Στυτική δυσλειτουργία: Ο άνδρας Top Gun που αισθανόταν σαν ευνούχος.

Ο Α. ήταν ένα νεαρό αγόρι, 25 ετών, αστυνομικός στην προσωπική φρουρά υψηλού πολιτικού προσώπου. Ήταν υποχρεωτικό να φορά συγκεκριμένη στολή και να φέρει όπλο. Και αυτή ήταν η στολή με την οποία ερχόταν στις συνεδριές μας. (Μια ασυνείδητη προσπάθεια να δείξει την υπεροχή/δύναμη του και παράλληλα μια προσπάθεια κάλυψης μιας τσαλακωμένης σεξουαλικής αυτοπεποίθησης).

Γράφει η Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Ωστόσο, ο Α. αντιμετώπιζε για πρώτη φορά στη ζωή του ένα πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, σε μια νέα σχέση που είχε. Η φίλη του ήταν μια δογματική και αυστηρή φιγούρα που τη φοβόταν και τον κακοποίησε λεκτικά, σε κάθε περίπτωση που παρέμεινε ανικανοποίητη κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο Α. είχε τρομερό άγχος κάθε φορά που έπρεπε να τη συναντήσει.  Φαινόταν ότι η αξία του για τον εαυτό του φιλτράρεται μέσω της αποδοχής της συντρόφου του.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι ο Α. είχε επιδιώξει σεξουαλική επαφή με μια ιερόδουλη κατά τη διάρκεια της σχέσης αυτής, για να ελέγξει αν η στύση του λειτουργεί επαρκώς. Με την κοινή γυναίκα, η στύση του ήταν επιτυχής.

Ποια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση ακολουθήθηκε;

Στους νεαρούς άνδρες, η κύρια αιτία των προβλημάτων στύσης (στυτική δυσλειτουργία) είναι το συναισθηματικό άγχος που δημιουργείται από τη σεξουαλική παραπληροφόρηση, την πίστη στους μύθους που διαιωνίζονται από την πορνογραφία και τους «εμπειρογνώμονες» φίλους και γνωστούς, που είναι συνήθως ανίδεοι για το σεξ (Castleman, 2004, σελ.76). Επιπλέον, θέματα που δημιουργούνται μέσα στη σχέση, όπως τα ανεπίλυτα ζητήματα και ο θυμός για τη σύντροφο, μπορεί να είναι ο αιτιώδης παράγοντας για μια στυτική δυσλειτουργία με τη συγκεκριμένη σύντροφό, αν όχι με άλλες γυναίκες (Britton, 2005, σελ.113).

Το θεραπευτικό πλάνο θεραπείας για το Α. ήταν μια σύνθεση συμπεριφορικών τεχνικών καθώς και σεξουαλικής ψυχοθεραπείας.

Οι συμπεριφορικές αυτές τεχνικές αποτελούν ένα εξαίρετο εργαλείο με σκοπό την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση των συμπτωμάτων σεξουαλικής απόδοσης και του άγχους που αυτά δημιουργούν. Παράλληλα, χρειάστηκα τη βοήθεια της συντρόφου του, για να ενισχύσει την καλή δουλειά που κάναμε στη θεραπεία και να εγκαταλείψει τις δογματικές/καταπιεστικές συμπεριφορές, ειδικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σεξουαλική επαφή.

Ποια τα οφέλη των ασκήσεων Kegel;

Όσον αφορά το συμπεριφοριστικό μέρος της διαδικασίας, εκπαίδευσα τον Α. να ελέγχει μια σειρά μυών στο σώμα του, συνήθως γνωστούς ως μυς της αγάπης ή με το λιγότερο κλινικό όνομα τους, γνωστούς σε όλους ως Kegels. Αυτή η άσκηση φαίνεται να βοηθά ειδικά τους άνδρες που δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις στύσεις τους. Οι άνδρες που ολοκληρώνουν την τακτική άσκηση των μυών αυτών καθημερινά, μετά από μια περίοδο τριών εβδομάδων, τείνουν να βελτιώνουν την στυτική λειτουργία, αυξάνοντας έτσι τη σεξουαλική επιθυμία, τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Όσον αφορά το κομμάτι της συντρόφου χρησιμοποίησα ένα κόλπο. Είπα στον Α. ότι θα ήθελα να συναντήσω τη φίλη του σε μια από τις συνεδρίες μας, ώστε να κατανοήσω καλύτερα αυτόν τον ίδιο. Και τη γνώρισα. Συζητήσαμε από κοινού τον καταπιεσμένο θυμό του Α. και κατάλαβε ότι η υποτιμητική  της συμπεριφορά όχι μόνο δυσκόλευε τις στύσεις του Α., αλλά δε θα είχαν και μέλλον μαζί αν συνέχιζε να τον αποδοκιμάζει κάθε φορά που δεν την ικανοποιούσε.

Πώς ορίζεται η αισθησιακή σεξουαλική επαφή;

Η πρόταση μου γι’ αυτούς ήταν η αισθησιακή σεξουαλική επαφή, ώστε να υποστηριχθεί η οικειότητα μεταξύ του ζευγαριού και έτσι να απελευθερωθεί ο θυμός και η ένταση που δυσκόλευαν τις στύσεις του Α.

Στην επόμενη συνεδρία μας, ο Α. ήρθε με πολιτικά ρούχα και χωρίς το όπλο του. Ήξερα ότι είχε θεραπευθεί. Δεν το χρειαζόταν πια ως σύμβολο ανδρείας και υπεροχής. Τον είδα μερικές φορές ακόμη για να διατηρήσω το καλό αποτέλεσμα και στη συνέχεια ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας με μια συνεδρία κλεισίματος που τον καθησύχασα ότι μπορεί να με συμβουλευτεί όποτε αισθανθεί και χρειαστεί τις υπηρεσίες και τη βοήθεια μου μελλοντικά. Μέχρι τότε, το όπλο θα μείνει στη  θήκη του και το δάχτυλό του θα αφήσει τη σκανδάλη.

 

Βιβλιογραφία:

Britton, P. O. (2005). The art of sex coaching: Expanding your practice. New York: Norton.

Castleman, M. (2004). Great sex: A man’s guide to the secret principles of total-body sex. Emmaus, PA: Rodale.

 

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Σεξολόγος Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 7235590, 697 1506859

Email: [email protected]

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θεραπεία στυτικής δυσλειτουργίας: Η σεξουαλική «απελευθέρωση» ενός «ψυχικά παρθένου» άνδρα

Πώς μπορεί να ξεπέρασει ο άνδρας τη στυτική δυσλειτουργία;

Σχετικά άρθρα