Eurogroup: Διαφωνία και αναβολή στη δόση των 970 εκατ. ευρώ

Η έλλειψη που υπήρξε στην έγκριση και ψήφιση του νέου καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας έγινε η αιτία για την διαφωνία για την έγκριση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ από κάποιους υπουργούς του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Γερμανία και Ισπανία διαφώνησαν με την έγκριση της δόσης, αφού μια από τις βασικές δεσμεύσεις, ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη, δεν είχε υλοποιηθεί.

Σεντένο: «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο»

«Είδαμε πολύ σημαντική πρόοδο από την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα κατάφερε να εκδώσει με επιτυχία ένα 10ετές ομόλογο αυξάνοντας τα αποθέματά ρευστότητας. Σε ότι αφορά την αξιολόγηση έχουμε ακόμη κάποια θέματα πριν αποφασίσουμε την ενεργοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους προς την Ελλάδα. Αυτό θα εξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες από το EWG του Μαρτίου και μπορούμε να επανεξετάσουμε την απόφαση μας μέχρι και το Eurogroup του Ιουνίου», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο.

Για πολύ σημαντική πρόοδο μίλησε και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι και στο σημερινό Eurgroup έγινε συζήτηση για τα θέματα που εκκρεμούν (το διάδοχο του νόμου Κατσέλη και τις αποφάσεις για τους λιγνίντες) και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα θέματα θα έχουν κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο επικεφαλής ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, παραδέχθηκε με την σειρά του την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα και τόνισε ότι τόσο τα 706 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων όσο και τα 330 εκατ. από το επιτοκιακό κέρδος θα περιμένουν την θετική έγκριση του συμβουλίου των υπουργών.

Η Ελλάδα είναι σε άλλη εποχή

Και οι τρεις επικεφαλής των θεσμών συμφώνησαν σε ότι αφορά την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Παίρνουμε αυτή την απόφαση σήμερα γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει δείξει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της τόνισε ο κ. Σεντένο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια άλλη εποχή. Δεν υπάρχει πλέον κανένα σκοτεινό σενάριο που θέλουμε να κρύψουμε συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας ξανά ότι τα ανοιχτά θέματα θα κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες.

«Τα χρήματα αυτά δεν χάνονται Θα βρίσκονται στα ταμεία του ESM και απλώς θα περιμένουν την έγκριση του συμβουλίου των Υπουργών. Η Ελλάδα δεν θα χάσει αυτά τα χρήματα γιατί δεν είναι δάνειο δεν έχουν επιτόκιο και δεν θα χρειαστεί να τα αποπληρώσει» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ .

Η θέση του ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών, επισήμαναν ότι το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αποφασίζει το Eurogroup για το 1 δις ευρώ προς τη χώρα μας

 

Σχετικά άρθρα