Αρχική / Παιδί / Η κόρη μου είναι 2 ετών και δεν μιλάει καθαρά. Χρειάζεται λογοθεραπεία;
mama paidi

Η 29χρονη Ηλιάνα ρωτά

Η κόρη μου είναι 2 ετών και δεν μιλάει καθαρά. Χρειάζεται λογοθεραπεία;

Έχω μια κόρη 28 μηνών η οποία δεν μιλάει καθαρά ! Λέει τα πάντα ότι και να της πω το επαναλαμβάνει , κάνει προτάσεις μέχρι και τέσσερις λέξεις αλλά δεν λέει ολοκληρωμένες τις περισσότερες λέξεις και δεν λέει και κάποια σύμφωνα!

Πχ μπορεί να πει «ατα είναι Μπέμπα παπούτσα»: Αυτά είναι της Μπέμπας τα παπούτσια.

Επίσης, κόβει τις λέξεις πχ «άνω» (πάνω),» άνιο» (μπάνιο), «όνι» (μπαλόνι), «άλα» (μπάλα) κλπ! Παράλληλα, κάνει ερωτήσεις, χωρίς τέλεια σύνταξη: «πού είναι μπαμπά»;

Κατά τα άλλα, εκτελεί εντολές, είναι έξυπνη! Ξέρει να μετράει αν και μπερδεύεται κάποιες φορές μέχρι το 10, αναγνωρίζει 3-4 χρώματα! Απλά έχει μια δυσκολία στην άρθρωση! Δεν λέει καθόλου το κάπα!

Πρέπει να κάνει λογοθεραπεία από τώρα η να περιμένουμε; Θα ξεκινήσει και παιδικό σε λίγο καιρό πιστεύετε πως θα την βοηθήσει;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Αγαπητή αναγνώστρια,
Σε ευχαριστούμε για το ερώτημά σου. Στην περίπτωση του παιδιού σου μιλάμε για ένα μικρό ακόμη παιδί. Ωστόσο, θα σου πρότεινα να κάνεις μια λογοθεραπευτική αξιολόγηση προκειμένου να εξεταστούν σφαιρικά πολλοί τομείς. Για παράδειγμα, αναφέρεις ότι το παιδί σου επαναλαμβάνει ό,τι και να του πεις. Είναι μια χαρά αν σχηματίζει πρόταση μόνο του αλλά εδώ θα πρέπει να εξεταστεί αν μιλάει επειδή σε μιμείται  κατανοώντας όσα λες ή αν ηχολαλεί.
Επίσης, χρειάζεται να αξιολογήσει η θεραπεύτρια τις αρθρωτικές του δυσκολίες και το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια  αδυναμία στην διαδοχοκίνηση, δηλαδή στην άρθρωση των ήχων στη σειρά, του ενός μετά τον άλλον. Να ελέγξει σε ποια θέση (Αρχική, μεσαία) δυσκολεύεται να πει  ήχους και ποιους.  Για παράδειγμα, μας είπες ότι ξέρει να λέει «μπέμπα » αλλά δεν λέει «μπάνιο » γιατί παραλείπει σε αυτή τη λέξη το «μπ».
Ο παιδικός σταθμός σίγουρα θα βοηθήσει, όπως και το να μη μιλάτε «μωρουδίστικα» στο παιδί. Να εκφράζεστε κανονικά σαν να απευθύνεστε σε ενήλικα. Η αξιολόγηση, τέλος, θα βοηθήσει και εσάς να πάρετε κατευθύνσεις και να ελέγξετε την ανησυχία σας.
Δέσποινα Δοντά 
Ειδική Παιδαγωγός
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η 4χρονη εγγονή μου δεν προφέρει καλά το «ρ». Να ανησυχήσω;

Λογοθεραπεία: Όταν το παιδί δεν προφέρει σωστά κάποια γράμματα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X