Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Ο γιος μου δημιουργεί συνέχεια προβλήματα στο σχολείο. Μήπως φταίει η δυσλεξία του;

Ο 50χρονος Μανώλης ρωτά

Ο γιος μου δημιουργεί συνέχεια προβλήματα στο σχολείο. Μήπως φταίει η δυσλεξία του;

Έχω πρόβλημα με τον γιο μου. Έχει εκρήξεις θυμού και δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στο σχολείο. Πρόκειται για έναν 16χρονο με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία) και συγχρόνως είναι ένα μοναχικό παιδί. Το σχολείο του φαίνεται πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχει μείνει και μία φορά από απουσίες και αποβολές… Αντιμετωπίζει όλους τους καθηγητές ως  εχθρούς του που πάντα τον αδικούν.
Με καλούνε πάρα πολύ συχνά στο σχολείο διότι δημιουργεί προβλήματα πάντα με τους καθηγητές, όμως ποτέ με τα παιδιά. Γενικώς εξωσχολικά δεν κάνει παρέες,  με αγχώνει αυτό πάρα πολύ και θεωρεί πάντα αυτός ότι έχει δίκιο κι αμύνεται για αυτό. Βέβαια εμείς έχουμε τον τρόπο τον οποίο του συμπεριφερόμαστε και δεν έχουμε προβλήματα στο σπίτι. Απεναντίας είναι ένα παιδί που ακούει με κατανόηση να βοηθήσει όπου μπορεί.
Τον είχα πάει και σε παιδοψυχολόγο σε κρατικό νοσοκομείο αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε άκρη. Η τακτική της παιδοψυχολόγου δεν ήταν αυτό που έπρεπε απέναντι στον μικρό και τα πράγματα είχαν γίνει χειρότερα. Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργεί προβλήματα του σχολείου και είναι μοναχικό παιδί αυτά σε γενικές γραμμές

Στο ερώτημά σας απάντησε η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Αγαπητέ αναγνώστη,
Μας περιέγραψες μια δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζετε ως οικογένεια αναφορικά με τον γιο σας και τη σχέση του με το σχολείο. Είναι ένας έφηβος, ο οποίος έχει βιώσει τη σχολική αποτυχία, την πικρή γεύση της απόρριψης, το αίσθημα της ματαίωσης και όλα αυτά καλείται να τα διαχειριστεί ταυτόχρονα με τις πολυάριθμες αλλαγές που φέρνει μαζί της η περίοδος της ΄πορείας προς την ενηλικίωση.
Εδώ υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά από όσα μας αναφέρεις και φαίνεται πως ο ίδιος νιώθει πολύ θυμό. Ο πλέον κατάλληλος για να βοηθήσει τον γιο σου είναι ένας ψυχολόγος, τον/ την οποίο/α το παιδί θα βλέπει σε συστηματική βάση που θα ορίσει ο ίδιος ο ειδικός, αλλά θα χρειαστεί να έχεις στο νου σου πως απαιτείται χρόνος, καθώς η δημιουργία θεραπευτικής σχέσης και σχέσης εμπιστοσύνης είναι αυτή που θα κάνει το παιδί να μοιραστεί πράγματα και να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του.  Στο εδώ και τώρα δεν γίνεται. Επίσης, η δική σας συμβουλευτική ως γονείς είναι χρήσιμη για το πώς να διαχειριστείτε καταστάσεις που προκύπτουν.
Συνεπώς, αναζητήστε έναν ειδικό, δώστε χρόνο και επενδύστε στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης για να ανατραπεί το άσχημο κλίμα και να βελτιωθεί η αυτοεικόνα του παιδιού.
Δέσποινα Δοντά 
Ειδική Παιδαγωγός-MA Special Educational Needs
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απρόσεκτος, τεμπέλης ή… δυσλεκτικός;

«Είμαι δυσλεκτικός»: ένα συγκινητικό βίντεο για τις μαθησιακές δυσκολίες

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X