Γιατί έχουν αυξηθεί παγκοσμίως τα ποσοστά της άνοιας;

Τα ποσοστά της άνοιας δυστυχώς έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια και είναι μια ασθένεια που είναι πολύ δύσκολο να την προλάβουμε… Γίνονται συνεχείς προσπάθειες από την επιστημονική κοινότητα προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι αυτόν τον λόγο, αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer από τα μέλη του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, θεσμοθετήθηκε με το ν. 4316/2014, ιδρύθηκε το 2015 και έχει σκοπό να διασφαλίσει την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σε επίσημη συνεδρίαση της το 2016. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει οργανωμένες, χρονικά τοποθετημένες και κοστολογημένες προτάσεις για όλους τους τομείς που αφορούν στην άνοια.

Τα ποσοστά της άνοιας παγκοσμίως

Η Δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια και πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, αφού πρώτα διευκρίνισε ότι η άνοια είναι ο γενικός όρος και η πιο συχνή μορφή της, 60%- 70% του συνόλου των περιστατικών, είναι η νόσος Alzheimer, παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με τα άτομα που νοσούν παγκοσμίως και στη χώρα μας και τόνισε την οικονομική και κοινωνική διάσταση της άνοιας.

anoia

Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν μεγάλη αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από άνοια παγκοσμίως, η οποία συνδέεται με την αύξηση του μέσου όρου ζωής.Το 5% των ανθρώπων, που βρίσκονται σε ηλικία άνω των 65 ετών, παθαίνουν άνοια. Εκτιμάται ότι το 2050 τα άτομα με άνοια, παγκοσμίως, θα φτάσουν τα 152.000.000.Σύμφωνα με υπολογισμούς της Alzheimer Disease International, το 2018 το παγκόσμιο κόστος της άνοιας ήταν 1 τρισ. δολάρια ΗΠΑ και το 2030 θα φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια

Πόσοι παρουσιάζουν άνοια στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, σήμερα, οι άνθρωποι με άνοια υπολογίζονται στους 200.000. Το κόστος της άνοιας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως και περιλαμβάνει τόσο το άμεσο υγειονομικό κόστος -το νοσηλευτικό, ιατρικό, φαρμακευτικό- όσο και το έμμεσο κόστος, που είναι το κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες για τη φροντίδα των ατόμων με άνοια.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους νοσούντες

Η Δρ. Παρασκευή Σακκά ανακοίνωσε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την ίδρυση 8 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, 12 Ιατρείων Μνήμης σε όλη την Ελλάδα και 2 μονάδων τελικού Σταδίου με πόρους από το ΕΣΠΑ 2016-2020. Επίσης έχουν εγκριθεί πόροι από το ΕΣΠΑ για την Διασύνδεση των Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια με τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκηση. Τόνισε όμως ότι μένει αρκετός δρόμος μέχρι την πλήρη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ και όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για τον σκοπό αυτό.

alzheimer

 

Ποιοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση;

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και τα μέλη του παρατηρητηρίου, Σπύρος Ευθυμιόπουλος, Αν. Καθηγητής Βιολογίας ΕΚΠΑ και Βασιλική Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια ΕΣΔΥ, οι οποίοι ενημέρωσαν την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι έχει δημιουργηθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή καιήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Ανακοινώθηκε δεπως για πρώτη φοράθεσμοθετείται στην Ελλάδα ο «Πληρεξούσιος Υγείας», ένα άτομο το οποίο θα ορίζεται από το άτομο με πάσχει από άνοια και θα είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα ζητήματα της υγείας του.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χρήσιμες συμβουλές για τους φροντιστές των ανθρώπων που ζουν με άνοια

Άνοια: Μια καθημερινή πορεία προς το άγνωστο

Αλτσχάιμερ: Ανησυχητικό σημάδι η έντονη υπνηλία στους ηλικιωμένους

 

 

Σχετικά άρθρα