Brenton Tarrant: Ο μακελάρης που μετέδωσε live τη δολοφονία 49 ατόμων και “διεκδικεί” το… Νόμπελ Ειρήνης!

Σοκ στην παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία που στοίχισε τη ζωή ήδη σε 49 άτομα ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες! Μηνύματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζονται από πολλούς ηγέτες κρατών, ενώ τα βίντεο με μαρτυρίες των επιζώντων προκαλούν αποτροπιασμό! Ο βασικός δράστης είναι μόλις 28 ετών και ονομάζεται Brenton Tarrant. Μάλιστα, σχεδίαζε την επίθεσή του εδώ και δυο ολόκληρα χρόνια!

Σήμερα το πρωί ο Μπρέντον Τάραντ οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και πλέον τελεί υπό κράτηση μέχρι τις 5 Απριλίου που η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς. Δεν ζήτησε να βγει έξω με εγγύηση ενώ φαινόταν ήρεμος.

brenton tarrant
Πηγή: ΑΠΕ

Εργαζόταν ως γυμναστής!

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ  γεννήθηκε στην Αυστραλία, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον. Συγκεκριμένα, κατάγεται από την πόλη Γκράφτον, με πληθυσμό περίπου 19.000 κατοίκων, της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με το ABC, ο 28χρονος Τάραντ δούλευε ως personal trainer σε γυμναστήριο της πόλης Γκράφτον από το 2009 μέχρι το 2011 και μετά ταξίδεψε σε Ασία και Ευρώπη.

Μέρος του εισοδήματός του προερχόταν από το «Bitconnect», ένα κρυπτονόμισμα παρόμοιο τoυ Bitcoin, ενώ η εργοδότης του στο γυμναστήριο τον περιγράφει ως έναν «πολύ αφοσιωμένο γυμναστή» και ως κάποιον που φαινόταν να μην ενδιαφέρεται για τα όπλα. «Πιστεύω πως κάτι τον έκανε να αλλάξει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του», δήλωσε στο ABC, η μάνατζερ του γυμναστηρίου Τρέισι Γκρέι.

Ο πατέρας του Μπρέντον Τάραντ, Ρόντνεϊ, ήταν αθλητής και πέθανε το 2010 σε ηλικία μόλις 49 ετών από καρκίνο. Η μητέρα του και η αδερφή του ζουν ακόμα στη Νέα Ζηλανδία.

Το αντιμεταταναστευτικό μανιφέστο του στο Τwitter!

Ο Τάραντ είναι ο συντάκτης ενός αντιμεταναστευτικού μανιφέστου υπό τον τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση», το οποίο σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, μαίνεται κατά της εθνικιστικής γενοκτονίας και προτρέπει σε «μία ατμόσφαιρα φόβου» κατά των μουσουλμάνων. Εκεί αυτοπροσδιορίζεται ως «εξτρεμιστής, δεξιός και βίαιος τρομοκράτης», χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως εθνικιστή και φασίστα.

Το εν λόγω μανιφέστο, ανήρτησε ο ίδιος ο Τάραντ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος έχει απενεργοποιηθεί.

tarrant twitter

«Έμπνευση» από τον Μπρέιβικ

Επίσης, αναφέρει ότι άντλησε «έμπνευση» από άλλους σκοπευτές όπως ο Άντερς Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 άτομα στο Όσλο της Νορβηγίας το 2011: «Στηρίζω πολλούς από αυτούς που αντιτέθηκαν κατά της εθνοτικής και πολιτιστικής γενοκτονίας. Τους Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne και άλλους…»

Σε ένα άλλο σημείο γράφει: «Δεν περιμένω απλώς να ελευθερωθώ, αλλά περιμένω και ένα Νόμπελ Ειρήνης. Όπως απονεμήθηκε στον τρομοκράτη Νέλσον Μαντέλα κάποτε, όταν οι δικοί του άνθρωποι νίκησαν και πήραν την εξουσία. Περιμένω να ελευθερωθώ σε 27 χρόνια από τη φυλάκιση μου, τόσα χρόνια όσα φυλακίστηκε και ο Μαντέλα, για το ίδιο έγκλημα».

“Αποφάσισα να πάρω θέση για να εξασφαλίσω ένα μέλλον για τον λαό μου”

Ο ίδιος αυτοαποκαλείται ως «Ευρωπαίος» και όχι Αυστραλός και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μεγάλωσε σε μια «εργατική οικογένεια χαμηλού εισοδήματος».

Γράφει ότι η γλώσσα, η κουλτούρα, οι πολιτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις του καθώς και η ταυτότητά του είναι όλες ευρωπαϊκές και «το σημαντικότερο: το αίμα μου είναι ευρωπαϊκό».

«Είμαι ένας συνηθισμένος λευκός άνδρας, από μια συνηθισμένη οικογένεια, που αποφάσισα να πάρω θέση προκειμένου να εξασφαλίσω ένα μέλλον για το λαό μου. Οι γονείς μου είναι σκωτσέζικης, ιρλανδικής και αγγλικής καταγωγής. Είχα μια συνηθισμένη παιδική ηλικία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», αναφέρεται στο κείμενό του.

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι σχεδίαζε την επίθεσή του εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα αναφέρει πως η Νέα Ζηλανδία δεν ήταν η αρχική του επιλογή ως στόχος, αλλά την εξέτασε τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η live μετάδοση μέσω Facebook!

Ένα ακόμα πλήγμα στην ασφάλεια και την αξιοπιστία του Facebook που “επέτρεψε” στον Tarrant να μεταδώσει live την επίθεση! Μάλιστα λίγο πριν προχωρήσει στην πράξη,  φέρεται να είχε αναρτήσει ο ίδιος στο διαδίκτυο το μανιφέστο του.

Σε ανώνυμη ανάρτηση που έγινε νωρίτερα, στο φόρουμ 8chan – γνωστό για το ακραία ρατσιστικό περιεχόμενό του – ο Τάραντ φέρεται να ανέφερε ότι «θα εξαπολύσω επίθεση εναντίον των εισβολέων» και περέπεμψε σε σύνδεσμο για ένα Facebook live, στο οποίο μεταδόθηκε η επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 49 άτομα.

Tο Facebook εννοείται ότι απενεργοποίησε το εν λόγω βίντεο και έβγαλε ανακοίνωση ότι θα εμποδίσει και οποιοδήποτε σχόλιο υποστήριξης του δράστη και του μακελειού…

Καλά έκανε αλλά έδρασε κατόπιν εορτής…

fb makeleio nea zhlandia
Youtube/cbcnews

Ωστόσο, το βίντεο είχε ήδη κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπάρχει ακόμα ενεργό στο Διαδίκτυο… Σε αυτό ο δράστης μαγνητοσκοπεί τον εαυτό του την ώρα που παίρνει το όπλο και αρχίζει να πυροβολεί εν ψυχρώ τον κόσμο ενώ τα θύματα πέφτουν κάτω αιμόφυρτα…

Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό…

Τον συνέλαβαν χωρίς να προβάλει αντίσταση!

Ο δράστης  συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση, παραδέχτηκε τις πράξεις του και κατηγορείται για ανθρωποκτονία. Μάλιστα, ανέφερε  ότι είχε σκοπό να επιτεθεί και σε τρίτο τέμενος στην πόλη Ασμπάρτον, αν τα κατάφερνε.

Όπως υποστήριξε, επέλεξε τη Νέα Ζηλανδία λόγω της θέσης της, για να δείξει ότι ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου δεν ήταν απαλλαγμένα από «μαζική μετανάστευση».

Με πληροφορίες από cnn.gr, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

N. Ζηλανδία: Συγκλονιστικό βίντεο από τη σύλληψη ενός από τους δράστες του μακελειού

Παγκόσμιος θρήνος για το μακελειό στη Ν. Ζηλανδία – Μηνύματα συμπαράστασης από πολλούς ηγέτες

Ν. Ζηλανδία: Πολυσέλιδο μανιφέστο του μακελάρη – «Δώστε μου το Νόμπελ Ειρήνης», γράφει

Ν. Ζηλανδία: Έλληνες τουρίστες βρέθηκαν μια ανάσα από το σημείο της επίθεσης (ΒΙΝΤΕΟ)

49 νεκροί από επίθεση ακροδεξιού σε τζαμιά στη Ν. Ζηλανδία (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Σχετικά άρθρα