Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Οι διακρίσεις αποτελούν εμπόδια στην επαγγελματική ανάπτυξη»

Η κα Ειρήνη Παγανοπούλου είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Pfizerστην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μίλησε για τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως!

Pfizer imera gynaikas
Κα. Παγανοπούλου κατέχετε μια σημαντική θέση στον οργανισμό σας με κύρια αρμοδιότητα, τη διαχείριση των ανθρώπων της. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πείτε μου πως βλέπετε τη θέση της γυναίκας σήμερα σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η διεκδίκηση της γυναίκας για ισότητα στην εργασία, στην εκπαίδευση αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα. Σημαντικά βήματα έχουν υλοποιηθεί και όλο και περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν ενεργά και πολλές από αυτές βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις.

Ακόμα, όμως, ο δρόμος για την ισότητα είναι μακρύς. Ισότητα όχι μόνο μεταξύ γυναικών και αντρών αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων. Για παράδειγμα, η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ (LGTB) αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες συναντούν αρκετές δυσκολίες ακόμα και σήμερα από το εργατικό δυναμικό της χώρας, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις και προκαταλήψεις στο επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Εμείς στην Pfizer, πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους διακρίσεις αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη των ανθρώπων μας και την επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων. Για το σκοπό αυτό,συνάδελφοι με διαφορετικό υπόβαθρο και ποικίλες ικανότητες συνεισφέρουν σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης, από την ανάπτυξη φαρμάκων μέχρι τις πωλήσεις. Αποστολή μας είναι να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών. Και αυτό το κάνουμε αδιακρίτως. Η εταιρεία μας για να ενισχύσει την κουλτούρα αυτή σχεδίασε σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόγραμμα “Diversity&Inclusion Action”. Ουσιαστικά δημιουργήθηκε μια ομάδα από εθελοντές εργαζομένους της, που συμβάλλουν ενεργά στον σχεδιασμό δράσεων για την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας, της ισότητας και των ίδιων ευκαιριών τόσο εντός της εταιρείας όσο και στην κοινωνία ευρύτερα. Ειδικά για τις γυναίκες στην εταιρεία μας έχουμε φροντίσει να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις ευκαιρίες για ηγετικές θέσεις και όχι μόνο, δεν έχουμε καμμία διάκριση σε επίπεδα απολαβών και παροχών, ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τη μητρότητα με ευέλικτα ωράρια και εργασία από το σπίτι, διοργανώνουμε στα πλαίσια του προγράμματος Αctionπου προανέφερα, ειδικά retreatsγια την ενδυνάμωση των γυναικών εργαζομένων μας.

ergazomeni gynaika

Πώς  ορίζετε εσείς, λοιπόν, τις έννοιες “Diversity&Inclusion”;

Οι έννοιες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής μας φιλοσοφίας. Γι’ αυτό το λόγο κάθε ενέργειά μας πρέπει να τις ενσωματώνει.Ταυτόχρονα, όμως, θεωρείται και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα τόσο στις απόψεις όσο και στους ανθρώπους, μπορούμε να προσεγγίσουμε καλύτερα τους ασθενείς και κατ’ επέκταση τους πελάτες μας αλλά και να ενισχύσουμε την καινοτομία. Ζούμε σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία και ο μόνος τρόπος για να αντιληφθούμε τις ανάγκες της είναι να διαθέτουμε, να καλλιεργούμε και να ενδυναμώνουμε ποικίλες και διαφορετικές απόψεις στο εργατικό μας δυναμικό.

Στην Pfizer πρεσβεύουμε ότι κάθε εργαζόμενος είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Οι αντιλήψεις του, ο τρόπος σκέψης του και το ταλέντο του εμπλουτίζουν το εργασιακό μας περιβάλλον συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βελτίωση του συνόλου και στη δέσμευση μας για καινοτομία.

Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε και να διατηρούμε αυτό το ιδανικό περιβάλλον που κάθε εργαζόμενος χωρίς καμία διάκριση, θα μπορεί να εξελιχθεί και να καινοτομήσει. Να αισθανθεί ότι η εργασία του τον στηρίζει, τον εμπνέει και αναγνωρίζει την μοναδική του ματιά, δίνοντας του την ευκαιρία να αναπτύξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ικανότητές του. Αν βρισκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους μας, θα μπορέσουμε να βρεθούμε και δίπλα στους ασθενείς. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να δώσουμε περισσότερες λύσεις σε κομβικά τους προβλήματα αλλά και να εξελιχθούμε. Αυτός ο σεβασμός και η στήριξη στην διαφορετικότητα αποτελούν μάλιστα και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά, που οδηγούν την εταιρεία μας στην κορυφή.

ergasiako periballon

Ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα ποιοι είναι οι στόχοι σας, στα πλαίσια της “Diversity&Inclusion” κουλτούρας;

Ο βασικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου ο κάθε εργαζόμενος βρίσκει τη θέση του, αναπτύσσει τις δυνατότητες του και έχει τις ίδιες ευκαιρίες με όλους χωρίς διακρίσεις. Η επαγγελματική ανέλιξη και προσωπική εξέλιξη του να είναι ισότιμες και δίκαιες ανεξαρτήτως φύλου. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν την ίδια μεταχείριση και να εργάζονται σε ένα φιλικό και ευέλικτο περιβάλλον εργασίας. Με δύο λόγια, θέλουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που μπορεί να ενσωματώνει τη διαφορετικότητα και να την μετατρέπει σε όχημα εξέλιξης και επιτυχίας.

Ακριβώς επειδή αυτό για εμάς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μας, έχουμε προχωρήσει και σε αντίστοιχες δράσεις. Συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο άτομα με ειδικές ανάγκες, ώστε να έχουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Υποστηρίζουμε προγράμματα mentoring και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης γυναικών σε υψηλές θέσεις, FATE (FemaleAspiringTalentEurope). Επίσης, υλοποιούμε καμπάνιες και εκδηλώσεις για την καλύτερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευσητων εργαζομένων μας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Φεμινιστική Απεργία στο κέντρο της Αθήνας!

Εργαζόμενη μητέρα: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο…

Εργασιακό burnout: Οι 2 κανόνες που θα προστατεύσουν την ψυχική σας υγεία

 

Σχετικά άρθρα