Οι 5 φάσεις που περνά ένα ζευγάρι σε όλη την πορεία της ζωής του

Καταρχήν ας ξεκινήσουμε με ένα βασικό κανόνα: Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον. Εξάλλου, όταν ένα ζευγάρι απαρτίζεται από μια γυναίκα και έναν άνδρα, έχουμε σίγουρα διαφορές φύλου.

Γράφει η ψυχολόγος υγείας Εύη Κυράνα

Για παράδειγμα, η γυναίκα θέλει να επικοινωνεί περισσότερο από τον άνδρα. Και πρέπει να προσθέσουμε ότι ξεκινώντας μια σχέση το κάθε άτομο κουβαλάει τις δικές του ανάγκες, προσδοκίες, αρχές, εμπειρίες και πεποιθήσεις.

Άρα δύο άνθρωποι που διαφέρουν μεταξύ τους, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, συνάπτουν σχέση και επιδιώκουν να ζήσουν μαζί.

Τα ραντεβού

Το πρώτο διάστημα συνήθως το ζευγάρι είναι ερωτευμένο. Είναι η φάση στην οποία πολύ πρόθυμα το ζευγάρι παραβλέπει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο.

Έτσι βρίσκεται στη διαδικασία των ραντεβού. Πιθανές διαφορές που καλείται να διαχειριστεί, είναι το πού βγαίνουν για διασκέδαση, πόσο συχνά βρίσκονται και ποιος παίρνει την πρωτοβουλία της συνάντησης. Συχνά, οι διαφορές σε αυτή την φάση υπάρχουν, αλλά ο έρωτας τις καθιστά αμελητέες.

Η συγκατοίκηση

Οι ενδεχόμενες διαφορές αυξάνονται, όπως για το πώς θέλει ο καθένας να ορίζει ή να φροντίζει τον χώρο του και πώς μοιράζονται οι ευθύνες του σπιτιού. Όχι μόνο αυξάνονται οι διαφορές, αλλά  αν ο έρωτας έχει περάσει, τότε η διάθεση να παραβλέπουν τις διαφορές μικραίνει.

Η επισημοποίηση ή γάμος.

Ενδεχόμενες διαφορές θεωρούνται το πώς θα διαχειριστούν την ευρύτερη οικογένεια, πόσο συχνά θα τους βλέπουν και άλλα τέτοια ζητήματα. Άρα οι διαφορές αυξάνονται διαφορετικά.

Η γέννηση των παιδιών

Πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά; Πόσο χρόνο θα ασχολούνται με αυτά; Τι αρχές θα τους δώσουν; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που… παγιδεύουν συχνά τα εκάστοτε ζευγάρια.

Η… συνταξιοδότηση

Αφορά στην περίοδο που τα παιδιά μεγαλώνουν και απομακρύνονται. Ενδεχόμενες διαφορές είναι το πώς θα αναδιαμορφώσουν τον τρόπο ζωής τους και τι ασχολίες θα έχουν. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το πώς διαχειρίζονται την υγεία τους.

fili zeygari

Επομένως στην πορεία της ζωής η διαφορετικότητα των 2 ατόμων εξελίσσεται. Οι ανάγκες που καλείται το ζευγάρι να καλύψει είναι πολλές. Προσωπικές, των παιδιών, της ευρύτερης οικογένειας.

Αν στα πρώτα στάδια δεν μπορέσει το ζευγάρι  να διαχειριστεί κάποιες διαφορές, τις κουβαλάει στα επόμενα στάδια. Οι διαφορές είναι αναπόφευκτες.

Μπορεί να βρεθεί λύση;

Όταν όμως ένα ζευγάρι δεν έχει μάθει τρόπους να διαχειρίζεται τη διαφορετικότητα και μάλιστα να επωφελείται από αυτήν, τότε η σχέση χαρακτηρίζεται από εντάσεις, δυσαρέσκεια και απογοήτευση.

Μέσα από την θεραπεία το ζευγάρι μπορεί να εκπαιδευτεί σε τρόπους διαχείρισης των διαφορών και να μπορέσει να ανακαλύψει τρόπους με τους οποίους οι διαφορές μπορούν να πάψουν να απειλούν τη σχέση και σε πολλές περιπτώσεις να αποτελούν εφόδιο της σχέσης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι είναι η ευτυχία σε μια σχέση; Υπάρχουν χαρούμενα ζευγάρια;

Τα σημάδια ότι είσαι εξαρτημένη από τη σχέση σου

Ξέρω ότι ο άντρας της την απατά: Να μιλήσω ή όχι;

Σχετικά άρθρα