Πότε απαιτείται αναγκαστική νοσηλεία ενός ψυχικά ασθενούς;

Είμαι σε απόγνωση! Ο αδερφός, που στο παρελθόν έχει διαγνωστεί με διπολική διαταραχή, σχιζοφρενική κατάθλιψη και παράλληλα τοξικομανία, χειροτερεύει!!! Φοβάμαι για τη ζωή, τόσο του ίδιου όσο και των υπόλοιπων ανθρώπων που τον περιβάλλουν. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα. Προσπαθώ να τον πάω σε κάποιον γιατρό και το αρνείται!!!
Δεν ξέρω ποια τι να κάνω!!!!! Θέλω να τον βοηθήσω και δεν μπορώ!!

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Σε περίπτωση κινδύνου για τη ζωή του αδερφού σας ή άλλων και εφόσον ο ίδιος αρνείται να συνεργαστεί δεν υπάρχει άλλη λύση από την αναγκαστική νοσηλεία σε κλινική με εισαγγελική παραγγελία. Σύμφωνα με το άρθρο 96 του ν. 2071/1992, την ακούσια νοσηλεία του φερομένου στην αίτηση ως ασθενή, μπορούν να ζητήσουν ο σύζυγος του ή συγγενής σε ευθεία γραμμή απεριόριστα ή συγγενής εκ πλαγίου μέχρι και τον δεύτερο βαθμό ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του.

Η αίτηση για την ακούσια νοσηλεία απευθύνεται στον εισαγγελέα πρωτοδικών του τόπου της κατοικίας ή διαμονής του προσώπου, που φέρεται στην αίτηση ως ασθενής. Η αίτηση απαιτείται να περιγράφει το ψυχικό νόσημα, την εκδηλούμενη συμπεριφορά, τις ενέργειες που είχαν προηγηθεί για εκούσια νοσηλεία, την άρνηση του προσώπου να εξεταστεί και να συνοδεύεται με αποδεικτικά στοιχεία όπως βιβλιάριο υγείας, προηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις ή πιστοποιητικά.

Ο εισαγγελέας, αφού διαπιστώσει τη συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων και εφόσον και οι ιατρικές γνωματεύσεις συμφωνούν για την ανάγκη ακούσιας νοσηλείας, διατάσσει τη μεταφορά του ασθενή σε κατάλληλη μονάδα ψυχικής υγείας που υπάρχει στον «Τομέα» ψυχικής υγείας της κατοικίας του ασθενή, εκτός αν οι ειδικές συνθήκες επιβάλλουν τη νοσηλεία του αλλού.

 

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πάσχω από ψύχωση. Θα την κληρονομήσουν και τα παιδιά μου;

Σημάδια ότι κάποιος μπορεί να έχει ψύχωση

Σχετικά άρθρα