Ποινή φυλάκισης σε Γάλλο καρδινάλιο – Αποσιώπησε σεξουαλική κακοποίηση αγοριών

Δικαστήριο της Λιόν επέβαλε στον Φιλίπ Μπαρμπαρέν ποινή φυλάκισης έξι μηνών, γιατί αποσιώπησε τη σεξουαλική κακοποίηση αγοριών την περίοδο μεταξύ του Ιουλίου του 2014 και του Ιουνίου 2015.

«Ένοχος» παρά τις αντίθετες προβλέψεις

Θύματα του ιερέα Μπερνάρ Πρεϊνά έχουν αναφέρει ότι ο Μπαρμπαρέν και άλλα στελέχη της αρχιεπισκοπής τον κάλυπταν για χρόνια, αλλά το καθεστώς παραγραφής είχε λήξει με ορισμένες κατηγορίες που αφορούν περιστατικά για τις δεκαετίες του 1980 και ’90 να έχουν παραγραφεί.

Γι’ αυτό οι καταγγέλλοντες περίμεναν πως ο καρδινάλιος θα αθωωθεί. Άλλωστε ο εισαγγελέας είχε ταχθεί ενάντια στην καταδίκη του Μπαρμπαρέν, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν λόγοι να αποδειχθεί το αδίκημα.

Πρόκειται για την πιο πολύκροτη δίκη της Γαλλίας για εγκλήματα παιδεραστίας μέχρι σήμερα με τον ίδιο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι κακοποίησε σεξουαλικά προσκόπους κατά τις δεκαετίες του 1970 και του ’80 και θα έχει σε άλλη δίκη για αυτή την υπόθεση.

Και σε βραβευμένη ταινία

Το σκάνδαλο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και συγκεκριμένα από τον Φρανσουά Οζόν στην ταινία «Η Χάρη του Θεού», η οποία κέρδισε φέτος την «Αργυρή Άρκτο» στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο κατηγορούμενος ιερέας και η αρχιεπισκοπή είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να απαγορεύσουν την προβολή του φιλμ επικαλούμενοι το γεγονός ότι η δίκη δεν είχε τελεσιδικήσει. Όμως, γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε το έργο να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, καθώς έκρινε πως πληροί τις προβλέψεις του νόμου.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν την παγκόσμια πρεμιέρα στην Μπερλινάλε τον περασμένο μήνα ο Γάλλος σκηνοθέτης είχε πει για το φιλμ αποτελεί πιστή αποτύπωση των γεγονότων, που δεν θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη δίκη. «Όλα όσα για τα οποία μιλώ στην ταινία έχουν ήδη παρουσιαστεί στον γαλλικό Τύπο», τόνισε.

«Η Χάρη του Θεού» δείχνει πως μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, ο Μπαρμπαρέν και άλλοι πέντε, κάλυπταν τις πράξεις του Πρεϊνά που κατηγορήθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά, και σε ορισμένες περιπτώσεις βίασε, τουλάχιστον 80 παιδιά.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυστραλία: Καταδικάστηκε ο υπ. Οικονομικών του Βατικανού για βιασμό ανηλίκων

Πάπας Φραγκίσκος: υπάρχει διαφθορά στο Βατικανό, αλλά είμαι γαλήνιος

 

Σχετικά άρθρα