Έχω συνέχεια νεύρα και δεν έχω όρεξη για τίποτα. Είναι εφηβεία;

Tον τελευταίο χρόνο τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά. Στις αρχές δεν είχα καθόλου όρεξη για τίποτα, δεν συγκεντρωνόμουν εύκολα, κοιμόμουν πολύ, μία είχα όρεξη άλλες φορές όχι, δεν ένιωθα καθόλου καλά και έκλαιγα συχνά. Μετά από κανένα 4μηνο κάποιες εβδομάδες ήμουν εντάξει και κάποιες άλλες χάλια και πολύ κουρασμένη. Τους 3 τελευταίους μήνες είναι σαν να μην με νοιάζει τίποτα, σαν να μην νιώθω κάτι, αλλάζω συνέχεια γνώμες και νευριάζω πολύ εύκολα. Συνεχίζω να είμαι πολύ κουρασμένη, να κοιμάμαι πολύ και να κλαίω συχνά. Είναι εφηβεία;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη

Αγαπητή μου, φαίνεται να έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στην αντιμετώπιση της καθημερινότητάς σου, οι αντοχές σου, οι προτεραιότητές σου και είναι κάτι το οποίο πρέπει να σεβαστείς και να μην αποφύγεις. Δεν νομίζω πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι έχει απλά να κάνει με την εφηβική περίοδο, καλύτερα να παρατηρήσεις τι συμβαίνει στην ζωή σου, τι σου αρέσει, τι σε ευχαριστεί και τι μπορεί να  σε στενοχωρεί ή να σε αγχώνει.
Άκου τον εαυτό σου, για να μην έχεις όρεξη και να βρίσκεσαι σε τόσο ευαίσθητη κατάσταση, μάλλον κάτι δεν σε ικανοποιεί πια και είναι καιρός να το δεις και να το αλλάξεις. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την στάση σου απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό, απέναντι στους άλλους και τη ζωή, με τις επιλογές και τις συμπεριφορές που έχεις έως τώρα. Διάβασε τα μηνύματα που σου στέλνει ο εαυτός σου που είναι δυσαρεστημένος και επίλεξε πώς θα κινηθείς σιγά σιγά με τον χρόνο που έχεις ανάγκη.

Λουκία Αποστολίδη,
Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια
[email protected],

Home Page

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς να προσεγγίσω τον γιο μου που είναι στην εφηβεία;

Να τι συμβαίνει πραγματικά όταν μπαίνει κανείς στην εφηβεία (βίντεο)

Εφηβεία και social media: ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κορίτσια;

 

Σχετικά άρθρα