Ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας: Πότε ξεκινούν τα προβλήματα;

Παντρεύτηκα το 2003 έναν 15 χρόνια μεγαλύτερο μου σ’ ένα χωριό  και έμεινα με  τους δικούς του πάνω κάτω… Μετά τον γάμο έμαθα ότι είχαν προβλήματα κληρονομικά και δικαστήρια με τους συγγενείς και πολλά άλλα θέματα υγείας… Ο σύζυγος έχει αρθρίτιδα και  πριν 2 χρόνια πέρασε εγκεφαλικό και ευτυχώς όλα καλά…

Ζηλεύει όμως και μου σχολιάζει ακόμα και τον καφέ με την αδερφή μού ή τη φίλη μου… Μέχρι εκεί δεν έχω άλλη έξοδο. Ακόμα και με τα 2 μας παιδιά να πάω βόλτα κάνει σκηνή και φεύγει για το καφενείο και πίνει τα τσιπουράκια του, γιατί λέει έχει λεφτά ενώ εγώ όχι άρα δεν έχω και δικαιώματα αφού είμαι άνεργη. Επίσης, πάνω στα νεύρα του μου λέει αν δεν σου αρέσει σήκω και φύγε και μετά από λίγο ζητά αγκαλιές και αγάπες…

Με πνίγει όλο αυτό… Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

στα 19 σας παντρεύεστε έναν άντρα 34 ετών. Σήμερα 15 χρόνια μετά αισθάνεστε εγκλωβισμένη μέσα στο γάμο εξαιτίας της συμπεριφοράς του συζύγου. Η διαφορά ηλικίας σε ένα ζευγάρι παίζει τον ρόλο της, μπορεί όταν τον γνωρίσατε να ήταν όλα καλά και να σας γοήτευε το να είστε ζευγάρι με ένα μεγαλύτερο άντρα. Δεν αναφέρετε πληροφορίες σχετικά με το πώς ήταν η σχέση σας στην αρχή, πώς εξελίχθηκε στη συνέχεια πριν φτάσετε στην παρούσα κατάσταση. Υπήρχε πριν διάλογος και καλή επικοινωνία, η οποία χάθηκε στη συνέχεια; Ή πάντα η σχέση σας είχε δυσκολίες;

Τώρα εσείς βρίσκεστε στα 35 και αυτός στα 50. Σε αυτή την ηλικία ( 40-50) συμβαίνει η κρίση μέσης ηλικίας. Πιθανόν αυτή να τον οδηγεί σε συμπεριφορές ζήλιας, ανασφάλειας, τάση για έλεγχο και υποτίμηση μέσα από την οικονομική εξάρτησή σας από αυτόν. Ειδικά, αν η ζήλια εμφανίστηκε στην πορεία και τον τελευταίο καιρό στη σχέση σας.

Στην ερώτησή σας τι να κάνετε για να διαχειριστείτε την υπάρχουσα κατάσταση θα ξεκινούσα με το να ξεκαθαρίσετε ποιες συμπεριφορές του δεν ανέχεστε. Άλλο η οικονομική εξάρτηση σε ένα γάμο, άλλο η παραχώρηση ελέγχου κάθε κίνησής σας στο σύζυγο. Πιθανόν να αισθάνεστε άσχημα που δεν εργάζεστε αυτό τον καιρό, ο σύζυγος να το αντιλαμβάνεται αυτό και να σας πιέζει για να σας έχει κάτω από τον έλεγχό του.

Η πρώτη σας κίνηση θεωρώ ότι πρέπει να είναι η συζήτηση μαζί του, με ψυχραιμία και ηρεμία, εξηγήστε του τι συναισθήματα σας προκαλεί η στάση του, όχι κατηγορώντας τον, αλλά εξηγώντας του τη θέση σας, τα συναισθήματά σας και το πώς αυτή του η συμπεριφορά σας πληγώνει και σας απομακρύνει από κοντά του.

 

Μαρία Σκαρλάτου

Ψυχολόγος

6945916860

E-mail: [email protected]

Facebook: Maria Skarlatou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχετικά άρθρα