Αρχική / Παιδί / Έξυπνοι τρόποι για να κάνεις το παιδί σου να διαβάσει!

Έξυπνοι τρόποι για να κάνεις το παιδί σου να διαβάσει!

Δυσκολεύεσαι να κάνεις το παιδί σου να διαβάσει; Μπορεί για εμάς να είναι αυτονόητο πως τα καθήκοντα είναι μέρος της καθημερινής ζωής, όμως, ορισμένα παιδιά του δημοτικού σχολείου έχουν άλλη στάση απέναντι στα μαθήματά τους. Προσπαθήστε για μια εβδομάδα να πάτε πέρα από τα συνηθισμένα, με νέους τρόπους, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει τον έλεγχο των αρμοδιοτήτων του.

Γράφει η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Despoina donta

Επιμερίστε το πρόβλημα

Βοηθήστε το παιδί να σκεφτεί και να σχεδιάσει εκ των προτέρων πώς να ενεργήσει, ώστε να μην στρεσάρεται μπροστά σε μια δύσκολη άσκηση ή σε μεγάλο όγκο δουλειάς. Ωθήστε το να σπάσει σε μικρότερα μέρη τη δουλειά που καλείται να ολοκληρώσει βάζοντας χρονόμετρο ή οργανώνοντάς την με ένα ημερολόγιο.

Το άγχος δεν βοηθά

Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε, πέρα από τα παιδιά, και τους ίδιους τους τούς γονείς αγχωμένους ύστερα από αρκετές ώρες μελέτης. Τότε, επειδή η ψυχραιμία σας θα έχει υποχωρήσει μπροστά στον θυμό και τα νεύρα, το παιδί σας θα έχει να θυμάται μόνο τις έντονες αντιδράσεις σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να παραμείνετε ενθαρρυντικοί.

paidi diabasma2

Μην πείτε: «Μα καλά, ακόμα δεν έχεις τελειώσει; Τεμπελιάζεις τόσες ώρες;»

Πείτε: «Βλέπω πόσο αγχωμένος είσαι, αλλά θα ηρεμήσεις μόλις ξεκινήσεις να γράφεις. Συμβαίνει και σε μένα να χρονοτριβώ με κάποιες δουλειές, διότι είμαι αγχωμένος. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις έτσι, ας το συζητήσουμε, ώστε να φτιάξουμε από κοινού ένα πρόγραμμα.»

Μην βάζετε ταμπέλες!

Τα παιδιά πιστεύουν τους γονείς τους. Έτσι, αν πείτε «Είσαι τεμπέλης», θα τον ωθήσετε να είναι τεμπέλης για να σας επιβεβαιώσει. Αντίθετα, μπορείτε να το δείτε σαν ένα πρόβλημα που μπορείτε να λύσετε μαζί. Ίσως τις πρώτες φορές να μη λειτουργήσει, αλλά θα έχετε διδάξει στο παιδί σας πως τα εμπόδια ξεπερνιούνται, και πως, έχοντας επίγνωση των συναισθημάτων του, θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής.

Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός- MA Special Educational Needs
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και διάβασμα: 5 tips για να διευκολύνετε τη μελέτη του στο σπίτι!

4 τρόποι για να κάνεις το διάβασμα για την εξεταστική πιο… διασκεδαστικό!

7 «χρυσοί» κανόνες για να αυξήσεις τη συγκέντρωση στο διάβασμά σου!

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X