική «απελευθέρωση» ενός «ψυχικά παρθένου» άνδρα

 

Σχετικά άρθρα