Πότε οι τιμές του σακχάρου στο αίμα «δείχνουν» διαβήτη

Η γλυκόζη στον οργανισμό μας, που δεν είναι κάτι άλλο από τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, είναι το σημείο αναφοράς για τη διάγνωση του διαβήτη, τύπου 1 ή τύπου 2.

Εφόσον μπαίνει κανείς στη διαδικασία της εξέτασης αίματος, το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα κρίνεται φυσιολογικό, όταν δεν έχουμε φάει, εφόσον είναι μεταξύ 0,70 και 1 g/l, ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου που εξετάζεται.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η γλυκαιμία, δηλαδή το σάκχαρο στο αίμα μας, αυξάνεται μέσα σε δύο ώρες μετά από κάθε μας γεύμα.

Πότε είναι φυσιολογικές οι τιμές;

Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κρίνονται φυσιολογικά, όταν βρίσκονται στις εξής τιμές βάσει της ηλικιακής ομάδα ή και της κατηγορίας στην οποία ανήκει ένα άτομο.

Ειδικότερα:

  • 1,4 g/l σε άτομα που είναι κάτω των 50 ετών.
  • 1,6 g/l σε άτομα που είναι άνω των 70 ετών.
  • 0,9 g/l στις εγκύους και 1,2 g/l μετά την λήψη κάποιου γεύματος.

diabitis

Οι τιμές του σακχάρου στο αίμα κρίνονται ανησυχητικές εφόσον εξεταστεί κανείς νηστικός και διαπιστωθεί μετά από δύο εξετάσεις ότι τα επίπεδα στο αίμα του ξεπερνούν το 1,26 g/l.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Οι τύπου του διαβήτη και πώς αντιμετωπίζονται:

Ο διαβήτης διακρίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε 3 τύπου:

  • Διαβήτης τύπου 1
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης τύπου 1 ή διαβήτης ινσουλινοεξαρτώμενος απαιτεί ενέσεις ινσουλίνης, μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε κανονικές συνήθηκες, το επίπεδο αυτό ρυθμίζεται από την ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας.

Για να ρυθμίζεται ο ρυθμός διαβήτη τους, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα όπως διγουανίδια, γλινίδια και σουλφοναμίδια.

Στην περίπτωση του διαβήτη κύησης, αυτός εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, όμως οι περιπτώσεις αυτές συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσον διαβήτη τύπου 2.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυξημένο σάκχαρο: Τί σημαίνει και τί θα αλλάξει στη ζωή σας;

Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Σε τι διαφέρουν τα συμπτώματά τους;

 

 

Σχετικά άρθρα