Τα δύσκολα της συγκατοίκησης: Πώς θα αντιμετωπίσετε τις εντάσεις;

Είμαι σε σχέση εδώ και 4 μήνες με έναν άντρα 48 ετών συνταξιούχο ναυτικό. Τον γνώρισα από κοινούς γνωστούς. Δεν τον ερωτεύτηκα καθόλου. Αποφάσισα όμως να δοκιμάσω τη συγκατοίκηση μαζί του επειδή είναι καλός άνθρωπος και δίνει αξία στη σχέση. Με εκτιμάει και με νοιάζεται όπως μου λέει. Αυτός μου λέει πως με θέλει. Με φροντίζει και θέλει να είμαστε μαζί και να προχωρήσουμε σε κάτι πιο σοβαρό.

Στην αρχή της γνωριμίας μας δεν είχε πρόβλημα με το σκύλο μου (έχω ένα σκύλο 6 χρόνια) μέσα στο σπίτι και τον αγαπώ πολύ. Στο σπίτι του όμως γκρινιάζει για το σκυλάκι μου και το σιχαίνεται ενώ ΔΕΝ είχε δείξει αυτά τα σημάδια από την αρχή. Επίσης, έχει έντονο το θέμα της ιδιοκτησίας… Κοιτάει μήπως χαλάσω τίποτα στο σπίτι του κτλ.

Παραδέχεται πως όντως μου είχε δείξει άλλο χαρακτήρα στην αρχή, γιατί ένιωθε μόνος και δεν ήθελε να με χάσει…Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχω χάσει το ερωτικό μου ενδιαφέρον… Δε θέλω σεξουαλική επαφή… Στην αρχή νόμιζα ότι θα ξεπερνούσα το γεγονός ότι δεν ήμουν ερωτευμένη μαζί του… Γενικά όμως δεν θεωρώ ότι έχω χημεία μαζί του…

Σκέφτομαι να μετακομίσω πάλι αλλά τώρα ξενοίκιασα το σπίτι μου και φτου και από την αρχή. Σκέπτομαι επίσης ότι δε θα βρω κάτι αξιόλογο στην ηλικία μου, ένα άτομο με αξίες, και ο χρόνος για παιδί τελειώνει. Νιώθω εγκλωβισμένη. Ενώ τον νοιάζομαι δεν τον βλέπω ερωτικά… Να δώσω χρόνο;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Η αλήθεια είναι ότι στη δική σας περιγραφή δίνετε την εικόνα ενός άντρα που έχει θετικά χαρακτηριστικά. Σας θέλει, σας φροντίζει και βλέπει το μέλλον του μαζί σας, κάτι που τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα «παιδί» μοιάζει να σας ενδιαφέρει και εσάς.

Όλα τα ζευγάρια, ασχέτως του έρωτα ή όχι, έχουν κάποια στοιχεία που δεν είναι συμβατά, δεν είναι λοιπόν παράλογο σε κάποια πράγματα να έχετε διαφορετικές απόψεις. Θα κάνω μια υπόθεση και θα συμπεράνω ότι και οι δυο σας είχατε καιρό να συγκατοικήσετε με κάποιο σύντροφο. Αυτό είναι κάτι που καθιστά και τους δυο σας «παράξενους» που σημαίνει ότι και οι δύο είχατε την ατομικότητα σας και την ελευθερία κινήσεων να διαμορφώσετε όπως θέλετε τον χώρο σας, συμπεριλαμβανομένου και των όποιων άλλων συγκατοίκων, δηλαδή το σκύλο σας.

Εσείς αγαπάτε το σκυλί σας και σας ενοχλεί που εκείνος δε το αγαπά και το σιχαίνεται, όπως λέτε, εκείνος από την άλλη φοβάται ότι μπορεί να κάνετε κάποια ζημιά στο σπίτι καθώς τα αντικείμενα που έχει αποκτήσει ανά τα χρόνια είναι η δική του παρέα και νιώθει πολύ κτητικά απέναντι τους.

Τα δύο αυτά δεδομένα δεν αφορούν τη σχέση σας δομικά. Είστε με έναν άνθρωπο που μοιάζει απέναντι σας να έχει καλές προθέσεις και φροντίδα να προσφέρει. Αντίστοιχα κι εσείς αναγνωρίζετε τις αξίες του και το πώς σας φέρεται.

Πώς θα ξεπεράσετε τις δυσκολίες;

Αν επιθυμείτε να προσπαθήσετε για αυτή τη σχέση τότε θα πρέπει να κάνετε μία κουβέντα με τον σύντροφο σας και να αντιμετωπίσετε τις διαφορές σας. Να συζητήσετε δηλαδή για το γεγονός ότι κι οι δύο έρχεστε από μία άλλη φάση ζωής που ήσασταν μόνοι και λογικό είναι να έχετε συνηθίσει στην ανεξαρτησία σας αλλά αν θέλετε να λειτουργήσει αυτή η σχέση και η συγκατοίκηση θα πρέπει να γεφυρώσετε τις διαφορές σας, να είστε ανοιχτοί με ό,τι σας ενοχλεί ο ένας στον άλλο και να δείτε πώς μπορείτε να συναντήσετε ο ένας τον άλλον στη μέση για να βρεθεί η χρυσή τομή.

Επίσης, σημαντικό είναι να κουβεντιάσετε στο ότι συγκατοίκηση σημαίνει ότι ζούμε στο σπίτι που αποφασίσαμε από κοινού να είναι σπίτι μας και ότι ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκει και οι δύο έχετε την ανάγκη να αισθάνονται άνετα μέσα σε αυτό. Η συγκατοίκηση ήρθε σχετικά σύντομα στην γνωριμία σας, όμως τώρα που είστε ακόμα στην αρχή είναι σημαντικό να θέσετε τις βάσεις.

Όσο για το σεξουαλικό κομμάτι πιστεύω ότι αν εξομαλυνθούν οι μεταξύ σας διαφωνίες ίσως και αυτό να αναζωπυρωθεί καθώς θα εκτιμήσετε σε εκείνον την προσπάθεια και την αλλαγή. Αν όμως εξαρχής δεν θέλατε και δεν επιθυμούσατε σεξουαλικές σχέσεις μαζί του τότε σίγουρα αυτό πρέπει να σας προβληματίσει για το παρόν αλλά και το βαθύτερο μέλλον.

Μη ξεχνάτε ότι όσο εκείνος άλλο τόσο και εσείς θα πρέπει να ακούσετε τι έχει να σας πει και να το σκεφτείτε σοβαρά πριν πάρετε την όποια απόφαση.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συγκατοίκηση: «Ο σύντροφός μου δεν νιώθει έτοιμος, εγώ όμως το έχω ανάγκη».

Συγκατοίκηση, τι γίνεται μετά;

Συγκατοίκηση: Πώς επηρεάζει τη σχέση και το σεξ

Συγκατοίκηση: 8 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Σχετικά άρθρα