Βενεζουέλα: Η κρίση κορυφώνεται εν μέσω του μπλακ-άουτ

Το… σκοτάδι δίνει τον τόνο στη Βενεζουέλα, καθώς η διακοπή ηλεκτροδότησης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας φέρνει τους κατοίκους στα όριά τους, αλλά και τους πολιτικούς να χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κατά των αντιπάλων τους.

Το μπλακ-άουτ εισήλθε στην τέταρτη συνεχή ημέρα, με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, να μιλά για δολιοφθορά, τη στιγμή που η αντιπολίτευση κατηγορεί την ηγεσία της χώρας για ανικανότητα και διαφθορά.

Έτσι, ο Μαδούρο καταγγέλλει κυβερνοεπιθέσεις στο πλαίσιο του «ηλεκτρικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι προσεχώς θα δοθούν οι απαραίτητες αποδείξεις για αυτούς τους ισχυρισμούς.

Από την πλευρά του ο Χουάν Γουαϊδό που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας, υποστήριξε ότι η έλλειψη συντήρησης και επενδύσεων είναι η αιτία της βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλεσε τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους.

Αν και η ηλεκτροδότηση έχει επανέλθει σε ορισμένες περιοχές, εντούτοις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας οι κάτοικοι, από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, δεν έχουν φως, νερό, μέσα συγκοινωνίας και επικοινωνίας και συναντούν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται αρκετά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν γεννήτριες και συνεπώς αναγκάζονται να προσφέρουν περίθαλψη στους ασθενείς χωρίς τη συνδρομή του ηλεκτρισμού. Μάλιστα φέρεται να υπάρχουν θάνατοι ασθενών που σχετίζονται με το μπλακ-άουτ.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Μαδούρο αποφάσισε να αναστείλει για τη Δευτέρα, τη λειτουργία των σχολείων και των επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες σχετικά με το χρονικό διάστημα επίλυσης της ζοφερής αυτής κατάστασης.

Πηγή: efsyn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βενεζουέλα: «Σαμποτάζ του Γκουαϊδό το μπλακ – άουτ», ισχυρίζεται ο Μαδούρο

Μαζικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα εν μέσω… μπλακ – άουτ

Εκτός ορίων η κατάσταση στα σύνορα της Βενεζουέλας

Σχετικά άρθρα