Πώς αντιδρά το δέρμα μας στην αλλαγή του καιρού

Η φροντίδα και η προστασία του δέρματός μας για λόγους υγείας είναι πολύ σημαντική. Το καλοκαίρι βάζουμε αντηλιακό, τον χειμώνα διάφορες ενυδατικές κρέμες με απώτερο σκοπό και στόχο την αποτελεσματική προστασία του.

Τι έδειξε σχετική έρευνα

Μπορεί σαν διαδικασία να είναι κάτι σχετικά βαρετό, όμως η προστασία της επιδερμίδας μας είναι κάτι που δεν πρέπει να παραμελούμε, σύμφωνα και με τους ειδικούς. Μια ερευνητική ομάδα από την Κοπεγχάγη της Δανίας διενήργησε έρευνα σχετικά με τις αλλαγές που γίνονται στην κυτταρική σύσταση του δέρματός μας κατά τη διάρκεια των εποχών του χρόνου, ώστε να κατανοηθούν ακόμα βαθύτερα οι αιτίες και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση διάφορων δερματικών παθήσεων.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής εξετάστηκαν 80 γυναίκες, το δέρμα των οποίων έγινε αντικείμενο παρατήρησης σε επίπεδο κυτταρικής σύστασης, τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και του χειμώνα.

Αποδόμηση της πρωτεΐνης

Αυτό που παρατηρήθηκε κυρίως ήταν σταδιακή αποδόμηση της πρωτεΐνης, που αποτελεί την «ασπίδα» της επιδερμίδας μας απέναντι σε φθορές που έρχονται με τον χρόνο, αλλά και λόγω της ελλιπούς φροντίδας του. Τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το κόκκινο χρώμα στα μάγουλα όταν κάνει κρύο, αλλά και την έξαρση των εκζεμάτων ή της ροδόχρου ακμής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύσταση, αλλά και οι… αντιστάσεις του δέρματος επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εναλλαγές των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ειδικότερα, φάνηκε ότι τα κύτταρα συρρικνώνονται και αντιδρούν από την εναλλαγή των συνθηκών.

Αντηλιακό και τον χειμώνα

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και τον χειμώνα που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός, καλό θα είναι να βάζουμε αντηλιακό, για να προστατέψουμε το δέρμα μας.

Μάλιστα, η συνήθεια αυτή – λένε οι ειδικοί – μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά και για την περίπτωση εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, που εκδηλώνεται κυρίως από αλλοιώσεις στο DNA λόγω των υπεριωδών ακτινών.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος δέρματος: Μετρήστε τις ελιές στο χέρι σας για να δείτε αν κινδυνεύετε

Καρκίνος του δέρματος: Ποια μέρη του σώματος είναι πιο ευάλωτα;

Σχετικά άρθρα