Γιατί τα παιδιά δεν θέλουν να κοιμούνται νωρίς το βράδυ;

Η διαδικασία του ύπνου ξεκινάει από τις 20.00 και ολοκληρώνεται στις 22.00; Άλλο ένα παραμύθι, άλλη μια αγκαλιά, άλλο ένα τραγούδι… Κι η ώρα περνάει και αντί εκείνο να κοιμάται κοντεύεις να αποκοιμηθείς εσύ! Γιατί τα παιδιά δεν θέλουν να κοιμούνται νωρίς το βράδυ; Οι ειδικοί απαντούν!

Του λείπουν οι γονείς του

«Όταν τα παιδιά είναι 2 και 3 ετών και οι γονείς τους εργάζονται όλη μέρα, η ώρα που επιστρέφουν στο σπίτι συμπίπτει και με την ώρα που εκείνα πρέπει να πέσουν για ύπνο», εξηγεί η παιδο-ψυχολόγος Florence Millot. Σύμφωνα με την ειδικό, για να πάει ένα μικρό παιδί για ύπνο πρέπει να του αφιερώσετε τουλάχιστον 20 λεπτά… αποκλειστικότητας! Χωρίς να ασχολείστε με το τηλέφωνό σας! Η ειδικός τονίζει: «πρέπει να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον για να το ηρεμήσετε και να αισθανθεί ότι είστε μαζί του». Όπως εξηγεί, είναι προτιμότερο να πέσει στο κρεβάτι 1 ώρα αργότερα για να μοιραστείτε λίγες οικογενειακές στιγμές μαζί του. Αν το βάλετε να κοιμηθεί νωρίς, είναι σίγουρο ότι θα ξυπνήσει τη νύχτα για να αναζητήσει τους γονείς του!

Η παιδίατρος Dr Catherine Gueguen αναφέρει στη lefigaro: «Πολλά παιδιά βλέπουν τον ύπνο ως ένα είδος εγκατάλειψης από τους γονείς τους, νομίζουν ότι οι γονείς τους θέλουν να τα ξεφορτωθούν, το βλέπουν όλο αυτό ως τιμωρία και αρνούνται να ξαπλώσουν». Όσο κουρασμένοι κι αν είστε, δώστε χρόνο στο παιδί σας για να νιώσει ότι αυτό δεν ισχύει!

Φοβάται

Το δωμάτιό του είναι γεμάτο παραμύθια με καλούς αλλά και κακούς. Στην τηλεόραση βλέπει παιδικά που μπορεί να μην είναι για την ηλικία του. Μάγισσες, λύκοι, δράκοι… Όλα αυτά προκαλούν φόβο σε ένα νήπιο κάτω των 5 ετών, που δεν μπορεί να… εκλογικεύσει τους φόβους του και μπερδεύει την πραγματικότητα με τη φαντασία! Όταν πέφτει για ύπνο είναι μόνο του με τον εαυτό του και… φοβάται! Μπορεί μάλιστα να βλέπει και εφιάλτες! Ωστόσο, αν έχει περάσει τα 5 και αρνείται συστηματικά κλαίγοντας να πέσει στο κρεβάτι του, τότε μπορεί να συντρέχουν σοβαρότεροι φόβοι και άγχη που πρέπει να αντιμετωπιστούν από ειδικό, όπως αναφέρει η Florence Millot.

Βαθύτερα άγχη

Η άρνηση του ύπνου από το παιδί μπορεί να έχει τις ρίζες της στον τρόπο σύλληψής του, στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή της γέννας. Αν συνέβη κάποια επιπλοκή που κράτησε τη μητέρα πολύ στενά δεμένη με το μικρό της τόσο όταν ήταν στην κοιλιά της όσο και τους πρώτους μήνες της ζωής του, αυτή η… υπερπροστασία της μάνας δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό με το παιδί που είναι δύσκολο να “κοπεί” ακόμα και 2 και 3 χρόνια μετά τη γέννησή του!
Άγχη μπορούν να προκαλέσουν και αλλαγές που συμβαίνουν στο σπίτι: ένταση μεταξύ των γονέων για εργασιακά και οικονομικά προβλήματα, η έλευση ενός δεύτερου παιδιού… Το παιδί αρνείται να κοιμηθεί γιατί του δημιουργείται μια ανησυχία από την όλη ατμόσφαιρα και δεν θέλει να χάσει και πληροφορίες από τα όσα συμβαίνουν γύρω του!

Τι να κάνετε για να κοιμάται νωρίς το παιδί σας!

Για να μπορεί να κοιμηθεί το παιδί σας γύρω στις 20.30, μάθετέ το σιγά σιγά να ακούει το σώμα του. Η παιδίατρος Catherine Gueguen συμβουλεύει τους γονείς να εξηγήσουν στο παιδί ποια είναι τα σημάδια ότι νυστάζει και ότι εκείνα εμφανίζονται όταν έχει έρθει η ώρα να πάει για ύπνο! Είναι δώρον άδωρον να φωνάζετε “στο κρεβάτι τώρα” όταν εκείνο δεν νυστάζει και δεν αισθάνεται ότι θέλει να κοιμηθεί…

Ν.Κ.
Με πληροφορίες από madame.lefigaro.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παιδί μου δεν κοιμάται τα βράδια: Πρακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου

«Μα γιατί δεν κοιμάται;» 20 λόγοι που το αγγελούδι δεν πάει για νάνι

Κούνια ή κανονικό κρεβάτι; Μήπως ήρθε η ώρα να κοιμάται σαν μεγάλο παιδί;

 

 

Σχετικά άρθρα