Ο άντρας μου πληρώνει όσα μου έκαναν τα πεθερικά μου. Πόσο θα αντέξει;

Τα  3 παιδιά μου είναι η ζωή μου όλη, μαζί με τον άντρα μου φυσικά. Το πρόβλημα μου ότι δεν μπορώ να προχωρήσω στη ζωή, δεν μπορώ να ξεχάσω παλιές κατάστασεις που έχω πέρασει με τα πεθερικά μου.

Με έχουν πικράνει τόσο πόλυ που εδώ και 6 χρόνια δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι αυτά που μου έχουν κάνει και όλο αυτόν τον αρνητισμό τον βγάζω στον άντρα μου, ο οποίος βέβαια μου έχει σταθεί σε όλα αυτά. Είχε μιλήσει στους δικούς του.

Εγώ όμως δεν μπορώ να ξεχάσω. Μάλιστα, τώρα που βλέπω τη συμπεριφορά τους στην κουνιάδα μου νευριάζω ακόμη περισσότερο και ξεσπάω πάλι στον άντρα μου χωρίς να το θέλω.

Δεν ξέρω τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Θα σου μιλήσω στον ενικό μιας και είμαστε κοντά στην ηλικία. Αυτή τη στιγμή η οικογένεια σου αποτελείται από εσένα, τον άντρα σου και τα παιδιά σου. Όλοι οι υπόλοιποι, μαζί και οι γονείς σου, ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια και είναι εκτός του «Σπιτιού» σου. Ο κορμός της οικογένειας σου, τα θεμέλια της αν θέλεις,  είσαι εσύ και ο άντρας σου. Το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι να είστε εσείς καλά μεταξύ σας.

Μου περιγράφεις έναν σύζυγο που έχει βάλει τα όρια εκεί που πρέπει να είναι, που έχεις την άνεση να του μιλήσεις για ό,τι σε ενοχλεί, και που έχει κάνει ό,τι μπορεί για να νιώσεις καλύτερα. Αν τα κάνει όλα αυτά, στην ουσία σου στρώνει τον δρόμο για μία κοινή ζωή χωρίς «παρεμβολές» τρίτων. Στην παρούσα κατάσταση, τους τρίτους τους βάζεις εσύ στη ζωή σας και τους «αφήνεις» να σε αναστατώνουν. Επικεντρώσου στη σχέση με τον άντρα σου και μην της βάζεις εμπόδιο και δυσκολίες.

Ένας τρόπος να πας παρακάτω, είναι να σκεφτείς τι έχει γίνει, να προσπαθήσεις να το καταλάβεις (είναι δύσκολο αλλά θα σε βοηθήσει για τη συνέχεια), να το αποδεχτείς γιατί είναι ένα τετελεσμένο γεγονός (έγινε αλλά τώρα έχει τελειώσει) και με τον καιρό να το συγχωρέσεις.

Άσε λοιπόν τις καταστάσεις του παρελθόντος εκεί ακριβώς που ανήκουν – στο παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος να τα αναμασάς και να τα ξαναζείς και στην ουσία να βρίσκεσαι σε ένα αέναο καβγά. Προσπάθησε όσο το δυνατόν περισσότερο να βάλεις ένα νοητό όριο και να μην αφήνεις κανέναν να το περνάει. Μέσα στο σπίτι σου είσαι εσύ και ο άντρας σου – τους υπόλοιπους να τους αφήνεις στο «πορτάκι» του κήπου.

Ελπίζω να νιώσεις σύντομα καλύτερα,

 

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πεθερικά: Η λέξη κλειδί για αρμονικές σχέσεις είναι τα όρια

Η πεθερά μου ήθελε τον άντρα μου για τον εαυτό της…

5 συμβουλές για να τα πας καλά με την πεθερά σου!

Σχετικά άρθρα