Επιστρέφει το «Ε. Ντυνάν» στο Δημόσιο; Τι είπε στους εργαζόμενους ο Π. Πολάκης

Πολιτική απόφαση αποτελεί για την κυβέρνηση, η επιστροφή του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος υγείας. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη (06/03/2019) στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, μετά από πρόσκληση του Σωματείου.

Πολάκης: «Δεν έχει κριθεί άγονος ο διαγωνισμός»

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι ο διαγωνισμός για το «Ερρίκος Ντυνάν» δεν έχει κριθεί άγονος και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Για την πρόταση που έχει καταθέσει το Ίδρυμα Ωνάση μαζί με το Δημόσιο, διευκρίνισε ότι η δεύτερη βελτιωμένη προσφορά «είναι η καλύτερη». Συνολικά αγγίζει τα 88 εκατ. ευρώ, από τα οποία 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν μετρητά από το Ίδρυμα Ωνάση και τα υπόλοιπα 78 εκατ. θα αναλάβει το ελληνικό δημόσιο να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας. «Η προσφορά είναι βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική μας, η οποία ήταν και αυτή καλύτερη από τις άλλες δύο που κατατέθηκαν και νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος, ούτε νομικός ούτε οικονομικός να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία» ανέφερε ο κ. Πολάκης.

Η επιστροφή του «Ερρίκος Ντυνάν» στο δημόσιο έλεγχο με κρατική χρηματοδότηση και ενίσχυση από τον ΕΟΠΥΥ, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με την ένταξή του στο πρόγραμμα εφημεριών και τις ιδιαίτερες δυνατότητες που έχουν τα Τμήματά του. Ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε «διαμάντι» το νοσοκομείο –άλλοτε Κοινωφελές Ίδρυμα- και τόνισε ότι «παράνομα και αντισυνταγματικά» ονομάστηκε ιδιωτική κλινική και εκχωρήθηκε στην εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. Επίσης, τόνισε ότι θα έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον να τοποθετηθεί επιτέλους η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, αν θέλουν ή δεν θέλουν να ξαναγυρίσει το νοσοκομείο στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα. Θα ήταν καλό να τοποθετηθεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και να βοηθήσει με την υψηλή του εποπτεία στον τραπεζικό τομέα, να προχωρήσει αυτή η επαναφορά ενός μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος στο ΕΣΥ, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Άλλαξαν την κλειδαριά

Ο Παύλος Πολάκης πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε συνάντηση με το Σωματείο των Εργαζομένων του Ερρίκος Ντυνάν (ΣΕΝΕΝ) στο υπουργείο Υγείας. Το σωματείο είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο διαγωνισμό πώλησης από την Τράπεζα Πειραιώς, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της ΗΜΙΘΕΑ για παραγκωνισμό των εργαζομένων από τους συνομιλητές της. Τότε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε τονίσει πως «την τελική απόφαση για την πορεία του νοσοκομείου δεν την έχει η διορισμένη διοίκηση της ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε».

Καταγγελίες για αυταρχισμό από την πλευρά της διοίκησης

Με αφορμή, όμως, και τη σημερινή εκδήλωση, το ΣΕΝΕΝ καταγγέλλει για αυταρχισμό τη διοίκηση της ΗΜΙΘΕΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, η διοίκηση αρνήθηκε να παραχωρήσει το αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Η απόφαση δεν άλλαξε ακόμη και όταν ενημερώθηκε πως στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και θα παραβρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προκειμένου να εκφράσει την επίσημη θέση της πολιτείας σχετικά με την εξέλιξη πώλησης του νοσοκομείου.

«Άλλαξαν τις κλειδαριές»

«Στη συνέχεια, η διοίκηση δεν δίστασε και προχώρησε ακόμη παρά πέρα, οδηγούμενη από πανικό και αντικατέστησε την κλειδαριά της κεντρικής εισόδου του αμφιθεάτρου. Στην προσπάθειά τους να παρατείνουν την αντεργατική περίοδο την οποία έχουν επιβάλει στο Ερρίκος Ντυνάν, προς όφελος της διατήρησης των θέσεων τους εξουσίας και των προσωπικών τους φιλοδοξιών, δεν δίστασαν να απειλήσουν ακόμη και το σύνολο των μελών του ΔΣ του Σωματείου με προσωπικές κυρώσεις σε περίπτωση που θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΣΕΝΕΝ.

Τελικά, προκηρύχθηκε δίωρη στάση εργασίας 13:00 -15:00 και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχετικά άρθρα