Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου εάν κόψεις τα γαλακτοκομικά!

Σκέφτεστε να σταματήσετε το γάλα, το τυρί, το βούτυρο και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σας;

Πολλοί άνθρωποι κάνουν αυτή την επιλογή, για λόγους υγείας, όταν υιοθετούν τον βιγκανισμό (veganism) ή να επωφεληθούν από ορισμένα – υποτιθέμενα – οφέλη που συνδέονται με μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η απώλεια βάρους ή η μείωση των προβλημάτων ακμής.

Αλλά, η αντίδραση του οργανισμού σε αυτή την αλλαγή δεν είναι η ίδια για κάθε άτομο. Εδώ είναι μερικές συνέπειες που μπορεί να παρατηρήσετε όταν αποφασίσετε να εγκαταλείψετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κίδυνος οστεοπόρωσης

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη D και άλλα σημαντικά ορυκτά για την κατασκευή ισχυρών οστών. Αν βρίσκεστε σε δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, θα χρειαστεί να βρείτε έναν τρόπο αντικατάστασης αυτών των χαμένων θρεπτικών συστατικών με πράσινα λαχανικά, γάλα αμυγδάλου και μπρόκολο, για παράδειγμα. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σας δώσει κομμάτια προσαρμοσμένα στις προτιμήσεις σας και στη διατροφή σας.

Απώλεια κιλών

Αποφασίσατε να εγκαταλείψετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να χάσετε βάρος; Αν και τα σχετικά τρόφιμα, όπως μερικά τυριά και το παγωτό είναι υψηλά σε θερμίδες, μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα προάγει την κορεσμό και σας βοηθά να παραμείνετε σε φόρμα.

Το αποτέλεσμα της απώλειας βάρους εξαρτάται από το μεταβολισμό του ατόμου και από το πώς αντικαθιστά τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή του.

Δερματολογικά προβλήματα

Αρκετές μελέτες έχουν συχεστίσει την εμφάνιση ακμής με το γάλα και κυρίως με την κρέμα γάλακτος, αλλά κανένας δεν έχει βρει σύνδεση με το τυρί ή το γιαούρτι.

Καμία κλινική δοκιμή δεν έχει επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα, οπότε ο μόνος τρόπος για ελέγξετε αν είναι αποτελεσματικό για σας είναι να δοκιμάσετε μόνοι σας. Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν επίσης μείωση των συμπτωμάτων των δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, σας λείπει το ένζυμο που συνήθως διασπά τη ζάχαρη γάλακτος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να υποστείτε πόνο στο στομάχι κατά την πέψη γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εάν δεν εξαλείψετε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή σας, αλλά εναλλάσσετε ένα ή δύο τέτοια τρόφιμα την ημέρα, τα συμπτώματα θα πρέπει να μειώνονται σιγά σιγά επειδή τα βακτήρια επανισορροπούνται στο έντερο. Αλλά αν σταματήσετε να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα εντελώς, η δυσανεξία μπορεί να επιδεινωθεί

Φουσκώματα και πρηξίματα στο στομάχι

Τείνετε να… φουσκώνετε σαν ένα μπαλόνι αφού φάτε μια φέτα τεσσάρων πίτσα τυριού ή πιείτε ένα ποτήρι γάλα; Μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι η απάντηση. Εάν είναι μια δυσανεξία, η μειώση στην κατανάλωσή ή το πλήρες κόψιμο των γαλακτοκομικών μπορεί να σας ανακουφίσει.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δυσανεξία στη λακτόζη: Κι όμως… Υπάρχουν τυριά που μπορείς να φας

Πώς τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ενοχοποιούνται για νόσο Πάρκινσον

Αυστηρή Χορτοφαγία (Veganism): Οδηγίες για αρχάριους

Σχετικά άρθρα