Ποιες παθήσεις ευθύνονται για τη νεφρική ανεπάρκεια;

Τα νεφρά είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του οργανισμού μας, καθώς είναι υπεύθυνα για πολλές από τις λειτουργίες του, αλλά και τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα νεφρά μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νεφρά είναι πιθανό να επηρεαστούν από κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθούμε, αλλά και διάφορες ασθένειες που είναι πιθανό να τους κάνουν ζημιά.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι… εχθροί της καλής λειτουργίας των νεφρών μας και τι θα πρέπει να προσέξουμε;

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το νεφρό παραμένει ένα ελάχιστα γνωστό όργανο, στο οποίο κάποιο πρόβλημα συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί σωστά.

Ο ρόλος του στο σώμα συχνά υποτιμάται. Όταν δεν λειτουργεί καλά, η ασθένεια παραμένει σιωπηρή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα του πόνου εμφανίζονται μόνο όταν η νεφρική λειτουργία έχει πέσει κάτω από το 10% της ικανότητάς του να λειτουργήσει.

Για να κρατήσετε υγιή τα νεφρά σας και να περιορίσετε τον κίνδυνο ασθένειας, θα πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα τους κινδύνους που τα απειλούν.

Από τι απειλούνται τα νεφρά μας;

Οι παθήσεις των αρτηριών

Καθώς πρόκειται για όργανο με πολλά αγγεία, τα νεφρά είναι άμεσα συνδεδεμένα και επηρεάζονται από τις τιμές της αρτηριακής μας πίεσης. Γενικότερα, όλες οι παθήσεις των αγγείων μπορεί να κάνουν ζημιά στα νεφρά.

Διαβήτης

Από τη στιγμή που πάσχουμε από διαβήτη και δεν ελέγχουμε σωστά την εξέλιξη της ασθένειας, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την καλή λειτουργία των νεφρών μας. Με απλά λόγια, η περίσσεια σακχάρου στο αίμα, κάνει τα νεφρά να λειτουργούν ακόμα πιο πολύ, ξεπερνώντας τα φυσιολογικά τους όρια.

Παχυσαρκία

Το λίπος μπορεί να ασκήσει μια έντονη πίεση στα νεφρικά σπειράματα, τα «φίλτρα» δηλαδή των νεφρών. Επειδή η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη δυσλειτουργία των νεφρών μας και ειδικότερα τη νεφρική ανεπάρκεια.

Ανεπαρκής ενυδάτωση

Για να φιλτράρουν σωστά τα νεφρά τις τοξίνες, πρέπει να λαμβάνουμε επαρκή ενυδάτωση: 1,5 μ 2 λίτρα την ημέρα χρειάζονται και λίγο παραπάνω σε περιπτώσεις έντονης ζέστης.

Υπερβολική πρωτεΐνη

Το φιλτράρισμα των αμινοξέων, που προκαλούνται από την πέψη των πρωτεϊνών, υποχρεώνει τα νεφρά να υπέρ – λειτουργούν. Δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη κάνουν τα νεφρά να υπερθερμαίνονται.

Το κάπνισμα

Κάνοντας μεγάλη ζημιά στα αγγεία, το κάπνισμα είναι αυτόματα ένας μεγάλος εχθρός των νεφρών μας.

Ορισμένα φάρμακα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνονται για αρκετές εβδομάδες μπορεί να είναι υπεύθυνα για πρόβλημα στα νεφρά μας, μειώνοντας την ισορροπία στις νεφρικές αρτηρίες, αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό των νεφρών. Επίσης, φάρμακα κατά της καούρας, επίσης, μπορεί να κάνουν ζημιά στα νεφρά.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Πέτρες» στα νεφρά: Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης;

Ουρολοίμωξη ή μόλυνση στα νεφρά; Πώς θα τα ξεχωρίσεις

 

Σχετικά άρθρα