Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλαδας ο Ζοζέ Μπαρόζο

“Το 2012 κάλεσα τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όλοι τότε είπαν πως η Ελλάδα ήταν αδύνατο να παραμένει στην ευρωζώνη. Πίστευαν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είχε φυγει. Η πραγματικότητα είναι ότι τώρα πια η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση” είπε ο Μανουέλ Μπαρόζο στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Ευρώπης είπε: “Σήμερα κάποιοι όταν μιλούν για την Ευρώπη χάνουν την ισορροπία και την προοπτική. Δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία. Πράγματι έχουμε πολλά προβλήματα αλλά έχουμε και τις προοπτικές για να τα ξεπεράσουμε. Διπλασιάσαμε το μέγεθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βιώσαμε διάφορες κρίσεις. Στο παρελθόν παρά την συνταγματική κρίση που είχαμε περάσει και όλοι έλεγαν πως δεν θα αντέξουμε, καταλήξαμε στη συνθήκη της Λισαβόνας. Στην συνέχεια ήρθε η κρίση χρέους”.

«Η Ελλάδα, η πιο δύσκολη περίπτωση»

Ο κύριος Μπαροζο, χαρακτήρισε την Ελλάδα την “πιο δύσκολη περίπτωση. Ακόμα και νομπελίστες έλεγαν ότι έπρεπε να φύγει ακόμη και οικειοθελώς από την Ευρωζώνη”.

Στη συνέχεια ο κύριος Μπαρόζο, αναφέρθηκε στο Brexit, λέγοντας πως είναι σαν εμβολιασμός για να αποφύγουμε μελλοντικές εξόδους. “Τη σχέση μας με τη Βρετανία πρέπει να την επανεξετάσουμε, όχι με χαιρεκακία”.

«Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για το μεταναστευτικό»

Σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ο Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε πως η Ελλάδα είναι ακόμη στην πρώτη γραμμή και αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιδεικνυουν την απαραίτητη αλληλεγγύη. “Η ΕΕ δεν έχει ούτε ναυτικό ουτε ελικόπτερα για να αντιμετωπίσει τετοια προβλήματα. Δεν είναι σωστό ή ευθύνη να χρεώνεται στην ΕΕ ενώ τα κράτη μέλη δεν της παρείχαν υα μέσα. Καποια κράτη μέλη δεν επιδεικνύουν την αναμενομενη αλληλεγγύη. Μπορουμε να πείσουμε τους εταίρους μας να αλλάξουν στάση” σημείωσε.

Κλείνοντας, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέληξε πως αναφορικά με το μέλλον τίθεται θέμα ηγετών που θα το καθορίσουν.

«Χρειάζεται ισχυρότερη Ευρώπη»

“Το μέλλον είναι ανοιχτό και όχι προκαθορισμένο. Μπορουμε να απευθυνθούμε στον Απόλλωνα αλλά καλύτερα να αναρωτηθούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη του χθες ήταν καλύτερη; Με το ήμισυ της Ηπείρου ήταν υπό ολοκληρωτικά καθεστώτα; Θα πρέπει να λέμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι αλλά έχουμε τις δυνατότητες να τους αντιμετωπίσουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη με αξίες” τόνισε ο κύριος Μπαρόζο.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπαρόζο: Η Goldman Sachs δεν είναι “καρτέλ ναρκωτικών”

Σχετικά άρθρα