Πέτρος Κόκκαλης: Ο εγγονός του «κόκκινου γιατρού» – Μεγαλοεπιχειρηματίας, αθλητικός παράγοντας ή ακτιβιστής;

Είναι αλήθεια ότι ο Πέτρος Κόκκαλης, γιος του Σωκράτη, δεν έχει απασχολήσει πολλές φορές τα ΜΜΕ. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών μετά τη δήλωση παραίτησής του από Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, αλλά και λόγω της διαφαινόμενης πρόθεσής του να συμμετέχει ως ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

https://www.instagram.com/p/BQ-iNQTFpgs/

Στην εποχή των social media, η δράση μεταφέρετε στους προσωπικούς λογαριασμούς. Έτσι, ο Πέτρος Κόκκαλης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, γνωστοποίησε ότι παραιτείται  άμεσα από τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής».

Σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Γιάννης Μώραλης

«Παραιτήσου αν είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ», φέρεται να ήταν η αντίδραση του  Γιάννη Μώραλη, στις φήμες περί υποψηφιότητας του Πέτρου Κόκκαλη, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Πειραιά «είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι επιλογές του αποτελούν τον κύριο αντίπαλο του συνδυασμού Πειραιάς Νικητής».

petros-kokkalis-4
facebook/Petros Kokkalis

Η απάντηση του Πέτρου Κόκκαλη ήταν άμεση μέσω Facebook:

«Το γεγονός ότι ο “Πειραιάς Νικητής”, παρά το έργο της Δημοτικής Αρχής, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του δε διαθέτει κανένα συλλογικό όργανο το οποίο να αποφασίζει αν θα ζητήσει τη παραίτηση μελών του, εξηγεί στο ακέραιο την ειλημμένη απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος μαζί του στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Προς κάθε ενδιαφερόμενο, παραιτούμαι άμεσα από το συνδυασμό “Πειραιά Νικητή” αφού μου το ζητά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μου επιβάλει τους όρους με τους οποίους θα διεκδικήσω την όποια συμμετοχή μου στα κοινά.

Ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Κλιματικής Αλλαγής, ασκώ τις αρμοδιότητες που μου έχει αναθέσει ο Δήμαρχος Πειραιά από το 2014 και είναι δική του απόφαση να μου τις αφαιρέσει, εφόσον κρίνει ότι δεν τις ασκώ επαρκώς ή για οποιοδήποτε λόγο επιθυμεί ή ακόμη και προς απάντηση δημοσιευμάτων οικείων μέσων».

Ποιος είναι όμως ο Πέτρος Κόκκαλης;

Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1970 στην Αθήνα. Είναι γιος του επιχειρηματία και πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, και της Σοφίας Σκούρα, κόρης του Σπύρου Σκούρα, ιδιοκτήτη της «Σκούρας Φιλμ» και πρώην προέδρου της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως.

sokratis-kokkalis
facebook/Petros Kokkalis

Ενώ ήταν αναμενόμενο να ακολουθήσει οικονομικές σπουδές, εκείνος διάλεξε να σπουδάσει ιστορία στο πανεπιστήμιο Hampshire και να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στο Χάρβαρντ J.F.K. School of Government.

petros-kokkalis
facebook/Petros Kokkalis

Επιχειρηματίας και παράγοντας του αθλητισμού

Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι επιχειρηματίας και παράγοντας του αθλητισμού. Η δράση του πολυσχιδής και έντονη… Το 1994 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή Marketing στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και το 1996 γενικός διευθυντής της εταιρείας. Αργότερα, αναβαθμίστηκε στη θέση του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, θέση από την οποία όμως παραιτήθηκε το 2008. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου παραιτήθηκε και από την προεδρία του «Ερασιτέχνη Ολυμπιακού», αξίωμα στο οποίο είχε εκλεγεί δύο μήνες πριν. Την περίοδο 2000 – 2001 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε.

petros-kokkalis-3
facebook/Petros Kokkalis

Επίσης, είναι μέλος του ΔΣ της Intralot, αντιπρόεδρος στο ίδρυμα Κόκκαλη ενώ έχει χρηματίσει και μέλος του συμβουλευτικού ιδρύματος της UEFA. Μάλιστα, το 2006 εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Super League Ελλάδος.

Γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά;

«Ασχολούμαι με τα κοινά, είτε μέσω του Ολυμπιακού είτε μέσω της Οργάνωσης Γη. Έχω μια τάση προς τα εκεί. Και νομίζω ότι έχω μεγαλώσει σε μία περίοδο όπου υπήρχαν πολλά στρεβλά πράγματα και δεν έχω διάθεση να τα βλέπω άλλο. Κι εγώ φοβάμαι αυτό το τέρας και τι θα κάνω, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πιστέψουμε ότι τελικά δεν θα κερδίσει το τέρας, θα κερδίσουμε εμείς», είχε δηλώσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

petros-kokkalis-2
facebook/Petros Kokkalis

Ο γάμος με την Έλενα Σκουλά και η σχέση με τη Δήμητρα Ματσούκα

Η ζωή του Πέτρου Κόκκαλη ήταν και είναι γεμάτη με ωραίες γυναίκες. Παντρεύτηκε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Έλενα Σκουλά με την οποία έχει αποκτήσει δύο υπέροχα παιδιά, τον 20χρονο σήμερα Σωκράτη και την 19χρονη Σοφία.

petros-kokkalis-kai-sokratis
facebook/Petros Kokkalis

Η πιο συγκινητική εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας, όταν ακούμε το όνομα Σοφία Κόκκαλη, είναι εκείνη με την νεαρή κοπέλα να βγαίνει υποβασταζόμενη, κλαίγοντας, από την κηδεία του αγαπημένου της θείου και φίλου  Σωκράτη Κόκκαλη junior.

Οι γονείς της στο πλευρό της προσπαθούσαν να την ηρεμήσουν ενώ δεν την άφηνε από την αγκαλιά του ο Δημήτρης Αργυρόπουλος που την γνωρίζει από μωρό.

https://www.instagram.com/p/BBKfUV2TfWd/

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση με την νέα εκλεκτή της καρδιά του

Το 2017 ένας ήταν ο γάμος του καλοκαιριού, αυτός της Δούκισσας Νομικού με την Δημήτρη Θεωδορίδη, γιο της Έλενας Κόκκαλη και τωρινής συζύγου του Σωκράτη. Στον γάμο βρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια Κόκκαλη. Και κάπου εδώ ήρθε η είδηση. Ο Πέτρος Κόκκαλης έδωσε το παρών όμως δεν ήταν μόνος του! Στο πλάι του ήταν η Δήμητρα Ματσούκα πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση ως ζευγάρι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως βρέθηκαν μαζί σε μία τόσο σημαντική οικογενειακή στιγμή.

Για πολλούς θεωρείται ακτιβιστής…

Τα χρόνια πέρασαν και ο Πέτρος Κόκκαλης άφησε το «κόκκινο του Ολυμπιακού» για να ασχοληθεί με τα «χρώματα της γης». Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Γη, καταπιάστηκε με την οικολογία και άφησε πίσω του την αθλητική καθημερινότητα.

Ψάχνοντας λίγο βαθύτερα τις επιχειρηματικές κινήσεις του Πέτρου Κόκκαλη θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει «κοινωνικό επιχειρηματία». Η Οργάνωση Γη, της οποίας διατελεί συνιδρυτής και εμψυχωτής, προωθεί την ιδέα της «Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης». Με άλλα λόγια, η οργάνωση πιστεύει ότι είναι απαραίτητη, η δικτύωση, η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης αλλά και των τρόπων που μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος, μέσα από την καθημερινή δράση και πρακτική να συνεισφέρει στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και στην κοινωνική πρόοδο.

petros-kokkalis-6
facebook/Petros Kokkalis

 Η σχέση με τον Πειραιά παραμένει βαθιά

Ο Πέτρος Κόκκαλης σε παλαιότερη συνέντευξη του έχει δηλώσει για την πόλη με την οποία τόσο συνδέθηκε ότι:

«Στον Πειραιά δεν ήρθα με πλοίο, με  έφερε ο Ολυμπιακός. Ήμουν με τον πατέρα μου στον Πειραιά και έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα. Πηγαίναμε στο γήπεδο Καραϊσκάκης και έπεφτα επάνω σε ένα πανηγύρι, σε μια γιορτή. Και αργότερα, από το ’94-95 που άρχισα να δουλεύω στην ομάδα, τα επόμενα 15 χρόνια της ζωής μου τα έζησα εδώ. Έχω μία μεγάλη σχέση με τον Πειραιά. Έχουμε κάνει αρκετή δουλειά κιόλας στην περιοχή, πέρα από τον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι και η ομάδα πλέον έχει γίνει μία σύγχρονη εταιρεία αθλητικού θεάματος. Υπάρχει ένα εξαιρετικό γήπεδο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Με ενδιέφερε πάντοτε το γύρω-γύρω, η οργάνωση, γιατί είναι ένας κόσμος ο Ολυμπιακός. Έχει σύμβολα, αξίες και ψάχνεις έναν τρόπο για να οργανώσεις την κατάσταση, ώστε να είναι αποτελεσματικός και να κάνει αυτούς που συμμετέχουν ικανοποιημένους».

petros-kokkalis-5
facebook/Petros Kokkalis

Ο εγγονός του «κόκκινου γιατρού»

Ο παππούς Πέτρου Κόκκαλη, από τον οποίο πήρε και το όνομά του, υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του αριστερού κινήματος. Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άνθρωπος της καλής αθηναϊκής κοινωνίας, δεν θα διστάσει να στρατευτεί στην Αντίσταση και στο ΕΑΜ και να βγει στο βουνό.

Στην πρώτη «κυβέρνηση του βουνού» πήρε τη θέση του υπουργού Υγείας-Πρόνοιας και μετά Παιδείας. Ο Εμφύλιος τον «ανεβάζει» πάλι στο βουνό, όπου θα στήσει τα χειρουργεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και θα είναι υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας και στη δεύτερη «κυβέρνηση του βουνού».

Μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές θα πάρει το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς και θα βρεθεί στην Ανατολική Γερμανία, όπου, επίσης, θα έχει μια σημαντική ιατρική καριέρα, πριν πεθάνει από έμφραγμα το 1962.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κωνσταντίνος Κόκκαλης: Ο γιος του Σωκράτη και της Ελένης Κόκκαλη – Οι επιχειρήσεις, ο γάμος με την «πριγκίπισσα» της ναυτιλίας και η απαγωγή του κουνιάδου του

Σωκράτης Κόκκαλης Junior: Έφυγε από τη ζωή ενώ ετοιμαζόταν για γαμπρός- Ο Ολυμπιακός , η σχέση του με τον σύζυγο της Δούκισσας και τα πεθερικά του που βρίσκονται στην φυλακή

Δήμητρα Ματσούκα – Πέτρος Κόκκαλης: Το τρυφερό στιγμιότυπο από τις διακοπές τους

Σχετικά άρθρα