Brexit: Βαριά ήττα για τη Μέι με την αντιπολίτευση να ζητάει εκλογές

Ιστορική ήττα υπέστη χθες η Τερέζα Μέι, καθώς με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ καταψηφίστηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων η τροποποιημένη συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έκλεισε Βρετανίδα πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας.

Συμφωνία ή παράταση για το Brexit;

Τώρα οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή αν θα ζητήσουν την τελευταία στιγμή παράταση του άρθρου 50 για ενεργοποίηση του διαζυγίου.

Ειδικότερα την αποψινή (21:00) κρίσιμη ψηφοφορία για άτακτο Brexit οι Τόρις θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, καθώς δεν έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, και εάν μία τέτοια έξοδος απορριφθεί θα ψηφίσουν αύριο για την καθυστέρηση.

Xθες η Μέι προειδοποίησε ότι δεν θα είναι απλή υπόθεση η παράταση της διαδικασίας, αλλά δεσμεύτηκε να ενεργήσει σύμφωνα με ότι αποφασιστεί. «Καλύτερη συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει» δήλωσε αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια.

Εάν υπερψηφιστεί η πρόταση για Brexit χωρίς συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει προσωρινά σχέδια για τις σχέσεις εμπορίου με την Ε.Ε. στα σύνορα βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, σε αυτή την περίπτωση το Λονδίνο δεν θα διεξάγει νέους ελέγχους στα προϊόντα και δεν θα υιοθετήσει νέους κανονισμούς στις εισαγωγές τους, ενώ το 87% από αυτές θα έχουν μηδενικούς δασμούς (από το 80% που ισχύει σήμερα).

Όμως, η κυβέρνηση σκοπεύει να βασιστεί στην υποβολή στοιχείων από τις εισαγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες και θα δημιουργήσει ένα σύστημα βασισμένο σε apps και ιστότοπους για την παρακολούθηση του διασυνοριακού εμπορίου, σύμφωνα τουλάχιστον με το BBC.

Προτάσεις για καθυστέρηση και δημοψήφισμα

Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνεργασίες για την κατάθεση τροπολογιών. Το σχέδιο Malthouse επανέρχεται ανανεωμένο με μία τροπολογία που υποστηρίζουν οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις (μεταξύ των οποίων οι Τζέικομπ Ρις Μογκ και Στίβ Μπέικερ), φιλοευρωπαϊστές Τόρις, και ο Νάιτζελ Ντοτζ του DUP. Το σχέδιο προβλέπει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 22 Μαϊου και μετά αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Μία δεύτερη τροπολογία -και αυτή σε επανάληψη- προέρχεται από την βουλευτή των Συντηρητικών, Κάρολιν Σπέλμαν και τον βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Τζακ Ντρόμεϊ, με την οποία ζητούν να αποκλειστεί εντελώς το Brexit χωρίς συμφωνία. Η ίδια ακριβώς είχε υποβληθεί και εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Αναμένονται και άλλες τις επόμενες μέρες, όπως μία από την Ιβέτ Κούπερ του Εργατικού κόμματος και τους βουλευτές των Συντηρητιών, Όλιβερ Λέτουιν και Νικ Μπόλς.

Επίσης, αναμένεται να υπάρχει πρόταση για νέα νομοθεσία που θα προβλέπει ότι η 29η Μαρτίου δεν είναι πια η νόμιμη ημερομηνία αποχώρησης, όπως και προτάσεις για νέο δημοψήφισμα και παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται μία τροπολογία των Εργατικών, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, που είχαν δηλώσει ότι πρόκειται να καταθέσουν μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία της αποχώρησης.

Μάλιστα είχε τραβήξει την προσοχή του αρμόδιο Βρετανού υπουργού για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τους βουλευτές και συζήτησε την πρότασή τους, διαβλέποντας ότι η συμφωνία της Μέι θα αποτύχει για δεύτερη φορά.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η απάντηση των Βρυξελλών

O ίδιος δήλωσε σήμερα ότι μια πιθανή αποτυχία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Βρετανία σε σχέση με ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Αλλά εκτιμώ ότι μια αποτυχία εξόδου θα ήταν καταστροφική για την δημοκρατία μας. Ανάμεσα σε αυτές τις πολύ δυσάρεστες επιλογές, κρίνω ότι η αποτυχία εξόδου συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο» είπε στο BBC.

Από την άλλη πλευρά, ο διαπραγματευτής της Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε πως η Ε.Ε. «έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης» και πλέον «το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί μόνο στο ΗΒ», πριν προσθέσει ότι «οι προετοιμασίες μας για (το ενδεχόμενο το Μπρέξιτ να γίνει) χωρίς συμφωνία είναι τώρα σημαντικότερες παρά ποτέ».

Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η έκβαση της χθεσινής ψηφοφορίας καθιστά πιο πίθανο το Brexit χωρίς συμφωνία, σημειώνοντας το εξής: «Από την πλευρά της ΕΕ, έχουμε κάνει ό, τι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία… Μόλις 17 μέρες έμειναν μέχρι τις 29 Μαρτίου».

Ευρωπαίοι ηγέτες επέκριναν την χθεσινή κατάληξη στο βρετανικό κοινοβούλιο φλερτάροντας με την ιδέα της καθυστέρησης της ενεργοποίησης του άρθρου 50.

Μέρκελ: «Μπορεί να πάρει παράταση το Brexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι μία συμφωνία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για παράταση του Brexit μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα είναι εύκολη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ, υπογράμμισε ότι η Βρετανία πρέπει τώρα να πει στην γηραιά ήπειρο τι θέλει από μια συμφωνία για το Brexit επισημαίνοντας το θέμα με τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Είμαστε στα απώτατα όρια του ανεκτού. Αλλάξαμε ήδη μία φορά τη συμφωνία αποχώρησης για να ικανοποιήσουμε τη Βρετανία. Είμαστε ανοικτοί και έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν λαμβάνουμε καμία ξεκάθαρη εικόνα από τη Βρετανία σχετικά με το τι επιθυμεί, μόνο τι δεν επιθυμεί», είπε.

Η Γαλλία εξέφρασε τη… λύπη της για τη χθεσινή ψηφοφορία, σύμφωνα με την προεδρία  της χώρας που διαμήνυσε όμως ότι πλέον «σε καμία περίπτωση» δεν μπορούμε να «δεχτούμε παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου χωρίς μια αξιόπιστη εναλλακτική στρατηγική στη Βρετανία».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας έγραψε στο Twitter ότι η «Ε.Ε. έχει δώσε όλες τις πιθανές διαβεβαιώσεις. «Έχουμε φτάσει στο τέλος των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων».

«Η λύση στο σημερινό αδιέξοδο μπορεί να βρεθεί μόνο στο Λονδίνο. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του Brexit χωρίς συμφωνία » είπε.

Απογοητευμένος εμφανίστηκε και Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, για το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου της, ακόμη και μετά από πολλές πρόσθετες διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε.

«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε», τόνισε Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. «Έχει έρθει τώρα η ώρα οι Βρετανοί να πουν τι θέλουν, τώρα που έχουν πει τι δεν θέλουν», πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Έντιμος συμβιβασμός» για Μέι και Ε.Ε. – Στην τελική ευθεία για το Brexit

Brexit: Σχέδιο της Μέι για ενίσχυση των πόλεων που δηλώνουν «υπέρ»

 

Σχετικά άρθρα