Άγχος, δύσπνοια, αϋπνίες : Μήπως πρέπει να συμβουλευτώ ψυχολόγο;

Αυτές τις μέρες περιμένω περίοδο η οποία μου προκαλεί μεγάλο άγχος. Δεν ξέρω από τι προκαλείται αλλά πρόσφατα πέρασα και μια ερωτική απογοήτευση η οποία με έκανε να μην μπορώ να κοιμηθώ εύκολα τα βράδια και να σκέφτομαι αν πάθω κάτι, όπως κάποια σοβαρή ασθένεια. Ένα βράδυ είχα δύσπνοια αλλά όλοι μου έλεγαν ότι είναι όλο το άγχος και ότι δεν είναι αναπνευστικό πρόβλημα (έτσι νόμιζα δηλαδή).

Έβαζα τα κλάματα πολύ εύκολα με την παραμικρή φοβία και ακόμα φοβάμαι μήπως αυτός ο φόβος θα κρατήσει για μήνες. Μήπως θα έπρεπε να συμβουλευτώ την ψυχολόγο μου να με βοηθήσει; Περιμένω την απάντησή σας και σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη

Πιθανώς να έχεις φτάσει στα όριά σου, σχετικά με το πόσο δυνατή αντέχεις να είσαι. Όταν ένας άνθρωπος φτάνει σε ένα σημείο όπου φοβάται για την  υγεία του, έχει έντονο άγχος το οποίο τον κυριεύει, σημαίνει πως ήρθε η ώρα να εκφράσει και να εκδηλώσει τον εσωτερικό του κόσμο.
Σημαίνει πως για χρόνια δεν εκφράζει τις αγωνίες, τους φόβους, τις ανασφάλειές του και προσπαθεί συνεχώς να ξεπεράσει και να μην τους δώσει κάποια δύναμη. Είναι απαραίτητο
να αποδεχθείς τον εαυτό σου όπως είναι και να του επιτρέψεις να εκφράσει ό,τι έχει ανάγκη, να εκφράσεις τα συναισθήματά σου χωρίς να τα ακυρώνεις και να βρεις κάποιον άνθρωπο όπου θα νιώσεις ασφάλεια να μοιραστείς τις σκέψεις σου.
Όσο περισσότερο εξωτερικεύεις και δίνεις σχήμα και μορφή σε αυτό που συμβαίνει μέσα σου, τόσο αυτό θα αρχίσει να μικραίνει και να μην σε κυριεύει με τον καιρό.

 

Λουκία Αποστολίδη,

Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια
[email protected],
http://psychotherapycenter.gr/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος: Πόσο βασανιστική μπορεί να κάνει την καθημερινότητά σου;

Τα 9 σημάδια ότι το άγχος σου είναι παθολογικό

Σχετικά άρθρα