Η υιοθετημένη κόρη μού ζητάει αδερφάκι. Πώς να το χειριστώ;

Έχω ένα κοριτσάκι 7 ετών, εδώ και 3 – 4 μήνες μου ζητάει αδερφάκι, της εξηγώ πως είναι πολύ δύσκολο να υιοθετήσουμε άλλο ένα παιδάκι και η μικρή μού λέει: όπως υιοθετήσατε εμένα, ας υιοθετήσετε άλλο ένα παιδάκι…

Πείτε μου πώς να το χειριστώ! Ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc

Ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμα σας. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα το πώς αισθάνεστε. Χωρίς να γνωρίζω περισσότερα, θα ήθελα να σκεφτείτε πώς έχετε μιλήσει στην ίδια για την υιοθεσία τη δική της, δηλαδή πώς ήρθε στη ζωή σας και πόσο το έχετε εξηγήσει όλο αυτό σε εκείνη και αν έχει επιπλέον απορίες.

Ο λόγος που το λέω είναι γιατί μπορεί να έχει διάφορα ερωτήματα ως προς την ίδια και να τα εκφράζει ζητώντας ένα άλλο αδερφάκι. Επίσης, μιας και είναι επτά ετών, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να κάνετε μία συζήτηση μαζί της και να την ρωτήσετε γιατί σας ζητάει κάτι τέτοιο. Μπορεί η απάντηση να είναι μία άλλη ανησυχία της ή σκέψη της που την εκφράζει με αυτόν τον τρόπο.

thanatos goneis paidia

Σε περίπτωση που δε σας δίνει σαφή απάντηση θα είχε ενδιαφέρον να επαναλάβετε την προσπάθεια για μία νέα συζήτηση για το ίδιο θέμα σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Επίσης, είναι σημαντικό να της περάσετε πόσο σημαντική είναι για εσάς ώστε να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στην σχέση σας. Αυτή η ασφάλεια και εμπιστοσύνη μπορεί να την βοηθήσει να εκφραστεί πιο άνετα σταδιακά για ότι μπορεί να σκέφτεται που την οδηγεί και σε αυτή την ανησυχία για ένα αδερφάκι.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και διάφορα βιβλία για τα οποία μπορείτε να της μιλήσετε ανάλογο με την απάντηση που μπορεί να σας δώσει σχετικά με τον λόγο που ζητάει ένα αδερφάκι.

Εάν παρόλα αυτά εσείς δυσκολεύεστε στην διαχείριση και δεν βελτιωθεί κάτι ακόμη και με συζήτηση, θα ήταν χρήσιμο να κάνετε συμβουλευτική, ώστε να συζητήσετε πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά τι θα μπορούσατε εσείς να κάνετε διαφορετικά. Σας ευχαριστώ και θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας για ό,τι θελήσετε.

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc
Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος MSc
Ειδικευόμενη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μεταπτυχιακό Παιδοψυχολογίας και Ψυχολογίας Εφήβων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχετικά άρθρα