Ευθύνονται τα αντισυλληπτικά για τα κιλά που έχω πάρει;

Μολονότι το χάπι της αντισύλληψης και γενικότερα οι μέθοδοι της αντισύλληψης είνα ευρέως γνωστές και διαδεδομένες εδώ και αρκετές δεκαετίες, ακόμα υπάρχουν ορισμένες απορίες που αγγίζουν το όριο του… μύθου, αναφορικά με το «χάπι».

Φταίνε τα αντισυλληπτικά για τα περιττά κιλά;

Ένας από τους μύθους αυτούς που κυκλοφορούν είναι και το ότι το χάπι σε κάνει να παίρνεις βάρος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, άσχετα εάν συμπτωματικά πολλές γυναίκες έχουν παρατηρήσει αύξηση του σωματικού τους βάρους κατά τη διάρκεια λήψης του χαπιού της αντισύλληψης. Και τούτο, γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες τα συμπεράσματα των οποίων να επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία.

Αυτό που συμβαίνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι η κατακράτηση υγρών σε γυναίκες που παίρνουν χάπι που να περιέχει οιστρογόνα. Αυτό που μάλλον θα έχεις παρατηρήσει είναι οι πέραν του φυσιολογικού επισκέψεις στην τουαλέτα.

Δεν κάνει τα παίρνεις αντισυλληπτικά για μεγάλο διάστημα

Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες παρενέργειες από τη χρόνια λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Μάλιστα, το σώμα και ο οργανισμός μια υγιούς γυναίκας, κόβοντας το χάπι, μέσα σε τρεις περίπου μήνες επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι, εάν είστε από τις γυναίκες που πριν το χάπι είχαν άσχημες ή βαριές περιόδους, αυτές θα επανέλθουν σχεδόν αμέσως με το που σταματήσετε την αντισύλληψη.

Όταν μια γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά, θα σταματήσει να της έρχεται περίοδος, λόγω του ότι η επένδυση της μήτρας είναι αρκετά λεπτή, λόγω των ορμονών που περιέχονται σε αυτά. Εφόσον τα τοιχώματα της μήτρας δεν αυξηθούν σε όγκο λόγω των ορμονών, δεν είναι απαραίτητο να έχεις περίοδο κάθε μήνα. Με το που θα κόψει το χάπι, η περίοδός της θα επανέλθει.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με τα αντισυλληπτικά;

Το αντισυλληπτικό χάπι συμβάλλει, σύμφωνα με τους ειδικούς, και στην αντιμετώπιση της ακμής, αλλά και στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της περιόδου. Επίσης, συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, της προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής, αλλά και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αντισυλληπτικά χάπια: Πότε πρέπει να τα πάρεις και πώς σε βοηθάνε;

Παίρνω αντισυλληπτικά και ξέχασα να πάρω χάπι μια μέρα. Πόσες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης;

«Ύστερα από αποβολή ξεκίνησα αντισυλληπτικά, αλλά μου ήρθε περίοδος. Τι μου συμβαίνει»;

 

Σχετικά άρθρα