Φιξ: Η βαυαρική οικογένεια που δημιούργησε την πρώτη ελληνική μπύρα – Το «δώρο» του Όθωνα, η διαφήμιση με τη Βουγιουκλάκη και η πριγκίπισσα Αλεξία

Όταν ακούει κανείς το όνομα Φιξ αμέσως σκέφτεται τη γνωστή ελληνική μπύρα. Ίσως όμως δεν γνωρίζει ότι η οικογένεια που έφτιαξε την πρώτη μπύρα στην χώρα κατάγεται από τη Βαυαρία.

Η ιστορία της μας πηγαίνει πολύ πίσω, όταν ακόμη δεν είχαμε μπει καν στον 20ο αιώνα. Η ιστορική ζυθοποιία πέρασε από διάφορα στάδια περνώντας από γενιά σε γενιά. Σήμερα αναβιώνει και πάλι αξιοποιώντας την αίγλη του παρελθόντος. Μπορεί πλέον να έχει φύγει από τα χέρια της οικογένειας Fix όμως κουβαλάει ακόμη τη «μυρωδιά» που της έχουν αφήσει τα χρόνια ιστορίας της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Charilaos A. Ph.D (@dr_harol) στις

 

Όταν ο Ιωάννη Φιξ ήρθε στην Ελλάδα και βρήκε τον πατέρα του νεκρό

 

Η ιστορία της οικογένειας δεν έχει μόνο επιτυχίες αλλά και παράδοξα, δυσάρεστα γεγονότα. Αφού η Ελλάδα είχε απελευθερωθεί από τους Τούρκους και έκανε τα πρώτα της βήματα πολλοί ήταν οι Βαυαροί που επέλεξαν να έρθουν να εγκατασταθούν στη χώρα. Δεδομένου ότι ήταν και ο τόπος καταγωγής του Όθωνα ήταν αναμενόμενο. Ο πατέρας του Ιωάννη Φιξ είχε έρθει στην Ελλάδα και έκανε τα πρώτα δειλά βήματα στην ζυθοποιία. Όταν ήρθε η ώρα να τον επισκεφθεί ο γιος του στην Ελλάδα ένα τραγικό γεγονός θα τους χώριζε για πάντα. Όταν ο Ιωάννης Φιξ θα έφτανε στη Μαγκουφάνα (η περιοχή της Πεύκης σήμερα) θα έβρισκε τον πατέρα του νεκρό από δύο… πιστολιές!

fix-4
fix-beer.gr

Η πρώτη ελληνική μπύρα

Ο Ιωάννης Φιξ θα εγκατασταθεί στο Ηράκλειο Αττικής και θα φροντίσει ο κόπος του πατέρα του να καρποφορήσει. Ήταν εκείνος που έφτιαξε την πρώτη ελληνική μπύρα και της έδωσε το όνομα της οικογένειας ΦΙΞ. Συγκεκριμένα το 1864 ο Ιωάννης Κάρολος Φιξ ιδρύει την εταιρεία με την επωνυμία Fix.

Λόγω της μεγάλης απήχησης της μπύρας, ο Ιωάννης Φιξ αποφάσισε να εγκαταστήσει το ζυθοποιείο του στο Κολωνάκι, που αποτελούσε κοντινό προάστιο. Η μπύρα ΦΙΞ κερδίζει τους Έλληνες, γίνεται μόδα και σταδιακά εξαπλώνεται σε όλη την Αθήνα.

main_fix-time-for-beer
fix-beer.gr

Δύο περιοχές της Αθήνας έχουν πάρει το όνομά τους από την ιστορία των Φιξ!

Η οικογένεια Φιξ έχει ονομάσει όχι μία αλλά δύο περιοχές της Αθήνας. Πριν περάσουμε στην προφανή θα αναφερθούμε πρώτα στο Μετς. Ο Ιωάννης Φιξ αποφασίζει να ανοίξει την πρώτη του μεγάλη μπυραρία στις πλαγιές του Αρδηττού. Την ονόμασε «Μετς» και η περιοχή μέχρι και σήμερα αποκαλείται με αυτό το όνομα!

Όταν η πελατεία όμως αυξήθηκε το μαγαζί του στο σημερινό Μετς δεν ήταν αρκετό. Έτσι παίρνει την απόφαση να μεταφερθεί στη Λεωφόρο Συγγρού που τότε θύμιζε πιο πολύ εξοχή. Το φανατικό κοινό του τον ακολουθεί κι εκεί για να απολαύσει τη μοναδική ελληνική μπύρα.

Μαζί με την επιχείρηση μεγαλώνει και η οικογένεια. Ο Ιωάννης Φιξ παντρεύεται και αποκτάει δύο γιους. Ο γιος του Κάρολος μεγαλώνοντας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση. Η μικρή χειροκίνητη βιοτεχνία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και σε λίγα χρόνια εξελίσσεται σε ατμοκίνητο εργοστάσιο, εξοπλισμένο με τα τελειότερα για την εποχή μηχανήματα παρασκευής μπύρας.

Μάλιστα ο Κάρολος Φιξ, ο γιος του Ιωάννη, ήταν που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον τεχνητό πάγο. Μόλις στην Ευρώπη επιτεύχθηκε η παραγωγή τεχνητού ψύχους η εταιρεία Φιξ απέκτησε ψυκτικά μηχανήματα. Ανάμεσα στο 1920 και το 1922 είχαν εξοπλιστεί. Άλλωστε πώς θα απολαύσεις μία μπύρα αν δεν την πιείς κρύα;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marco (@insempia) στις

 

 

Το βραβείο στο Μιλάνο και το μονοπώλιο με εντολή του Όθωνα!

Εντωμεταξύ είχε μεσολαβήσει και η βράβευση της μπύρας ΦΙΞ στο Μιλάνο. Το 1900 θα αποσπούσε το «Χρυσούν Βραβείο». Φυσικά δεν ήταν η μόνη αφού ακολούθησαν κι άλλες βραβεύσεις σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς. Τα βραβεία ανέδειξαν την ποιότητα της μπύρας. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό το δυνατό της χαρτί. Η μπύρα ΦΙΞ επί ένα αιώνα υπήρξε μονοπώλιο στην Ελλάδα και όλα αυτά ύστερα από απόφαση του Όθωνα! Αυτό βέβαια δεν έκανε την οικογένεια Φιξ να επαναπαυτεί αφού ήθελε να προσφέρει ένα ποιοτικό πρωιόν στους πελάτες της. Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η μπύρα ΦΙΞ δεν ήταν μόνο η πρώτη ελληνική μπύρα αλλά και η μοναδική για έναν ολόκληρο αιώνα!

fix-viougiouklaki

Η διαφήμιση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και η πριγκίπισσα Αλεξία

Η εταιρεία Fix δεν έβλεπε «μπροστά» μόνο στο τεχνολογικό κομμάτι αλλά και στο κομμάτι της επικοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι ήταν μονοπώλιο δεν παραμελούσε καθόλου το κομμάτι της διαφήμισης. Αντίθετα η μπύρα ΦΙΞ υπήρχε παντού. Μέχρι και η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε συμμετάσχει σε μία διαφήμιση της μπύρας όταν ακόμη ήταν μελαχρινή.

Με την γέννηση της πριγκίπισσας Αλεξίας μάλιστα η εταιρεία ξεκίνησε μία καμπάνια θα λέγαμε. Επειδή ήταν προμηθεύτρια της βασιλικής αυλής φρόντισε με αφορμή τη γέννηση της πριγκίπισσας να διαφημίσει τα προϊόντα της στα… δανέζικα!

 

Η επιχείρηση περνάει στην επόμενη γενιά

Ο Κάρολος Φιξ πεθαίνει, αφήνοντας το εργοστάσιo στους δύο γιους του, Γιάννη και Αντώνη, που από μικρούς τους είχε μαζί του στη δουλειά. Τα δύο αδέλφια εργάστηκαν φιλότιμα, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την επιχείρηση.

takis-zenetos-ktirio
fix-beer.gr

Η αρχή του τέλους του ονόματος Φιξ

Η λαμπρή πορεία ξαφνικά ανακόπτεται. Αιτία στάθηκε η εμπλοκή του ονόματος Φιξ με την πολιτική έστω και έμμεσα. Ο πολιτικός της Ένωσης Κέντρου Πέτρος Γαρουφαλιάς παντρεύτηκε τη χήρα του Ιωάννη Φιξ. Το 1965 χαρακτηρίστηκε ως «προδότης» γιατί συμετείχε στην κυβέρνηση αποστασίας όπως ονομάστηκε. Τότε η μπύρα Φιξ απέκτησε κακό όνομα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την είσοδο της Amstel στην ελληνική αγορά είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα της εταιρείας.
Αυτή ήταν η αρχή του τέλους. Σιγά-σιγά η επιχείρηση οδηγείται σε μαρασμό και τελικά το 1982 το σήμα της περνάει στην Εθνική Τράπεζα. Η φίρμα Φιξ «χάθηκε» για 13 ολόκληρα χρόνια.

fix-3

Η επιστροφή της Fix!

Την αναβίωση της ιστορικής μπύρα Φιξ επιχειρεί η εταιρεία «Δ. Κουρτάκης» (της γνωστής ρετσίνας) το 1995 όμως δεν καταφέρνει να «ακουμπήσει» την παλιά της αίγλη.

Όμως από το 2009, χάρη στην ελληνική επιχείρηση «Ολυμπιακή Ζυθοποιία», που ίδρυσαν ο Γιάννης Χήτος και οι Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης, ζει και πάλι στιγμές δόξας. Πριν έναν χρόνο περίπου ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» πέρασε εξολοκλήρου στα χέρια του ομίλου Carlsberg.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Λαίδη Καιτούλα Ράφινγκστοουν (@lady.kaitoula.ruffingstone) στις

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οικογένεια Γιώτης: Το όνομα που κατάφερε να μπει σε κάθε ελληνικό σπίτι- Το καθοριστικό ταξίδι στην Γαλλία, η Κατοχή και οι σημερινοί συνεχιστές

Οικογένεια Γερουλάνου: Ένα παλιό αρχοντικό «τζάκι» της Ελλάδας- Η σχέση με το Παλάτι, ο απόγονος Παύλος και η φιλία του με τον Γιώργο Παπανδρέου

Οικογένεια Φράγκου: Από γενιά σε γενιά εφοπλιστές – Η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Αγγελικής, το πολύκροτο διαζύγιο του Γιάννη και οι κακές σχέσεις με την ετεροθαλή αδερφή τους

Σχετικά άρθρα