Ψυχοπάθεια και Ναρκισσισμός: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Σχετικά με την ψυχοπάθεια, ήθελα να ρωτήσω, αν ισχύει ότι στους ψυχοπαθείς υπάρχει έντονο το ναρκισσιστικό στοιχειό. Μεγάλη ιδέα για τον εαυτό,υπερεκτίμηση εαυτού, αίσθηση μοναδικότητας με την έννοια της τελειότητας και γενικότερα ότι σχετικό με την μεγάλη ιδέα για τον εαυτό; Με λίγα λογία η απορία μου είναι κατά ποσόν οι ψυχοπαθείς έχουν κάποια στοιχεία μεγάλης ιδέας για τον εαυτό τους;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

Ο  όρος  «ψυχοπαθητική»  διαταραχή έχει πλέον αντικατασταθεί από εκείνον της «Αντικοινωνικής  Διαταραχής της Προσωπικότητας». Τα βασικά  χαρακτηριστικά της είναι ένα ιστορικό περιφρόνησης και παραβίασης των δικαιωμάτων των άλλων, που εκδηλώνεται με ανεύθυνη και χωρίς ενοχές συμπεριφορά, αδιαφορία για τον νόμο και παράνομη συμπεριφορά, αδυναμία για σταθερή εργασία, εκμετάλλευση και χειραγώγηση των άλλων για προσωπικό όφελος, εξαπάτηση και αδυναμία για σταθερές σχέσεις.

Η «μεγαλομανία» είναι περισσότερο χαρακτηριστικό της «Ναρκισιστικής Διαταραχής», στην οποία  το άτομο έχει μία υπερβολική αίσθηση σπουδαιότητας για τον εαυτό του, καλλιεργεί φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, εξυπνάδας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης, απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό και ιδιαίτερη μεταχείριση..
Κοινό στοιχείο και στις δύο διαταραχές είναι η έλλειψη συναισθηματικής κατανόησης και η εκμετάλλευση των άλλων.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί ένας ναρκισσιστής να νιώσει αγάπη για τον σύντροφό του;

​Ναρκισσιστής ή ψυχοπαθής: Τι διαφορές έχουν και πώς τους ξεχωρίζουμε;

Σχετικά άρθρα