Τι να κάνεις για να βγεις από τον… φαύλο κύκλο της αναποφασιστικότητας; 

Αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα. Δυο… μάστιγες που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο! Αργείς συνεχώς και συστηματικά να πάρεις μιαν απόφαση; Αναβάλλεις συνεχώς πράγματα που πρέπει να γίνουν; Ποια είναι άραγε η πηγή της αναποφασιστικότητάς σου; Αν αυτό σε παρηγορεί, δεν είσαι η μόνη! Ωστόσο, η αναβλητικότητά σου δεν σου κάνει καλό και σε πάει πίσω σε πολλά πράγματα! Σύμφωνα  μάλιστα με διάφορες έρευνες, η αναποφασιστικότητα “βασανίζει” σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού!

Αφθονία επιλογών

Η αναποφασιστικότητά σου πηγάζει κυρίως από την αφθονία των επιλογών που παρουσιάζονται μπροστά σου αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου! Έχεις πλέον τόσες επιλογές γύρω σου που πραγματικά ζαλίζεσαι από την υπερπληροφόρηση; Τι να κάνεις; Με ποια κριτήρια να επιλέξεις; Άλλωστε κάθε μέρα καλείσαι να λάβεις τόσες μικρές αποφάσεις που σιγά σιγά κουράζεται ο εγκέφαλός σου από την προσπάθεια!

Πόση ώρα σού παίρνει το πρωί να αποφασίσεις τι να βάλεις; Τι μακιγιάζ να κάνεις; Ποια στυλό να βάλεις στην κασετίνα σου; Μικρά και καθημερινά που μπορεί να σου “τρώνε” τον χρόνο, να σε κουράζουν και στη συνέχεια το μυαλό σου είναι κουρασμένο για να λάβει σοβαρότερες αποφάσεις!

Ο φόβος της αποτυχίας

Κάποιοι ειδικοί συγκλίνουν ότι η αναποφασιστικότητά σου και η αναβλητικότητά σου πηγάζουν από ένα άγχος αποτυχίας. Φοβάσαι ότι η απόφασή σου δεν θα αρέσει στους γύρω σου, οπότε δεν θέλεις να πάρεις εσύ την ευθύνη. Αν λάβεις μια απόφαση που θα δυσαρεστήσει τους άλλους, θα χάσεις το ταμπελάκι της “τελειότητας” που είχες μέχρι τώρα, ενώ αν την αναβάλεις ή τη μεταβιβάσεις σε κάποιον άλλον, θα συνεχίσεις να είσαι η τέλεια και η αρεστή σε όλους… Ανασφάλεια επομένως…

Κι αν η απόφαση είναι για σένα, είναι δυνατόν να αφήνεις τους άλλους να τη λάβουν;

Καλές και κακές αποφάσεις

Όλοι κάνουμε λάθη, αρκεί να μπορούμε να τα δούμε, να τα παραδεχτούμε και φυσικά να μάθουμε από αυτά. Από τα πιο μικρά και ασήμαντα, μέχρι τα πιο σοβαρά ζητήματα, είναι πολύ σημαντικό να έχεις την ευθύνη των πράξεων και των αποφάσεών σου!

Ασήμαντο παράδειγμα: να επιλέξεις από πού θα παραγγείλεις πίτσα και να ρισκάρεις ένα μαγαζί που δεν ξέρεις. Μπορεί η πίτσα να βγει πολύ καλή, μπορεί να βγει χάλια. Εσύ όμως ρίσκαρες και… πήρες το μάθημά σου

Σημαντικό παράδειγμα: Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου σημειώματος:Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος στα 17 του για το τι θέλει να κάνει στο μέλλον του…

Η… τέχνη της επιλογής!

Τι να κάνεις για να βγεις από τον φαύλο κύκλο της αναποφασιστικότητας; 

Οι ειδικοί δίνουν κάποια tips για να τον ξεπεράσεις:

  • ακολούθησε το ένστικτό σου: όταν έχεις να λάβεις μια δύσκολη απόφαση, πάρε λίγη απόσταση, πάρε τον χρόνο σου και άκουσε τη διαίσθησή σου! Συνήθως εκείνη δεν κάνει λάθη
  • Δες τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε απόφασης
  • Σκέψου τις συνέπειες της απόφασης στη ζωή σου μακροπρόθεσμα, όχι βραχυπρόθεσμα!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από marieclaire.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αναβλητικότητα: Πώς θα καταπολεμήσετε το «άστο γι’ αύριο»;

Η «παγίδα» της αναβλητικότητας: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλουμε πράγματα

 

 

Σχετικά άρθρα