Μήπως δεν μεγαλώνω σωστά το παιδί μου;

Είμαι μαμά ενός αγοριού 6 χρονών,το οποίο πηγαίνει νηπιαγωγείο. Πάντα έχω άγχος αν το μεγαλώνω σωστά. Δεν θέλω να μεγαλώσω ένα καλό παιδί που λένε όλοι, άλλα ένα παιδί με σωστές αξίες και αρχές, με σεβασμό στον συνάνθρωπο. Έναν άνθρωπο, ο οποίος θα πατάει γερά στα πόδια του και δεν θα το κάνουν οι άλλοι ό,τι θέλουν.

Το ερώτημα μου είναι ότι όταν αρνούμαι να κάνω κάτι που απαιτεί όπως η αγορά ενός ακόμα καινούριου παιχνιδιού (παρόλο που έχω εξηγήσει ότι δεν υπάρχουνε λεφτά), ή να πάμε στο σπίτι ενός φίλου (ενώ έχω εξηγήσει ότι είναι αργά το βράδυ), ξεκινάει να μου επιτίθεται, να φωνάζει,να πετάει πράγματα κάτω και να μου λέει “εσύ φταις για όλα μαμά,είσαι κάκια μαμά κτλ. Προσπαθώ να του εξηγώ ήρεμα γιατί δεν μπορούν να γίνουνε κάποια πράγματα (κάποιες φορές καταλήγω να φωνάζω.) Όταν ηρεμήσει συζητάμε ήρεμα και μόλις καταλάβει ότι δεν έχει συμπεριφερθεί σωστά βάζει τα κλάματα. Θα ήθελα τη γνώμη σας, ευχαριστώ!

mana gios tentwmeno skoini

Στο ερώτημά σας απάντησε η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc

Σας ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμα σας! Αντιλαμβάνομαι απόλυτα την δυσκολία σας αλλά και τις σκέψεις πάνω στην ανατροφή αλλά και τα παραδείγματα που θέλετε να μεταφέρεται στο παιδί σας. Πολλές Φορές οι συμπεριφορές των παιδιών γίνονται ακόμη και για να μας προκαλέσουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί προκαλούν τα όρια μας μιας και μπορεί να μην είμαστε πάντα πολύ σταθερή σε αυτά που του ζητάμε, είτε προκαλώντας την προσοχή μας και το να βρισκόμαστε κοντά τους με έναν πιο ενεργό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι πώς είμαστε εμείς απέναντι τους

Κάποιες πρακτικές συμβουλές ως προς την διαχείριση μίας κρίσης θα ήταν να του δώσετε την οδηγία όσο μπορείτε πιο ήρεμα πως οπότε θυμώνει η αντιδράει με αυτόν τον τρόπο θα παίρνει το χρόνο του και θα πηγαίνει σε ένα μέρος είτε μόνος του είτε μαζί σας για να ηρεμήσει και αφού ηρέμησε μπορείτε να συζητήσετε. Σε αυτή τη συζήτηση μπορείτε να ρωτήσετε τι τον ενόχλησε, γιατί αντέδρασα με αυτό τον τρόπο και πώς αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.

Να του το εξηγήσετε πολύ αναλυτικά για να το κατανοήσουν

goneis paidi malonoyn

Μπορείτε να του εξηγήσετε πολύ αναλυτικά γιατί του αρνηθήκατε κάτι ή γιατί πήρατε μια απόφαση Αρκεί να έχει ένα νόημα για εκείνον και να το κατανοήσει. Κάτι που μας φαίνεται λογικό και κατανοητό όσες φορές και να το έχουν εξηγήσει τα παιδιά ενδεχομένως να χρειάζεται επανάληψη ώστε να κατανοήσουν και εκείνα τι συμβαίνει. Έπειτα μπορείτε να κάνετε μία συζήτηση πως όταν θα αντιδράει με αυτό τον τρόπο, αυτό θα έχει κάποια συνέπεια, και πως δεν το κάνετε εσείς επειδή θέλετε να είστε κακιά αλλά είναι μία πράξη που προκαλεί ο ίδιος με τη συμπεριφορά του.

Τα όρια και τα αποτελέσματα της… καταπάτησής τους

Αυτό περνάει το μήνυμα πως κάποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και κάποιες όχι, αλλά είναι και ένα πολύ σημαντικό βήμα οριοθέτησης. Η συνέπεια θα είναι καλό να έχει να κάνει με το να στερηθεί κάτι που του αρέσει. Εξίσου σημαντικό είναι αυτό που θα του πείτε να το διατηρήσετε και να μην αλλάξει! Στη δεύτερη περίπτωση εάν αυτό εξακολουθήσει να συμβαίνει και σας δυσκολεύει ίσως έχει να κάνει με την μεταξύ σας σχέση και προκαλεί περισσότερο εσάς και τα δικά σου όρια. Εκεί είναι να αναρωτηθείτε κατά πόσο είναι εύκολο για εσάς να έχετε μία σταθερή στάση απέναντι του, και τι δυσκολεύει εσάς.

Σε κάθε περίπτωση, μία νέα συμπεριφορά χρειάζεται χρόνο και πολλές επαναλήψεις ώστε αυτό να καθιερωθεί και να φέρει μια αλλαγή του παιδιού. Εάν δείτε πως οι συμπεριφορές αυτές συνεχίζονται, τότε ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνετε συμβουλευτική με κάποιον ψυχολόγο ώστε να δείτε λίγο περισσότερο την δική σας σχέση και τι άλλο μπορεί να προκαλεί μία τέτοια συμπεριφορά.

Σας ευχαριστώ, για ό,τι θελήσετε θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc
Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος MSc
Ειδικευόμενη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μεταπτυχιακό Παιδοψυχολογίας και Ψυχολογίας Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και όρια: «Χτυπάει και δαγκώνει όταν δεν του κάνω τα χατίρια»!

Παιχνίδια… εξουσίας ανάμεσα σε γονείς και παιδιά: όρια ή τιμωρία;

 

 

Σχετικά άρθρα