Θέλει να γίνει πατέρας, αλλά εγώ δεν θέλω να γίνω μητέρα!

Είμαστε μαζί 8 χρόνια και ενώ είχαμε πει από την αρχή ότι δεν θα κάνουμε παιδί, τώρα άλλαξαν τα πράγματα. Ο σύντροφος μου θέλει να γίνει πατέρας. Είναι στην ηλικία των 32 και εγώ  43. Δεν ξέρω τι να κάνω. Τα οικονομικά μας δεν είναι καθόλου καλά και γενικότερα πάντα με φόβιζε η ευθύνη ενός  παιδιού. Τώρα πλέον με φοβίζει και η ηλικία μου. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω. Και μόνο στην ιδέα ενός παιδιού, ενός μικρού ανθρώπου, που θα είναι συνεχώς μαζί σου για τα υπόλοιπα 18 χρόνια τουλάχιστον, με φοβίζει και με τρομάζει.

Θα προτιμούσα να μην επωμιστώ όλο αυτό το βάρος, όλη αυτή την ευθύνη. Αλλά από την άλλη, νιώθω μεγάλες τύψεις για τον σύντροφό μου, που θέλει να το νιώσει όλο αυτό. Θέλει να γίνει πατέρας. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν ο ένας θέλει και ο άλλος όχι; Φυσικά, όταν το συζητάμε και του λέω ότι δεν θέλω γιατί είναι μεγάλη ευθύνη μου λέει: «Οκ. Τι να κάνω; Δεν μπορώ να σε πείσω με το ζόρι!», αλλά ταυτόχρονα βλέπω στα μάτια του τη θλίψη. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Είναι απολύτως σεβαστό να μην επιθυμείτε να γίνεται μητέρα. Όπως είναι απολύτως σεβαστό και να θέλει ο σύντροφος σας να αποκτήσει ένα παιδί. Οι ισορροπίες ενός ζευγαριού τραντάζονται αρκετά όταν οι επιθυμίες του ενός δε συμβαδίζουν με του άλλου. Είσαστε αρκετά χρόνια μαζί και υποθέτω αρκετά δεμένοι πια σαν ζευγάρι για να μπορείτε να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας.

Σαφέστατα τα παιδιά έχουν ευθύνες και θα υπάρξει ένα κομμάτι σας που δεν θα είναι τόσο ελεύθερο και ξέγνοιαστο πια. Όμως εδώ τα θέματα που τίθενται είναι δύο:

  • Το ένα κατά πόσον εσείς αν αποκτήσετε ένα παιδί, κάνοντας το χατίρι στο σύντροφο σας, θα μπορείτε να ανταποκριθείτε με αγάπη και με ψυχραιμία στα καθήκοντα σας ως γονιός τη στιγμή που η σκέψη και μόνο σας απωθεί και σας αγχώνει (άρα αυτό αφορά και το παιδί που θα έρθει στον κόσμο, όχι μόνο το τι θα γίνει στην σχέση σας) και
  • Δεύτερον το κατά πόσον αυτό δε θα αποτελέσει μία μοιραία στιγμή στη σχέση σας που μπορεί να φέρει το τέλος.

Αν ο σύντροφος σας επιμείνει και δεν αποδεχτεί το γεγονός ότι εσείς δε θέλετε να γίνετε μητέρα, τότε θα είναι πολύ πιθανόν να θελήσει να αναζητήσει μία άλλη σύντροφο που θα επιθυμεί το ίδιο με εκείνον για το παρόν και το μέλλον. Η πραγματικότητα σκληρή και η θέση σας αναμφισβήτητα δύσκολη. Πρέπει όμως να σκεφτείτε ότι όπως εσάς δε πρέπει κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να σας εξαναγκάσει να γίνεται μητέρα παρά τη θέληση σας, έτσι θα πρέπει κι εσείς σε αυτή τη περίπτωση να σεβαστείτε και να μην «καταπατήσετε» το δικαίωμα του συντρόφους σας, ίσως, να αναζητήσει μια άλλη σύντροφο που θα συμπίπτουν οι επιθυμίες τους στο θέμα παιδί.

Σκεφτείτε πολύ σοβαρά την όποια απόφαση, ειδικά αν θελήσετε να προχωρήσετε στην απόκτηση ενός παιδιού. Εφόσον δεν είναι κάτι που το επιθυμείτε, αν το αποφασίσετε θα πρέπει να είστε βαθιά συνειδητοποιημένη και να προσφέρετε στο παιδί σας αυτά που θα έχει ανάγκη από την μητέρα του όπως κάθε ισορροπημένο παιδί.

 

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εγκυμοσύνη: Η ευθύνη της δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τη μητέρα

Γονείς που είναι ακόμα «παιδιά»: Πώς να «μεγαλώσεις» όταν έχεις ήδη την ευθύνη ενός ανθρώπου;

Σχετικά άρθρα