Οι γονείς μας κοντεύουν να διαλύσουν τον γάμο μας. Φτάσαμε σε αδιέξοδο…

Είμαι παντρεμένη εδώ και 4 χρόνια και έχω ένα μικρό παιδάκι. Το πρόβλημα είναι οι γονείς μας. Από την αρχή δεν μας ήθελαν μαζί και πάντα ανακατεύονται στο γάμο μας. Τι θα κάνουμε; Πού θα πάμε; Κάθε φορά που ανακατεύονται τσακωνόμαστε με τον σύζυγό μου. Έχει αρχίσει να μας κουράζει όλο αυτό. Όλο φασαρίες…

Έχω φτάσει στο σημείο να ξεσπάω και να κλαίω με το παραμικρό. Έχω πολλά νεύρα και δεν θέλω να βλέπω κανέναν τους. Όλο αυτό με αγχώνει πολύ. Φοβάμαι να κάνω μία συζήτηση με τον άντρα μου, μήπως τσακωθούμε. Σκέφτομαι ακόμα και την αυτοκτονία. Μήπως είναι το καλύτερο… Μήπως ξεμπερδέψω από όλο αυτό. Δεν έχω καμία υποστήριξη και καμία βοήθεια και φοβάμαι ότι ο γάμος μου θα διαλυθεί….

Απαντά η Ψυχολόγος, Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Από τη στιγμή που νιώθετε ότι χρειάζεστε υποστήριξη , δεν έχετε παρά να την αναζητήσετε.  Δηλαδή μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο ψυχολόγο και να κλείσετε ραντεβού.  Το ότι μοιραστήκατε μαζί μας τις ανησυχίες σας είναι ένα  πρώτο σημαντικό  βήμα. Σε αυτή τη στήλη μπορούμε να δίνουμε κάποια σχόλια αλλά αυτό δεν αντικαθιστά τις  συνεδρίες συμβουλευτικής-ψυχοθεραπείας.

i-mana-mou-thelei-na-mas-xorisei

Καταλαβαίνω ότι οι γονείς σας  δημιουργούν προβλήματα σε σημείο που να αισθάνεστε αδιέξοδο. Ανακατεύονται στη ζωή σας και έχουν λόγο στο τι κάνετε και πού πάτε.  Αυτό έχει αποτέλεσμα να σας έχει κουράσει, να προκαλεί νεύρα και στενοχώρια και να καταλήγει σε τσακωμό με τον σύζυγο.

Εσείς λέτε θα προτιμούσατε να μην βλέπετε κανέναν τους.  Θέλετε να το δοκιμάσετε  για ένα διάστημα; Ο σύζυγός σας πως αξιολογεί  την κατάσταση; Δηλαδή εσείς με τον σύζυγο έχετε κοινή γραμμή στο πόση παρέμβαση είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε από τους  γονείς; Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να συζητήσετε αυτό το  θέμα με το σύζυγό σας;

Σε αυτή την περίπτωση θα βοηθούσε να δοκιμάζατε να βάλετε κάποια όρια στην παρέμβαση που είστε διατεθειμένοι μαζί με τον σύζυγό σας να δεχτείτε. Αυτό  αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί θα σας αφήσει  χώρο να αναπνεύσετε , κάτι που λείπει σύμφωνα με την περιγραφή σας.

pethera

Αναφέρετε ότι κλαίτε και έχετε νεύρα λόγω της φόρτισης. Ίσως μπορείτε να διερευνήσετε και με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου  σε ένα υποστηρικτικό κλίμα τι  είναι ακριβώς αυτό που σας αγχώνει; Ο εξωτερικός  έλεγχος; Το ότι θέλετε να μιλήσετε αλλά δεν ξέρετε πώς; Η στάση του συζύγου σας;  Η δική σας στάση; Η αλήθεια είναι  ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πώς θα συμπεριφερθούν  οι άλλοι αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τη δική μας στάση προς τα πράγματα.

Ό,τι και να συμβαίνει , να θυμάστε πως πάντα υπάρχουν λύσεις και διέξοδοι όσο κι αν φαίνονται τα πράγματα αδιέξοδα. Όσο και αν είναι  δύσκολα, μπορείτε να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη και  μην αμφιβάλετε για την αξία σας  ως ανθρώπου . Η ζωή σας μπορεί να σας προβληματίζει ι και να μην την απολαμβάνετε αυτή τη στιγμή αλλά αυτό είναι  κάτι που αλλάζει και μπορείτε να το κάνετε. Σε κρίσιμες δύσκολες περιόδους ανακαλύπτουμε μια δύναμη που δεν ξέραμε ότι την έχουμε. Ψάξτε βαθιά μέσα σας και θα τη βρείτε. Σας περιμένουν πολλές  όμορφες  στιγμές στο μέλλον με το παιδάκι σας και ίσως και αυτό μπορεί να σας δώσει κίνητρο να συνεχίσετε.

Αποστασιοποιηθείτε για λίγο από την επικοινωνία με τα οικογενειακά μέλη  που σας προκαλούν τη φόρτιση και φροντίστε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να βρείτε κάτι που σας αρέσει  στην καθημερινότητά σας και κάντε το για να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα.  Η  ζωή σας αξίζει, είναι μοναδική, σας ανήκει , μπορεί να είναι ωραία και κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας το στερήσει αυτό.

Έλενα ΤσαμκόσογλουΜ. Α

Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr

Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos

Linkedin: Elena Tsamkosoglou

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο άντρας μου πληρώνει όσα μου έκαναν τα πεθερικά μου. Πόσο θα αντέξει;

Πεθερικά: Η λέξη κλειδί για αρμονικές σχέσεις είναι τα όρια

Η πεθερά μου ήθελε τον άντρα μου για τον εαυτό της…

5 συμβουλές για να τα πας καλά με την πεθερά σου!

Σχετικά άρθρα