Το παιδί μου πέρασε οστρακιά. Μπορεί να ξανακολλήσει;

Η οστρακιά οφείλεται σε έναν στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, που είναι υπεύθυνος για έναν μεγάλο αριθμό μολύνσεων της περιοχή τους λαιμού, όπως είναι η φαρυγγίτιδα. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει άλλες επιθετικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο του τοξικού σοκ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συγκεκριμένο στρεπτόκοκκος εκκρίνει τοξίνες.

Τα στελέχη του ιού, που ευθύνονται για την οστρακιά, εκκρίνουν αυτή την ερυθρογόνο τοξίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το εξάνθημα που συνήθως εκδηλώνεται.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο;

Η οστρακιά πλήττει συνήθως παιδιά άνω των 2ετών, καθώς σπάνια έχουν σημειωθεί περιστατικά παιδιών μικρότερων των 3 ετών που να εμφάνισαν οστρακιά. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προστατευμένα από φυσικά αντισώματα, που ακόμα διαθέτουν.

Η κατηγορία των παιδιών που κινδυνεύουν περισσότερο είναι στο ηλικιακό πεδίο 3 έως 8 ετών και εμφανίζεται συνήθως, κατά τον χειμώνα όταν και ο καιρός είναι ιδιαίτερα κρύος και εκεί όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός παιδιών (π.χ. παιδικοί σταθμοί, σχολεία), οπότε και παίρνει τη μορφή «μίνι» επιδημίας.

paidia paidikos stathmos

Πώς μεταδίδεται;

Η οστρακιά μεταδίδεται συχνότερα από άμεση επαφή με άρρωστο παιδί ή υγιή φορέα, μέσω ρινικών ή φαρυγγικών εκκρίσεων. Συνολικά, μεταξύ 10% και 25% των παιδιών είναι υγιείς φορείς του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α.

Η περίοδος επώασης είναι από 1 έως 4 ημέρες τον περισσότερο χρόνο, αλλά μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία με αντιβιοτικά εφαρμόζεται κυρίως για τη μείωση της μεταδοτικότητας.

Δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να περιμένετε 48 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά, ώστε το παιδί να μην είναι πλέον μεταδοτικό, το παιδί δεν μπορεί να πάει στο σχολείο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πώς εκδηλώνεται η οστρακιά;

Στα συμπτώματα της οστρακιάς συμπεριλαμβάνεται και η εκδήλωση εξανθήματος, η οποία όπως προαναφέραμε είναι μια φλεγμονή του φάρυγγα, κατά την οποία προκαλείται δυσκολία στην κατάποση και την αναπνοή.

Η πρώτη φάση είναι ο πόνος στον λαιμό, υψηλός πυρετός, μια γενικότερη διαφοροποίηση της διάθεσης του παιδιού, κοιλόπονος, αλλά και εμετοί. Το εξάνθημα εμφανίζεται 24 με 48ώρες μετά, οπότε και το μικρόβιο εξαπολύει την τοξίνη του.

Από πολύ άσπρη, η γλώσσα γίνεται έντονα κόκκινη, θυμίζοντας το χρώμα της φράουλας, ενώ και το δέρμα αρχικά κοκκινίζει στην περιοχή του θώρακα και στη συνέχεια στα άκρα.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ένα παιδί, εφόσον περάσει οστρακιά, μπορεί να νοσήσει και πάλι, ενώ οι επιπλοκές της είναι αρκετά σπάνιες.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οστρακιά: Συμπτώματα, θεραπεία και τρόποι πρόληψης

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τους πρησμένους λεμφαδένες.

Σχετικά άρθρα