5 τρόποι για να “χτίσετε” μια αρμονική σχέση με τα παιδιά σας!

Σε μια οικογένεια είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της. Ως γονείς είστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσετε να… χτίσετε μια αρμονική σχέση με τα παιδιά σας, που να βασίζεται στην κατανόηση και την ηρεμία! Αν μερικές φορές αυτό σας φαίνεται αδύνατο, υπάρχουν πέντε πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση και να φέρετε την ισορροπία και την οικογενειακή γαλήνη!

Η φυσική επαφή

Μην αμελείτε ποτέ την φυσική επαφή με τα παιδιά σας, ακόμα και αν εκείνα σιγά σιγά μεγαλώνουν και απομακρύνονται! Μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένα φιλί προτού φύγει για το σχολείο ή πριν πέσει για ύπνο είναι κάποιες χειρονομίες που πρέπει να βρίσκονται στην καθημερινότητα μας οικογένειας! Η τρυφερότητα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας όχι μόνο στο παιδί αλλά και στους γονείς!

Παιχνίδι

paidia goneis paizoun

Παίξτε με τα παιδιά σας, γελάστε μαζί τους, κάντε πλάκα! Είναι όμορφο να περνάτε καλά μαζί τους! Σας δίνουν κι εκείνα λίγο από τη θετική τους ενέργεια! Παράλληλα, την ώρα που διασκεδάζετε μαζί τους παράγονται οι ορμόνες της εγγύτητας και του “δεσίματος”: η οκυτοκίνη και η ενδορφίνη. Είναι πολύ χρήσιμες για να διατηρείτε ισχυρούς δεσμούς ως οικογένεια, ως ομάδα! Παράλληλα, όπως συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι, το παιχνίδι μπορεί να χρησιμεύσει ώστε να “δραματοποιηθούν” προβλήματα και συναισθήματα του παιδιού και να δοθούν λύσεις!

Κλείστε τα κινητά και τα τάμπλετ!

Όταν περνάτε χρόνο με το παιδί σας είναι καλό για όλους να είστε παρόντες 100% και να μην αποσπά τίποτε την προσοχή σας! Κλείστε ή βάλτε στο αθόρυβο το κινητό σας για να μην μπείτε στον πειρασμό να τσεκάρετε viber, messenger, mail ή άλλες εφαρμογές…

Τα συναισθήματα

Το παιδί μαθαίνει σιγά σιγά τον τρόπο να εκφράζει τα συναισθήματά του. Και δυστυχώς ή ευτυχώς εσείς είστε το παράδειγμα προς μίμηση… Προσπαθήστε, επομένως, να μείνετε ήρεμοι και να καταλάβετε τον φόβο και την ενόχληση που κρύβονται πίσω από τις κρίσεις θυμού του παιδιού σας! Μην “απαντήσετε” με θυμό γιατί έτσι χάνετε το… παιχνίδι! Δημιουργήστε έναν “χώρο ασφάλειας” με ένα κλίμα κατανόησης, ενσυναίσθησης και εμπιστοσύνης, ώστε το παιδί όταν έχει κάποιο θέμα που το απασχολεί να απευθύνεται σε σας.

thymwmeno paidi

 Ζήστε τη στιγμή – Δώστε χρόνο στο παιδί σας!

Κάθε στιγμή είναι μοναδική, περνάει και χάνεται! Γι’ αυτό είναι καλό όταν βρίσκεστε με το παιδί σας να το έχετε αυτό στο νου σας και να του δίνετε όλη την απαραίτητη προσοχή που χρειάζεται, ειδικά αν οι στιγμές σας μέσα στην ημέρα είναι λιγοστές! Βάλτε το στο πρόγραμμα, σαν μικρή οικογενειακή ιεροτελεστία, να κάθεστε όλοι μαζί το βράδυ και να συζητάτε το πώς περάσατε τη μέρα σας! Διατηρήστε αυτήν την… ιεροτελεστία όσα χρόνια μπορείτε, δίνοντας χώρο και χρόνο στο παιδί σας να εκφραστεί για τα προβλήματά του, ακόμα και όταν βρίσκεται στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας!

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχέση γονέων – παιδιών: Είστε οι ήρωές τους! Μην τα απογοητεύσετε!

Πώς οι λέξεις των γονέων μπορεί να πληγώσουν ένα παιδί;

10 πράγματα που μόνο οι μαμάδες ξέρουν για τα παιδιά τους!

Οι 10 φράσεις που δεν θα σταματήσω ποτέ να λέω στο παιδί μου!

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα