Πόσοι τύποι υπογλυκαιμίας υπάρχουν και ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος!

Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν και μειώνονται, τότε προκύπτει το φαινόμενο της υπογλυκαιμίας με τα βασικά της συμπτώματα, τα οποία θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις η υπογλυκαιμία υφίσταται και σαν πάθηση, αλλά πρόκειται για μια πιο σπάνια περίπτωση.

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που συχνότερα ευθύνονται για την εκδήλωση της υπογλυκαιμίας; Εμπλέκεται απαραίτητα ο διαβήτης στην περίπτωση αυτή;

Τι σημαίνει υπογλυκαιμία;

Ο όρος υπογλυκαιμία αναφέρεται σε μείωση του σακχάρου στο αίμα (κάτω από 4 mmol / λίτρο), η οποία συνήθως εμφανίζεται με άδειο στομάχι. Παρ ‘όλα αυτά, μπορεί να εμφανιστεί υπογλυκαιμία μετά από γεύμα ή κατά λάθος, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

Γενικά, το πρόβλημα που προκαλεί την υπογλυκαιμία σχετίζεται με την ινσουλίνη, την ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι υπογλυκαιμίας:

  • αντιδραστική υπογλυκαιμία
  • οργανική υπογλυκαιμία
  • τυχαία υπογλυκαιμία

Πού οφείλεται η υπογλυκαιμία;

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία ή υπογλυκαιμία αντίδρασης είναι τυπικά μια διαταραχή λόγω της έλλειψης έκκρισης ινσουλίνης, ιδιαίτερα μετά από τα γεύματα. Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από τους άνδρες και συνήθως εμφανίζονται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι. Η παρουσία πεπτικού έλκους μπορεί επίσης να εξηγήσει μια υπογλυκαιμία αντίδρασης, γνωρίζοντας ότι μερικές εμφανίζονται χωρίς προφανή λόγο.

Από την πλευρά της, η οργανική υπογλυκαιμία είναι μια πραγματική παθολογία: το ινσουλινώμα (όγκος στο πάγκρεας). Πιο συνηθισμένο σε άτομα άνω των 60 ετών, οφείλεται στο γεγονός ότι η έκκριση ινσουλίνης είναι αναρχική, ανεξάρτητα από το σάκχαρο του αίματος, και εμποδίζει την παραγωγή ζάχαρης στο ήπαρ.

Όσον αφορά την τυχαία υπογλυκαιμία, επηρεάζει κυρίως τους διαβητικούς που λαμβάνουν υπογλυκαιμική αγωγή (σε περίπτωση σφάλματος) ή φάρμακα όπως τα σουλφοναμίδια που εμποδίζουν την παραγωγή ινσουλίνης. Αυτός ο τύπος της υπογλυκαιμίας συναντάται, επίσης, σε άτομα που καταναλώνουν υπερβολικό αλκοόλ, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή σακχάρου στο συκώτι.

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας

Κλασικά, τα συμπτώματα που παρατηρούνται σε περίπτωση υπογλυκαιμίας είναι τα εξής: αίσθημα του φόβου, υπερ-εφίδρωση, μυρμήγκιασμα, ίλιγγος και επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού (παλλινώσεις). Αυτά τα συμπτώματα αντανακλούν έλλειψη ζάχαρης Αυτό συνοδεύεται από δυσφορία, αδυναμία (έλλειψη δύναμης) και μεγάλη πείνα.

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση και ιδιαίτερα η κατανάλωση ζάχαρης είναι αρκετή για να ανακουφίσει την ενόχληση. Σημειώνεται ότι η υπογλυκαιμία της αντίδρασης εμφανίζεται κυρίως μέσα σε τρεις ώρες από τη σίτιση και όσο υψηλότερη είναι η κατανάλωση ζάχαρης, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα.

Η οργανική υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, ακόμα και αν είναι συχνότερη με άδειο στομάχι. Όσον αφορά την τυχαία υπογλυκαιμία, χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως ναυτία, σοβαρή κόπωση που προκαλεί υπνηλία, αποπροσανατολισμό ή απώλεια συγκέντρωσης. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτός ο τύπος υπογλυκαιμίας, αν και σχετικά συχνός, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κώμα.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα