Οι 7 παγίδες που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι γονείς

Από τη στιγμή που γίνατε γονείς, όλη η ζωή σας άλλαξε! Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από 1, 2, 3 ή και περισσότερα πλασματάκια που σας κάνουν τη ζωή πανέμορφη, μοναδική και ταυτόχρονα ενίοτε εφιαλτική! Κανείς δεν γεννήθηκε γονέας και δεν υπάρχει συγκεκριμένο… manual για να ακολουθήσει κάποιος. Και οι γονείς σας έκαναν λάθη κι εσείς αναμένεται να κάνετε… Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παγίδες που αν τις γνωρίζετε, δεν θα πέσετε κι έτσι τα πράγματα θα κυλήσουν καλύτερα στην οικογένειά σας!

Μην ξεχνάτε ότι πέρα από γονείς είσαστε και ζευγάρι

Σαφώς και η ζωή του ζευγαριού δεν θα είναι ποτέ ίδια από τη στιγμή που έρχεται ένα παιδί. Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν να βρίσκουν λίγο χρόνο για να τονώνουν πού και πού τη σχέση τους, να ξεφεύγουν, να μοιράζονται πράγματα οι δυο τους όπως έκαναν παλιότερα. Μερικές φορές αρκεί μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένα κλεφτό φιλί… Άλλωστε αυτό είναι ωραίο και για τα παιδιά. Αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν βλέπουν τους γονείς τους ευτυχισμένους και αγαπημένους.

Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας

Κάθε παιδί ακόμα και μέσα στην ίδια οικογένεια, έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης, τη δική του προσωπικότητα, τις δικές του αντιδράσεις. Το να συγκρίνετε τα παιδιά σας μεταξύ τους είναι κακό για εκείνα διότι καλλιεργείτε άθελά σας μια ανταγωνιστικότητα που θα οδηγήσει σε καβγάδες, έλλειψη αυτοπεποίθησης και δυσαρέσκεια…

Μην πιέζετε τα παιδιά σας να πραγματοποιήσουν τα δικά σας όνειρα!

Πόσοι από εσάς δεν έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση; Οι γονείς σας ήθελαν να γίνετε εσείς αυτό που δεν κατάφεραν εκείνοι να γίνουν… Ήταν όμως το δικό τους όνειρο κι όχι το δικό σας… Κι αν τελικά υποκύψατε στις πιέσεις τους και κάνετε ένα επάγγελμα που δεν σας αρέσει, θα κάνετε το ίδιο και στο παιδί σας; Είναι δυνατόν; Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ταλέντα, τις κλίσεις, τις επιθυμίες του… Βοηθήστε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν τις δικές τους και να τις ακολουθήσουν!

Μην υποκύπτετε στα καπρίτσια του παιδιού σας!

Κάποτε ήταν οι παππούδες που κακομάθαιναν τα παιδιά. Τώρα περισσότερο οι γονείς, που τα βλέπουν λιγότερο από τους παππούδες, δεν έχουν την υπομονή να υποκύψουν στις απαιτήσεις του παιδιού τους και να του βάλουν όρια, φοβούμενοι ότι θα το δυσαρεστήσουν. Κι όμως το παιδί για να νιώθει ασφάλεια, θέλει να έχει όρια! Υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία χρειάζεται ακόμα κι αν το παιδί βρίσκεται σε κρίση και τσιρίζει για να περάσει το δικό του…

paidiki epithetikotita

Μην αμελείτε τη θετική ενδυνάμωση των παιδιών

Πολλοί γονείς έχουν την τάση να τονίζουν τις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών, να τα… μαλώνουν όταν δεν κάνουν το σωστό αλλά να μην τα επαινούν για την καλή του συμπεριφορά που θεωρείται δεδομένη. Αν τους δίνετε σημασία μόνο όταν κάνουν αταξίες, τότε είναι πιθανό να κάνουν τα πάντα για να σας… τραβήξουν την αρνητική σας προσοχή!

Μην ασχολείστε μαζί του 24 ώρες το 24ωρο!

Είναι καλό να ασχολείστε με το παιδί σας και να του δίνετε κίνητρα να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του, να παίζετε μαζί του, να του μιλάτε, να του δίνετε ερεθίσματα… Ωστόσο, πρέπει να το αφήνετε και λίγο μόνο του, να βαρεθεί, να προσπαθήσει να βρει μόνος του τι θέλει να κάνει, να βρει τα δικά του παιχνίδια!…

Μη μένετε μαζί μόνο για το παιδί

goneis paidi diazygio

Ένα διαζύγιο δεν είναι ευχάριστο για κανέναν. Ωστόσο αν ένα ζευγάρι βαίνει προς τον χωρισμό, είναι προτιμότερο να χωρίσει παρά να μένει μαζί μόνο για τα παιδιά. Στο κάτω κάτω είναι πολύ χειρότερο να ζείτε στο ίδιο σπίτι σαν ξένοι ή να μαλώνετε όλη την ώρα. Το παιδί θα λάβει πολύ αντιφατικά μηνύματα για το τι είναι αγάπη, ζευγάρι, οικογένεια… Όταν αποφασίσετε να πάρετε διαζύγιο, πρέπει να διαβεβαιώσετε το παιδί σας ότι το αγαπάτε κι οι δυο σας πολύ κι ότι εκείνο δεν έχει καμία ευθύνη για όλο αυτό. Από την άλλη, είναι καλό να ζητήσετε και τη βοήθεια ενός ειδικού να σας δώσει τις κατάλληλες λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Ν.Κ.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αν αλλάξεις αυτά τα 10 πράγματα θα νιώσεις ευτυχία!

Οι 10 φράσεις που δε θα σταματήσω ποτέ να λέω στο παιδί μου!

Σχετικά άρθρα