Φόβος της δέσμευσης: Γιατί με αγχώνει τόσο το επόμενο βήμα;

Είμαι σε σχέση με ένα παιδί εδώ και πολύ καιρό και τα πάμε αρκετά καλά θα έλεγα!  Έχουμε κάποιους μικρούς τσακωμούς άλλα σε λογικά πλαίσια. Τώρα τον τελευταίο καιρό μου ζητάει να πάμε ένα βήμα παρακάτω τη σχέση μας. Εμένα όμως κάθε φορά που το συζητάμε με πιάνει ένα άγχος και ένας πανικός που δεν μπορώ να τον καταλάβω γιατί εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τη δέσμευση!

Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Καθώς η δέσμευση δεν αποτελεί μία δύσκολη συνθήκη για εσάς και η σχέση με τον σύντροφο σας είναι μία αρκετά καλή σχέση, αναρωτιέστε ποιος να είναι ο λόγος που το σώμα σας αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, όταν το θέμα της συζήτησης είναι: «Πάμε ένα βήμα παρακάτω τη σχέση μας».

Κάτι μέσα σας νιώθει άγχος και πανικό και υποθέτω πως αυτό το νιώθετε κάπου στο σώμα σας. Καταλαβαίνω ότι χρειάζεστε κάποια εξήγηση που να σας αιτιολογήσει αυτή την αίσθηση πανικού και άγχους, καθώς είναι δύσκολο να την αποδεχτείτε.

Το σώμα μας φέρει μία γνώση για πράγματα που αφορούν το εγώ, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Το να πάτε ένα βήμα παρακάτω πιθανώς να σημαίνει το να μείνετε μαζί, να παντρευτείτε ή ίσως και κάτι άλλο. Η απόφαση αυτή είναι μία μεγάλη απόφαση για κάθε άνθρωπο και δημιουργεί μία μεγάλη αγωνία, ερωτηματικά για το πώς θα είναι αυτή η διαφορετική συνθήκη ανάμεσα στα δύο πρόσωπα που θα δημιουργήσουν αυτή τη δέσμευση. Δύο πρόσωπα που έχουν τις δικές τους μοναδικές εμπειρίες από τη δική τους οικογένεια και τη ζωή τους, έχουν διαμορφώσει το δικό τους χαρακτήρα και αποφασίζουν να περάσουν από το εγώ στο εμείς.

Κάποιες φορές για να πάμε ένα βήμα παρακάτω, είναι βοηθητικό να κάνουμε μερικά βήματα πίσω. Αυτό βοηθά τόσο στο να πάρουμε απόσταση από αυτό που νιώθουμε και να  πάρουμε την απαιτούμενη φόρα για να προχωρήσουμε.

Η δική μου πρόταση είναι να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας, μένοντας για λίγο με αυτό το κομμάτι που νιώθει πανικό και το άγχος, προσπαθώντας να ακούσετε όσο πιο φιλικά γίνεται το τι θέλει να σας πει.  Έχοντας επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα σας, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξετε την απόφαση σας, αλλά θα σας προσφέρει μία πιο σφαιρική εικόνα του εαυτού σας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας  είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να σας παρέχει το χώρο και το χρόνο να επεξεργαστείτε σε βάθος το συγκεκριμένο θέμα και πολλά άλλα.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχέσεις εξάρτησης: Πόσο υγιές είναι να γαντζωνόμαστε πάνω στον σύντροφό μας;  

7 ψυχολογικές στρατηγικές για να δυναμώσετε τη σχέση σας

Φόβος δέσμευσης: Όταν το άγχος νικά την επιθυμία μιας σταθερής σχέσης

Γιατί μία ασήμαντη αφορμή μπορεί να καταστρέψει μία σχέση;

Σχετικά άρθρα