Έκανα απονεύρωση, αλλά με πονάει και το διπλανό δόντι. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Έχω πάθει ένα κρυολόγημα και επίσης πονάει και το δόντι μου το οποίο κάνω απονεύρωση και είμαστε και σε πολύ καλό στάδιο καθώς δεν με έχει πονέσει ποτέ. Όμως χθες το πρωί που ξύπνησα και ήμουν μπουκωμένη άρχισε να πονάει και το δόντι μου μαζί με το δίπλα δόντι. Είναι κάτι σοβαρό, να ανησυχήσω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Αγνή Γιακουμή DDS, MSc Γναθολόγος-Οδοντίατρος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εφόσον σας παρακολουθεί οδοντίατρος κι όλα βαίνουν καλώς με το δόντι σας, κρίνεται σκόπιμο να προβείτε σε ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι παρουσιάζετε συμπτώματα λοίμωξης της ανώτερης  αεροφόρου οδού, πολύ πιθανόν να έχετε ιγμορίτιδα, της οποίας ο πόνος ομοιάζει με οδονταλγία, καθώς το ιγμόρειο άνδρο έχει κοινή νεύρωση (2ος κλάδος του τριδύμου) με τα υποκείμενα δόντια (άνω γομφίοι και προγόμφιοι).

Χαρακτηριστικά, σε ενδεχόμενη φλεγμονή των αεροφόρων αυτών των κοιλοτήτων (κόλπων) του κρανίου, όταν σκύβετε το κεφάλι σαν να θέλετε να δέσετε τα κορδόνια από το παπούτσι σας, νιώθετε ένα δυσάρεστο αίσθημα πληρότητας-βάρους στο πρόσωπό σας.

Μια πανοραμική ακτινογραφία των γνάθων μπορεί αποκαλύψει την πιθανή παθολογία των ιγμορείων.

Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που εσφαλμένα έχουν προχωρήσει στην εξαγωγή ή ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) των προαναφερθέντων δοντιών ορισμένοι οδοντίατροι, χωρίς να έχουν λάβει υπόψη στη διαφορική τους διάγνωση την ιγμορίτιδα.
Η σωστή λήψη ιστορικού και τα χαρακτηριστικά του πόνου του ασθενούς, συνδυασμένα με τον κατάλληλο κλινικό κι ακτινολογικό έλεγχο είναι αυτά που θα οδηγήσουν στη σωστή διάγνωση.
Αγνή Γιακουμή, DDS, MSc

Οδοντίατρος-Γναθολόγος

Κλινική εξειδίκευση στην Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου, Κροταφογναθικών Διαταραχών και Άπνοιας Ύπνου

τηλ. επικ. : 2107014376

gnathologos.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πόνος στο πρόσωπο: Πού οφείλεται και γιατί μπορεί να γίνει αφόρητος;

Ποιo είναι το πιο ισχυρό παυσίπονο για τον πονόδοντο;

Φρονιμίτες: Είναι καλό να τους βγάλω ή όχι;

Σχετικά άρθρα