François Truffaut

François Truffaut (1932-1984) , Γάλλος σκηνοθέτης

Γάλλος κριτικός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του γαλλικού νέου κύματος.

Άρχισε γράφοντας κριτικές στο περιοδικό Cahiers du cinema. Εκεί, το 1954, δημοσίευσε το άρθρο “Μια τάση στο Γαλλικό κινηματογράφο”, όπου εκθείαζε τον αμερικανικό κινηματογράφο -και ιδιαίτερα τον Χίτσκοκ- και απέρριπτε συλλήβδην τον Γαλλικό. Το άρθρο υπήρξε σταθμός για την εξέλιξη του σινεμά. >br/> Καθιερώθηκε σαν σκηνοθέτης με την ταινία “400 Χτυπήματα” (Les Quatres Cents Coups, 1959) που βραβεύτηκε στις Κάννες. Είχε προηγηθεί η θητεία του σαν σεναριογράφου στην εξαιρετική ταινία το “Μεροκάματο του Τρόμου”.
Άλλες γνωστές του ταινίες: “Ζυλ και Τζιμ” (1962), “Φάρεναϊτ 451″(1965), “Η Σειρήνα του Μισσισσιππή” (1969), “Αμερικανική Νύχτα” (1973), “Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας” (1981).

Πέθανε πρόωρα από όγκο στον εγκέφαλο. Πέρα από τις ταινίες του, οι ιδέες του και οι προτιμήσεις του άσκησαν τεράστια επίδραση στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Σχετικά άρθρα