Τερέζα Μέι: «Πολιτική αποτυχία ένα ήπιο Brexit»

Έκκληση προς τις Βρυξέλλες έκανε η Τερέζα Μέι, να «δώσουν μια μικρή ώθηση» στη Συμφωνία Αποχώρησης», ζητώντας τους να δεχθούν τις προτάσεις της για την αλλαγή των όρων για τα ιρλανδικά σύνορα. Όπως είπε, αν και πάλι δεν εγκριθεί η συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο, υπάρχει ο κίνδυνος «πολιτικής αποτυχίας».

«Πολιτική αποτυχία ένα ήπιο Brexit»

Ορίζοντας τι εννοούσε «πολιτική αποτυχία», είπε ότι θα ήταν είτε ένα «ήπιο Brexit» είτε η μη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, που προσπαθεί να βρει διέξοδο στο νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμφωνία αποχώρησης, το Λονδίνο έχει καταθέσει «σοβαρές και λεπτομερείς» προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop και την αποφυγή ενός «σκληρού» συνόρου στα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

«Χρειάζεται να γίνει κάτι παραπάνω για να απαντήσουμε στις ανησυχίες του Κοινοβουλίου. Ας κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν οι βουλευτές τη συμφωνία».

«Ας προχωρήσουμε», είπε η Μέι

Με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα και την επίσημη ημερομηνία (29 Μαρτίου) για το Brexit να είναι πολύ κοντά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει έως την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαρτίου να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη συμφωνία στο Κοινοβούλιο, ώστε να ψηφιστεί και να προχωρήσει η διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Αν η πρότασή της απορριφθεί ξανά από τη βρετανική Βουλή, τότε οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν είτε για Brexit χωρίς συμφωνία είτε για αναβολή της αποχώρησης.

Σε ομιλία της, για μια ακόμη φορά η Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία της, η Βρετανία δεν θα φύγει ποτέ από την Ε.Ε.

«Αν απορριφθεί, όλοι ξέρουμε τι θα συμβεί. Δεν θα μπορέσουμε να φύγουμε από την Ε.Ε. για πολλούς μήνες, θα χάσουμε την προστασία που παρέχει η συμφωνία, ενώ μπορεί να μη φύγουμε ποτέ», τόνισε.

«Να υποχωρήσει η Βρετανία»

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, υποστήριξε ότι η Βρετανία είναι αυτή που πρέπει να κάνει συμβιβασμούς στο Brexit, καθώς η όπως είπε η απόφαση για αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι ένα πρόβλημα που οι Βρετανοί «δημιούργησαν οι ίδιοι».

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προχωρήσει σε συμβιβασμούς και τώρα είναι σειρά της βρετανικής κυβέρνησης να κάνει κάποια κίνηση.

«Ό,τι συμφωνήθηκε ήταν ήδη συμβιβασμός. Δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επικύρωσή του, άρα το ερώτημα θα πρέπει να είναι τι είναι τώρα διατεθειμένοι να μας προσφέρουν», εξήγησε.

«Δεν έχουμε λάβει καμία προσφορά από αυτούς ως προς το τι θα μας δώσουν ως αντάλλαγμα για τις όποιες αλλαγές», τόνισε αναφερόμενος στο backstop.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Brexit: Σχέδιο της Μέι για ενίσχυση των πόλεων που δηλώνουν «υπέρ»

Brexit: Αναβολή 2 μηνών ενδέχεται να ζητήσει η Τ. Μέι από την ΕΕ

Σχετικά άρθρα