Έχω χρόνιο πρόβλημα με τη μέση μου, αλλά φοβάμαι να χειρουργηθώ. Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Αντιμετωπίζω χρόνια πρόβλημα με τη μέση μου, αλλά δεν θέλω να χειρουργηθώ. Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Γεώργιος – Ελευθέριος Κατσιφαράκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια πως οι  ασθενείς με ορθοπαιδικές παθήσεις «απεχθάνονται» το χειρουργείο και το δηλώνουν από την αρχή στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής τους στον ειδικό ιατρό. Συμβαίνει και είναι άραγε δικαιολογημένο;

Πράγματι, οι ασθενείς το πρώτο πράγμα που σου ζητούν όταν σε επισκέπτονται για κάποιο μυοσκελετικό τους πρόβλημα, είναι να μην τους πεις για χειρουργείο, αλλά να τους προτείνεις μια συντηρητική θεραπεία.

Οι λόγοι αυτής της δυσπιστίας και επιφύλαξης απέναντι στις χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολλοί και οφείλονται τόσο στον φόβο του χειρουργείου, όσο και σε διαδόσεις και φήμες σχετικά με το γεγονός πως κάποια ανάλογη επέμβαση, δεν είχε επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια πως το 80% των ορθοπαιδικών περιστατικών και ειδικά αυτών που αφορούν παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά χωρίς την ανάγκη να καταφύγει ο ασθενής στο χειρουργείο. Μην ξεχνάμε, πως υπάρχουν και περιπτώσεις που η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαγορευτική, όπως για παράδειγμα όταν η ορθοπαιδική πάθηση συνυπάρχει με σοβαρά παθολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα.

Η συντηρητική θεραπεία δεν είναι πάνακεια

Η κάθε συντηρητική θεραπεία, όμως, δεν αποτελεί πανάκεια, έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά είναι απόλυτο δικαίωμα των ασθενών να πληροφορούνται τα πάντα για τις μη επεμβατικές θεραπείες και φυσικά, εφόσον αυτό είναι επιστημονικά εφικτό να τις ζητούν από τον θεράποντα ιατρό τους.

Η ενεσοθεραπεία στα σημεία του πόνου, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη «ανώδυνη» φαρμακευτική αγωγή και τη δυνατότητα του ασθενή να  κάνει φυσιοθεραπεία, υπερβαρικό οξυγόνο, βελονισμό κ.α., φαίνεται ότι αποτελεί το κλειδί της συντηρητικής θεραπείας, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι άλλων πιο επεμβατικών θεραπειών.

Με τον τρόπο αυτόν, μειώνεται δραματικά η πιθανότητα χειρουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος του ασθενή,  πάντα βέβαια μετά από αξιολόγηση της πάθησής του και των πιθανών συνοδών προβλημάτων όπως είναι τα καρδιολογικά, τα γαστρεντερικά και τα ενδοκρινολογικά.

Γεώργιος – Ελευθέριος Κατσιφαράκης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ειδικός Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης

Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος τoυ Ορθοπαιδικού Τμήματος της Κλινικής  Λευκός Σταυρός

Επιστημονικός Συνεργάτης των Κλινικών Metropolitan Hospital, Ευρωκλινικής Αθηνών και Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόνος στους γλουτούς: Μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα στη μέση;

Πόνος στη μέση: με ταλαιπωρεί εδώ κι ένα χρόνο- τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα