Ποιοι είναι οι 4 διατροφικοί… θησαυροί της θάλασσας;

Προερχόμενα όλα από το θαλάσσιο περιβάλλον, τα οστρακοειδή και τα οστρακόδερμα έχουν μεγάλες ομοιότητες στη διατροφική τους αξία, που τα καθιστά τους απόλυτους συμμάχους σου στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά και να αδυνατίσεις.

Με μέσο όρο περιεκτικότητας 60 έως 110 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και επίπεδο λιπιδίων από 0,5 έως 2%, ανάλογα με το προϊόν, την αλιευτική περιοχή και την εποχή, τα θαλασσινά αυτά είναι λιγότερο θερμιδικά  από τα περισσότερα ψάρια.

Ένα άλλο πλεονέκτημά τους είναι η συμβολή τους στη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού και την υγεία μας, καθώς όλα περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο.

Είναι επίσης πηγή ψευδάργυρου και σελήνιου, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και ιωδίου, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, βοηθώντας στη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών.

Γαρίδες

Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες είναι υψηλή (από 22 έως 27 g ανά 100 g μαγειρεμένου κρέατος), υψηλότερη από αυτή των περισσότερων ψαριών και κρέατος, για μόνο 1 g λιπιδίων. Περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία (ποικίλες αναλογίες ανάλογα με το είδος). Σημείωση: είναι ένα από τα πλουσιότερα θαλασσινά σε χοληστερόλη και αλάτι.

Καβούρια

Η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες τα καθιστά έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό. Συγκεκριμένα περιέχουν: 95 θερμίδες, 18 έως 20 g πρωτεΐνης και 1 έως 3 g λίπους ανά 100 g σάρκας. Όλες οι ποικιλίες περιέχουν μεταλλικά στοιχεία: σίδηρο (1mg / 100g), ψευδάργυρο (2mg), χαλκό (2mg) και βιταμίνη Β12 (3,6mg).

Καραβίδα

Έχει μια λεπτή γεύση και εμφανίζει σημαντικότατα διατροφικά οφέλη, όπως και ο αστακός: Ειδικότερα, 100 γραμμάρια σάρκας παρέχουν 90 θερμίδες, 17 γραμμάρια πρωτεΐνης, 2 γραμμάρια λίπους και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Διακρίνεται ιδιαίτερα από την υψηλή περιεκτικότητά του σε ιώδιο (390 mg).

Στρείδια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στρείδια είναι μια μικρή θρεπτική βόμβα! Ήδη περιέχει μόνο 66 θερμίδες και 2 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια. Πάνω απ’ όλα, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε σίδηρο (2 mg / 100 g, σχεδόν όσο η μπριζόλα), βιταμίνη Β12 (30 μg) και ψευδάργυρο (27 mg). Περιέχουν, επίσης, ασβέστιο (80 mg), μαγνήσιο (70 mg), κάλιο και σελήνιο.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα οφέλη και οι… παγίδες της νηστείας – Ποιες είναι οι ιδανικές συνταγές

Νηστεία: Ποια τα πλεονεκτήματα και πότε κινδυνεύουμε

 

Σχετικά άρθρα