Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Θεραπεία / Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη… μάχη κατά των χρόνιων παθήσεων!

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη… μάχη κατά των χρόνιων παθήσεων!

Χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο διαβήτης θα μπορούν να ρυθμιστούν ικανοποιητικά και στη χώρα μας με μικρό μηνιαίο κόστος, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά τα δεδομένα που συλλέγονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (big data), αλλά και μακροπρόσθεσμα από τα ίδια τα νοσοκομεία.

Αυτό τόνισε η αντιπρόεδρος της MSD κ. Julie Gerberding από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο της κατάθεσης προτάσεων για την Υγεία.

Στις σοβαρές παθήσεις η τεχνολογία μπορεί να δώσει τη λύση!

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Gerberding, τα δεδομένα αυτά (big data) μπορεί να αποδειχθούν «χρυσωρυχείο» για το ελληνικό σύστημα Υγείας, καθώς σε συνδυασμό με το «εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό» των νοσοκομείων έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, ανάπτυξη φαρμάκων και δημιουργία μακροπρόθεσμων ευκαιριών ανάπτυξης.

Παράλληλα, όπως τόνισε, τα big data μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες και να οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα για την διαχείριση των συστημάτων υγείας και να περιορίσουν στο ελάχιστο την απώλεια πόρων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 20% των πόρων που διατίθεται στην υγεία, πηγαίνει χαμένο άσκοπα, ενώ τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης χρήσης γενοσήμων και βιο-ισοδυνάμων, για εξοικονόμηση που θα αποδεσμεύσει πόρους για την καινοτομία.

«Στις σοβαρές παθήσεις είναι το πρόβλημα, γιατί εκεί χρειάζεται νέα τεχνολογία που να δίνει λύσεις«, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «εκεί χρειάζεται περίθαλψη που να στηρίζεται στην αξία, τα θεραπευτικά αποτελέσματα να επιτυγχάνονται στο σπίτι και να αποφεύγεται η νοσηλεία που είναι εξαιρετικά ακριβή».

Άλλωστε η αγωγή υγείας, όπως τόνισε, γεννιέται στο σπίτι και στο σχολείο. Και στόχος της πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας!

Μπορούν οι εφαρμογές (applications) υγείας να γίνουν το… νοσοκομείο της νέας γενιάς;

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, Mary Harney, τόνισε ότι το «νοσοκομείο της επόμενης γενιάς» είναι οι χιλιάδες εφαρμογές (applications) υγείας που αναμένεται να επιτρέψουν στου ασθενείς να διαχειρίζονται την χρόνια πάθησή τους από το σπίτι, καθώς το κόστος των θεραπειών στα νοσοκομεία ολοένα και αυξάνεται.

Όπως εξήγησε, οι θεραπείες είναι πλέον 10 φορές ακριβότερες απ΄ότι ήταν 20 χρόνια πριν, για να προσθέσει το πρόβλημα της συμμόρφωσης των ασθενών, καθώς 6 μήνες μετά, οι χρονίως πάσχοντες δεν ακολουθούν την αγωγή τους. «Και αυτό κοστίζει το 13% του προϋπολογισμού υγείας», συμπλήρωσε.

«Δεν αγοράζουμε δίσκους, αλλά πλατφόρμες», συνέχισε η κα. Harney, καταθέτοντας τον προβληματισμό της για το εάν το οικονομικό βάρος της νέας τεχνολογίας στον κλάδο της υγείας θα μπορεί να καλυφθεί από τους κρατικούς φορείς, ενώ αναφερόμενη στο κόστος της έρευνας σημείωσε ότι 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις και ήδη 8 μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, που κοστίζουν συνολικά 650 εκ. ευρώ.

«Πρόβλημα και των φαρμακευτικών»

Τέλος, η η Sarbani Chakraborty, Senior Health Systems Strategy Leader της Roche, σημείωσε ότι και οι φαρμακευτικές θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα του μεγάλου οικονομικού βάρους στην περίθαλψη είναι και δικό τους, τονίζοντας την ανάγκη καθοδήγησης του ασθενούς εντός των συστημάτων Υγείας, στα οποία – όπως είπε – η ενσωμάτωση των τεχνολογιών Υγείας έχει αργήσει σημαντικά.

Με πληροφορίες από healthmag.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X