Υπ. Εξωτερικών: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Ερντογάν»

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν ότι η Άγκυρα στέλνει τα μαχητικά της αεροσκάφη στο Αιγαίο επειδή πετούν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη!

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι δεν χωρά συμψηφισμός μεταξύ των πτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και των αποστολών που αναλαμβάνουν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής αναχαιτίζοντας τα τουρκικά F-16 που εισβάλλουν στο FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια, δημιουργώντας θέματα για την ασφάλεια πτήσεων και των πολιτικών αεροσκαφών.

Διαβάστε την ανακοίνωση με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στον Ερντογάν:

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

«Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο»

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

Ερντογάν: «Η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τους S-300»

Θυμίζουμε ότι σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Ηaberturk o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε η Τουρκία να παραλάβει τους S-400 και να μην τα ενεργοποιήσει »όπως έχει κάνει η Ελλάδα με τους S-300».

O Τούρκος πρόεδρος, αφού απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, υποστήριξε πως η Ελλάδα αν είναι απαραίτητο θα ενεργοποιήσει τους S-300 και αναφέρθηκε στις πτήσεις μαχητικών στο Αιγαίο῎.

«Μα σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσουν! Όταν κάπου κάπου τα αεροσκάφη μας απογειωθούν στο Αιγαίο βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας τότε λένε ‘’γιατί τα απογειώσατε»! Τι σημαίνει δηλαδή; Αυτά είναι τουριστικά αεροπλάνα. Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Aς δέσουμε τον γάϊδαρο μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός!», δήλωσε ο Ερντογάν.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν για τις πτήσεις μαχητικών στο Αιγαίο

 

Σχετικά άρθρα