Είναι έρωτας ή φιλία αυτό που νιώθω για εκείνον;

Έρωτας ή φιλία; Πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές να τα ξεχωρίσεις! Κι ακόμα κι αν βρίσκεσαι μέσα στο Friendzone, είναι πολύ πιθανό κάποιος να περάσει τα όρια… Γιατί; Γιατί έρωτας και φιλία έχουν πολλά κοινά, μπορούν εύκολα να μπερδεύουν και να οδηγήσουν τη ζωή σου σε αδιέξοδες καταστάσεις! Δεν υπάρχει άλλωστε κανένα εγχειρίδιο που να τα ξεχωρίζει με σαφήνεια.

Η… φιλοσοφία της Friendzone

Αν βρίσκεσαι μέσα στη Friendzone εδώ και καιρό και δεν ξέρεις σε ποια πλευρά να στραφείς, δεν είναι δικό σου λάθος. Η απάντηση δεν είναι ποτέ ξεκάθαρη! Όλοι όσοι έχουν βρεθεί στη θέση σου αντιμετωπίζουν τα ίδια διλήμματα κι είναι μπερδεμένοι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Μου στέλνει πάνω από 5 μηνύματα την ημέρα; Ε είναι αγάπη. Μου ζητάει να βγούμε μαζί με τη φίλη μου την Ισμήνη; Α τότε, είναι φιλία. Με καλεί να φάμε μαζί το βράδυ; Ε τότε σίγουρα μ’ αγαπάει! Έχει κανονίσει τελικά και με όλη την υπόλοιπη παρέα; Τότε με βλέπει ξεκάθαρα φιλικά. Ένα… ατέλειωτο πινκ πονγκ!…

Η γραμμή είναι πολύ λεπτή

friendzone

Η Aurore Me Moing ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλος σε θεραπεία ζεύγους εξηγεί ότι τα “σύνορα ανάμεσα στον έρωτα και τη φιλία είναι πολύ δύσκολο να τα ορίσουμε”. Κι αυτό γιατί οι δυο σχέσεις, η φιλική και η ερωτική έχουν πολλές ομοιότητες. Άλλωστε δεν είναι μικρός ο αριθμός εκείνων που ερωτεύτηκαν τον φίλο τους ή τη φίλη τους…

Όπως διευκρινίζει η ειδικός, “η φιλία μπορεί να έχει ένα χαρακτήρα αποκλειστικότητας όπως ισχύει και στην ερωτική σχέση. Επίσης κεντρικό ρόλο και στις δυο περιπτώσεις παίζει η εμπιστοσύνη. Άλλα κοινά στοιχεία είναι: η στήριξη, η βοήθεια, η ενσυναίσθηση, η φροντίδα, η ανάγκη να περνάτε χρόνο μαζί και να μοιράζεστε ό,τι σας απασχολεί”.

Ποια είναι η μεγάλη τους διαφορά;

Αυτό που ξεχωρίζει την ερωτική από τη φιλική σχέση είναι η σεξουαλική έλξη. Σύμφωνα με έρευνες κοινωνιολόγων, έχει αποδειχθεί ότι η ερωτική έλξη ενεργοποιεί άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου από ό,τι η φιλική.

Αλλά τι συμβαίνει με τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί κι έχει σβήσει το πάθος, η ερωτική έλξη αλλά αγαπιούνται βαθιά κι αληθινά, ενώ στη σχέση τους κυριαρχεί η τρυφερότητα; Μια τέτοια σχέση δεν έχει πολλές διαφορές από μια στενή φιλική σχέση.

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από marieclaire.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Friendzone: Πώς να μετατρέψεις μια φιλία σε πραγματική ιστορία αγάπης;

Φιλία ή έρωτας; Πώς θα τα ξεχωρίσεις όταν μπερδεύονται στο μυαλό σου;

Μήπως το αγόρι σου είναι καλύτερος ως φίλος;

Έρωτας VS φιλία: Υπάρχουν διαφορετικά είδη αγάπης;

 

 

Σχετικά άρθρα