«Δεν θα γίνει εξεταστική επιτροπή για το Μάτι», δηλώνει ο Ν. Βούτσης

Ανοιχτός παραμένει ο έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες στην τραγωδία στο Μάτι, σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Αυτή η τραγωδία στοίχειωνε και θα στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές πως πέραν των εντελώς ασύμμετρων καταστάσεων των καιρικών που επικράτησαν και καταστάσεις που υπήρχαν, όπως οι αυθαιρεσίες, ο τρόπος που τελικά επιχειρήθηκε να σταματήσει αυτή η τραγωδία όχι μόνο δεν ήταν ενδεδειγμένη αλλά είναι σαφές ότι είχε πάρα πολλά προβλήματα σε όλη την επιχειρησιακή του διαμόρφωση» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

voutsis

«Δεν θα γίνει εξεταστική επιτροπή»

Ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής διότι στο πόρισμα δεν αποτυπώνονται ευθύνες πολιτικών.

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και έχουν αναληφθεί» τόνισε συμπληρώνοντας πως «ο έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες παραμένει ανοιχτός. Δεν υπήρξε θέμα ανάληψης πολιτικής ευθύνης για αυτές η οποία έγινε την ακριβώς επόμενη μέρα στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο που έχει γίνει ποτέ». Επέρριψε ευθύνες στα σώματα που έχουν και την αρμοδιότητα.

«Υπήρχαν θέματα σοβαρά, διαχρονικά που ποτέ δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έγκαιρα θα πρέπει να λειτουργούμε ώστε να μην γίνονται τέτοιες τραγωδίες. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που μπορεί κανείς να επισημάνει ότι έγιναν λάθη, λάθη εκτιμήσεων, μεγάλη ανεπάρκεια στην επικοινωνία ανάμεσα στις δυνάμεις, λάθος αποφάσεις» εξηγεί.

mati pyrkagies
Nicolas Economou / Shutterstock.com

«Η Περιφέρεια έχει προχωρήσει τις μελέτες για την περιοχή»

Αναφερόμενος στη Ρένα Δούρου, υποστήριξε πως «οι αρμοδιότητες για τις περιφέρειες αρχίζουν όταν υπάρχει κίνδυνος για περισσότερους του ενός δήμου. Η έγκαιρη εκκένωση της περιοχής μπορούσε να γίνει και βάση του πορίσματος, όπως διαβάζουμε, μόνο στην αρχή. Στις 19.00 δεν υπήρχε ούτε περιθώριο ούτε δυνατότητα».

Κατέληξε ανακοινώνοντας πως «μας έχει παραδοθεί και στη Βουλή το πόρισμα του κ. Γκόλντμαν το οποίο είναι αναλυτικό για μια νέα πολιτική προστασία. Τις προσεχείς εβδομάδες θα μπει στις επιτροπές έτσι ώστε το νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας προληπτικά να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες -στα όρια του ασύμμετρου- απειλές».

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης, απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις στην κείμενη νομοθεσία.

Κάλεσε δε, να πέσουν οι τόνοι, λέγοντας πως άλλο η κριτική και άλλο η στοχοποίηση ενώ υπεραμύνθηκε της Ρένας Δούρου σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «μόνο η παρούσα διοίκηση της περιφέρειας είχε προχωρήσει πάρα πολύ τις μελέτες για να αρθούν τα εγκλήματα στη Μάντρα με τα ρέματα που είχαν γίνει στο παρελθόν και τώρα τα βάζουν με την κα Δούρου. Και τα πορίσματα επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η παρούσα διοίκηση είχε πολύ έγκαιρα προχωρήσει».

Εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

Ο Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο σημειώνοντας πως η μεγάλη μάχη θα είναι αυτή των Ευρωεκλογών.

«Εκλογές πολύ σκληρές και αντιπαραθετικές γιατί τα διλήμματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη πλέον είναι συγκεκριμένα και τα ίδια, θα είναι οι εκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου για τις ευρωεκλογές. Δεν θα είναι μια τυχαία σύγκρουση ούτε χαλαρή όπως τις προηγούμενες φορές. Από εκεί και πέρα θα διαμορφωθεί ο χάρτης των συσχετισμών και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και πιστεύω ότι οι εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019 θα μπορέσουν να αποτυπώσουν τη σοφία και μιας διαδρομής και μιας πορείας με την έννοια της αποτίμησης της προσφοράς και των πολιτικών της κάθε πολιτικής δύναμης αλλά και το προς ποια Ευρώπη, προς ποια Ελλάδα πηγαίνουμε» είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας πως «το αποτέλεσμα των Ευρωκλογών πιστεύω ότι θα είναι θετικό για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρύτερου προοδευτικού μετώπου για το οποίο εργάζεται το κόμμα και η κυβέρνηση».

«Εκλογικά γνωρίζουμε και από την ιστορία ότι δεν αρκεί η επιβράβευση της πορείας μια κυβέρνησης αλλά χρειάζεται η ελπίδα και η προσδοκία για το μέλλον. Και με αυτή την έννοια πιστεύω ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου θα γίνουν σε έναν χρόνο που το διαρρεύσαν διάστημα θα επιτρέψει – και το αφήγημα που υπάρχει για τη χώρα- να έχει εδραιωθεί και να έχει δώσει ελπίδες στον κόσμο» είπε.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας φτάσανε στη χρεοκοπία»

Παραδέχθηκε βέβαια πως «απέναντι σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν πάντα οι μεγαλύτερες δυνατές ενστάσεις το ζήτημα είναι το ουσιώδες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαλαν τη χώρα με τις πολιτικές τους σε κατάσταση τυπικής ή άτυπης χρεοκοπίας και μνημονιακών δεσμεύσεων η παρούσα κυβέρνηση που συνομολόγησε την 3η δανειακή σύμβαση άρα το 3ο μνηνόνιο παρόλα αυτά τέλειωσε το πρόγραμμα, έχουμε βγει και όλοι το πιστεύουν και κανείς δεν αναφέρεται σε 4ο μνημόνιο και έχουμε μπει σε μια νέα φάση που δικαιολογούνται και ελπίδες και προσδοκίες καθώς μάλιστα βγήκαμε και δεύτερη φορά στις αγορές. Πάνε καλύτερα τα πράγματα στην οικονομία και με τον λαό όρθιο».

«Έχουμε βγει στο ξέφωτο αλλά χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμα έτσι ώστε η κοινωνία να αναταχθεί και ο κοινωνικός ιστός να επανασυνταχθεί. Δεν είναι κάτι εύκολο» συμπλήρωσε ο Νίκος Βούτσης.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έντονες αντιδράσεις μετά τις ποινικές διώξεις για τη φωτιά στο Μάτι

Ποινικές ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής – Η απάντηση της Περιφερειάρχου Αττικής

Σχετικά άρθρα